Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Dell XPS 12: originální hybrid

2.9.2013, Jan Vítek, recenze
Dell samozřejmě nemůže zůstat za ostatními pozadu, takže také nabízí své verze hybridních zařízení s dotykovými displeji. My si dnes vyzkoušíme model XPS 12, který se řadí mezi konvertibilní ultrabooky a nabídne originální zpracování i kvalitní materiály.

LCD displej


Fujitsu nám sem namontovalo LCD displej typu IPS, který má rozlišení 1920 x 1080, čili Full HD. Rozlišení je tedy velmi slušné, ovšem na 12,5" displej to bude v některých případech až příliš jemné, i když dnešní tablety mají Full HD i na menších displejích. Mluvím především o těch aplikacích, které neumožní zvětšení fontů, či kde větší fonty negativně zasáhnou do celého jejich GUI. Čili v prostředí Metro a aplikacích pro Metro je vysoké rozlišení díky jemnější grafice zcela jistě plus, ale pokud používáte i jiné aplikace, pak se připravte na titěrné fonty a ikonky, do nichž bude problém se trefit i myší, natož pak prstem na dotykové obrazovce. Nicméně grafika vypadá na tomto displeji velmi pěkně a písmo je krásně ostré.


- pohled zpříma -

Dell XPS 12 se také chlubí vysokým jasem 400 cd/m2 a ten rozhodně je znát, takže pokud jej vyženete na maximum, nebude problémem ani přímé slunce, i když pěkné pokoukání to v žádném případě nebude. Kvůli lesklému displeji s Gorilla Glass budou možná problém odrazy okolí, ale s tím se prostě musí počítat.


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Co se týče podání barev a pozorovacích úhlů, pak i v tom je použitý displej dle očekávání dobrý a my tak můžeme velmi dobře vidět jeho obsah i z maximálního možného úhlu, čili dokud se neztratí. Barvy jsou velmi živé a k celkovému dojmu přispěje také vysoké rozlišení a jas.


- pohled zespoda - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

S displejem můžeme být velmi spokojeni a nezbývá nám než doufat, že s podobnou výbavou se začne na trh dostávat daleko více notebooků.


Kamera

 
Přední kamera nabídne rozlišení 1,3 Mpix, tedy dle specifikací. Aplikace systému Windows 8 nabídne maximálně 0,9 Mpix, což tedy pro komunikaci naprosto stačí. Vyšší rozlišení by zde stejně nepomohlo, protože v 1280 x 720 je obraz velmi rozostřený, za což nejspíše může slabá optika. Tato kamera tedy rozhodně nepatří mezi to nejlepší, co nám dnešní počítače mohou nabídnout, ale pro komunikaci bude stačit.


- klikněte pro zvětšení -


- klikněte pro zvětšení -


- klikněte pro zvětšení -


Zvukový systém


O zvukovou reprodukci se postarají dva reproduktory umístěné po stranách základny. Výrobce je mohl ještě umístit na spodní část základny, kde by pro ně bylo daleko více místa, ale rozhodl se takto. Úzké boční perforované plechy kryjící reproduktory nám nedávají moc nadějí na kvalitní zvuk, ale v tomto případě zdání velmi klame.

Reproduktory jsou zde totiž pozoruhodně silné a zvuk, který se z nich line, také není nejhorší. Při nejvyšší hlasitosti sice narůstá jeho zkreslení, ovšem i tak jde o zvuk, který má hloubku a rozhodně je nadprůměrný.


Ergonomie


Dell XPS 12 můžeme označit za konvertibilní ultrabook, což znamená, že jde především o ultrabook, jejž můžeme díky překlopitelnému displeji v kovovém rámu v okamžiku proměnit v tablet. Hlavní část hardwarové výbavy ale zůstává v základně, přičemž displej je zde pouze displejem. Toto se bezpochyby podepsalo na ceně, která je výrazně nižší než u takového Lenova Helix, ovšem zase nemáme možnost si vzít s sebou na cesty pouze tabletovou část a ani nemáme výhodu v možnosti využití dvou baterií. Nicméně pro normálního uživatele je pádným argumentem až 2x nižší cena, i když jsou tu i jiné rozdíly (např. XPS 12 nemá aktivní stylus).


- klikněte pro zvětšení -

Jako ultrabook se XPS 12 používá velmi dobře. Jeho displej se dá otevřít do úhlu cca 140°, což je pro práci na klíně dostatečné, všechny porty jsou na obou stranách odsunuty až dozadu, takže nám nebudou vadit žádné koukající kabely při práci s myší, podsvícená klávesnice je také dobře použitelná, stejně jako velký a hladký touchpad.


- klikněte pro zvětšení -

Jakýmsi mezistupněm mezi funkcí ultrabooku a tabletu je obrazovka otočená o 180°, ale nezaklapnutá. Míří tak na druhou stranu od klávesnice, díky čemuž může počítač sloužit čistě jako prezentační zařízení. Výhody takovéhoto použití ovšem nejsou velké, však jde pouze o to, že před displejem nebude strašit klávesnice.


- klikněte pro zvětšení -

Třetí a poslední možností je tedy použít XPS 12 čistě jako tablet, ovšem poněkud těžký tablet s tlustým rámem kolem displeje. Nebude tedy zrovna pohodlné jej držet v jedné ruce a druhou pracovat s jeho dotykovým rozhraním, ovšem to musí být každému jasné již předem. Jednoznačnou výhodou pak je, že takové zařízení je oproti notebooku skladné, a tak půjde dobře využít především na cestách.


- klikněte pro zvětšení -

Dell XPS 12 díky svému chytrému mechanismu pro otočení displeje dokáže fungovat stejně dobře jako jiné kvalitní konvertibilní tablety, díky čemuž získává dotyková plocha a Windows 8 daleko větší smysl, než když je výrobce aplikuje na prostý notebook.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec se ještě podíváme na to, jak vypadá podsvícená klávesnice u tohoto notebooku. Tu můžeme regulovat ručně pomocí kombinace Fn + F6, nebo to nechat na automatice.

reklama