Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Dell XPS 12: originální hybrid

2.9.2013, Jan Vítek, recenze
Dell samozřejmě nemůže zůstat za ostatními pozadu, takže také nabízí své verze hybridních zařízení s dotykovými displeji. My si dnes vyzkoušíme model XPS 12, který se řadí mezi konvertibilní ultrabooky a nabídne originální zpracování i kvalitní materiály.

Vnější zpracování


Dell se na svých stránkách chlubí materiály použitými pro stavbu tohoto notebooku, mezi něž patří hliník použitý především na rám displeje a pak také uhlíková vlákna ve spodním i vrchním krytu, jež tvoří nezaměnitelnou texturu. Krom toho ještě musíme zmínit ochranné Gorilla Glass, díky němuž nebude nutné displej přivírat k základně, abychom se nemuseli bát o jeho poškrábání. Gorilla Glass tedy samozřejmě neodolá všemu, takže i tak se budete muset k tomuto notebooku chovat s citem a otázkou především je, jak moc odolný bude mechanismus pro překlápění displeje.


- klikněte pro zvětšení -

Když to tedy trošku zjednodušíme, máme tu dva materiály - stříbrně lesklý hliník a tmavý materiál s uhlíkovými vlákny. Hliníkový rám kolem displeje má pískovaný povrch a je dostatečně silný na to, aby byl pevný, nekroutil se dobře držel poměrně težký displej. Spíše bych řekl, že rám s displejem tvoří celek, který je daleko odolnější než displeje klasických ultrabooků a celý počítač v zavřeném stavu je pevný jak skála. Velmi dobře také vypadá kryt displeje, který je tuhý, neprohýbá se a na dotyk je hladký, za což může nejspíše tenká vrstva gumy.

Nad lesklým logem firmy Dell pak máme velký černý nápis Ultrabook, jejž si tedy výrobce mohl odpustit. Jde totiž pouze o nalepená písmena, jejichž okraje zachytávají nečistoty a nevypadají, že by vydržely dlouho v bezvadném stavu. Nicméně odlepit je nebude velký problém.


- klikněte pro zvětšení -

Spodní část je vyrobena ze stejného materiálu jako kryt displeje a má v sobě zasazeny dvě dlouhé gumové nohy a u té zadní pak máme stejně dlouhou řadu průduchů pro nabírání čerstvého vzduchu. Uprostřed pak máme dvířka, za nimiž bychom mohli tušit přítomnost třeba slotu pro operační paměti, ale tak tomu není. Jde prostě o malý kovový panel, jejž můžeme vycvaknout třeba nehtem a za ním najdeme pouze různé štítky s informacemi o napájení, servisní ID, certifikáty, apod. To pouze aby nehyzdily vzhled počítače.



Konektorů a portů nám Dell XPS 12 nenabídne mnoho, nenese ani žádnou mechaniku, takže s jejich rozmístěním výrobce nemohl mít velké starosti. Na pravé hraně máme tenký kus jemně perforovaného plechu, za nímž je umístěn reproduktor, takže stejný prvek můžeme očekávat i nalevo. Za reproduktorem pak je zajímavá, ale ne neznámá pomůcka - pět malých bílých LED s tlačítkem, které po stisknutí s jejich pomocí ukáže, jak moc je baterie nabitá. A pak už máme na samotném konci dva porty USB 3.0, mini DisplayPort a kulatý napájecí konektor.



Na levé straně tak najdeme očekávaný reproduktor, za ním kolébkové tlačítko pro nastavení hlasitosti zvuku, dále hlavní vypínač, 3,5mm konektor pro headset a nakonec malé tlačítko, jímž deaktivujeme automatické nastavení orientace displeje. Tato funkce je mimochodem svázána s otočnou obrazovkou a v případě, že XPS 12 používáme jako klasický notebook, orientace se měnit nebude, ať notebook naklápíte dle libosti.


- klikněte pro zvětšení -

Když se podíváme na notebook zepředu a zezadu, pak na něm nic zvláštního nenajdeme. Zepředu ukazuje pouze čisté linie a zezadu jen dlouhý hlavní kloub displeje.


- klikněte pro zvětšení -


Vnitřní zpracování


Onen hlavní kloub se nijak neliší od kloubů u klasických notebooků. Je zapuštěn v základně, takže displej se při otevírání zasouvá za její zadní hranu, až se o ní opře. V této krajní poloze je úhel jeho otevření cca 140°, což je dostatečné na to, abychom mohli pohodlně pracovat i s notebookem položeným na klíně. V samotném displeji pak nahoře máme oko 1,3Mpix webkamery obklopené dvěma mikrofony a dole pak nezbytný prvek tabletů s Windows 8 - tlačítko pro otevření nabídky Start.


- klikněte pro zvětšení -

Jak se ale pracuje s otočným displejem? Ten nemusíme nijak uvolňovat, stačí na něj silněji zatlačit a on už se sám uvolní. V zaklapnuté pozici je aretován jednak pomocí magnetů, které si jej dokáží při zavírání samy přitáhnout a pak máme nahoře i dole po dvou plastových packách s pružinkami, jež zapadnou do připravených otvorů v hliníkovém rámu.



Displejem tak lze otáčet v rozsahu 180°, čili jej můžeme pouze překlopit. Můžeme tak někomu sedícímu na opačné straně počítače ihned ukázat obsah obrazovky, ale především jde o to, že ji budeme moci zaklapnout a XPS 12 používat čistě jako tablet. Na to se blížeji podíváme ve čtvrté kapitole.



Právě proto není na vnitřní straně základny nic, co bychom si mohli přiklapnutím displeje znepřístupnit. To se samozřejmě netýká klávesnice a jednotlačítkového vícedotykového touchpadu. Klávesnice je zde typu Chiclet, postrádá numerický blok, jenž by se sem už nevešel a i díky tomu jsou klávesy velké a také mě potěšily oddělené šipky, i když ty mohy být o něco větší. Užitečné bude také podsvícení všech kláves pomocí bílých LED (také viz čtvrtá kapitola) a svůj smysl rozhodně má i okolní gumový proužek, o nějž se opře zaklapnutý displej.



Druhým a posledním prvkem na základně je šedý touchpad s jedním fyzickým tlačítkem a vícedotykovou plochou, po níž prsty kloužou velmi hladce. Fyzické zpracování počítače XPS 12 tedy vypadá velmi dobře, funkčně a rozhodně by mělo leccos vydržet.

reklama