Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Asus FonePad: telefonní tablet

16.7.2013, Jan Vítek, recenze
Hybridní zařízení jsou dnes v kurzu, takže i my se podíváme na jedno takové, a sice Asus FonePad. Z jeho názvu už můžeme snadno vyčíst, že půjde o hybrid telefonu a tabletu, přičemž ten je založený na procesoru Intel Atom a nabídne nám 7" obrazovku.
Kapitoly článku:

Displej


FonePad je vybaven 7" displejem typu IPS s podsvícením pomocí LED a rozlišením 1280 x 800. To je vše, co se o něm ze specifikací dozvíme. Co se týče jasu, pak ten není nijak výrazně či nadprůměrně vysoký. V režimu "outdoor" si na displeji počtete i venku, ovšem s přímým slunečním svitem už budete těžko bojovat.



Dané rozlišení nám zajistí dobré zobrazení WWW stránek, však je podobné jako nejrozšířenější rozlišení u dnešních notebooků - 1366 x 768 a jde v podstatě jen o jeho obdobu u displejů s poměrem stran 16:10.


- pohled zpříma -

Kvalita použitého displeje ale není vůbec zlá, přičemž zde nám jde především o zobrazované barvy, které jsou jasné a žádná složka není zanedbána, a to ani žlutá. Ve spojení s dostatečně jemným rastrem je tak zajištěno velmi pěkné pokoukání na fotografie i filmy.


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

A že jde o displej typu IPS, pak se nemusíme obávat nepříjemných změn v podání barev v závislosti na úhlu pohledu. Jediné, co se znatelně mění, je jas obrazu, což je naprosto normální. Asus ale neuvádí, kolik dotykových bodů dokáže tento displej najednou rozpoznat, ovšem to můžeme snadno zjistit pomocí aplikace Display Tester. Ta odhalila, že jich až deset, ovšem při více jak pěti již měl displej problémy rozpoznat všechny a stávalo se, že další prst již ukazatel vynuloval.


- pohled zespoda - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

S displejem tedy můžeme být u tohoto zařízení spokojeni. Není to retina, nemá nejvyšší jas, ale za danou cenu získáme slušný obraz. Jen jej budeme muset často čistit, protože se snadno upatlá a je to na něm velmi znát a vzhledem k tomu, že se výrobce nechlubí žádným odolným sklem, bude velmi hodné si pořídit také nějaké pouzdro, třeba takové, jaké si představíme na konci této kapitoly.


Zvukový systém


Asus FonePad má pouze jeden reproduktor umístěný vzadu, takže stereo zvuk po něm budeme vyžadovat marně. Osobně jsem i kvůli tomu od něj neočekával žádnou závratnou kvalitu, ale i tak dokázal překvapit. Reproduktor schovaný za malinkými dírkami v hliníkovém plášti má totiž slušnou sílu a zvuk ani moc nezkresluje, ovšem s tou podmínkou, že tablet neleží na stole, ale je usazen v pouzdru či jej prostě držíte v prostoru.

Pokud tedy není jiná možnost, budete si moci na tomto zařízení přehrát i hudbu a i když to nebude žádný úžasný zážitek, kombinace malého zkreslení a slušného výkonu zajistí, že to přežijete bez úhony. Se sledováním filmů či komunikací pomocí vestavěného reproduktorku pak už není žádný problém, takže se zvukem můžeme být stejně jako s obrazem spokojeni.

Asus nám ještě pro nastavení zvuku přihodil aplikaci AudioWizard, která má šest předvoleb pro filmy, řeč, hudbu, apod. V podstatě jde pouze dle očekávání o různě nastavený grafický ekvalizér a v případě nastavení do režimu hudby jsem zaznamenal pouze větší vybuzení reproduktoru, čili vyšší hlasitost.


Kamera


Zadní kameru v tomto případě budeme hledat marně, i když dle specifikací mají některé jeho verze vzadu 3Mpix kameru s automatickým ostřením, která je schopna nahrávat videa v rozlišení do 720p (podle informací z českého zastoupení se do Evropy, snad s výjimkou Itálie, dováží právě jen verze bez zadní kamery). Zde tedy máme pouze přední 1,2Mpix kameru a za sebe mohu říci, že mi ta zadní ani příliš nechyběla. Však i kdyby tu byla, 3 megapixely je na dnešní dobu málo a takové kamery obecně postrádají kvalitu celkově. Na druhou stranu je ale pravda, že FonePad má zastoupit tablet i mobilní telefon a právě telefon by dnes měl být vybaven alespoň trochu slušnou kamerou/fotoaparátem, když už se s ním máte tahat.


- klikněte pro zvětšení -

Dokáže jej tedy zastoupit přední 1,2Mpix kamera, která je primárně určena pro videohovory? To pochopitelně ne, i kdyby byla sebekvalitnější, protože pořizování snímků s kamerou umístěnou na stejné straně jako displej není snadné ani pohodlné. Podívejme se ale nyní na kvalitu výstupu, čili na pořízené fotografie a také na video, které můžeme nahrávat v rozlišení až 720p.


- klikněte pro zvětšení -

Pořizovat fotografie s touto přední kamerou pochopitelně nebudeme, protože ty mají špatnou kresbu, nejsou ostré, na kontrastních liních se objevuje velmi silná chromatická aberace a v interiréru také silný šum.


- klikněte pro zvětšení -

Toto vše ale bylo konec konců jasné již předem a důležité je vědět, že kamera je dobře použitelná především pro komunikaci, což ostatně dokazuje toto video, které má slušnou obnovovací frekvenci a nijak se netrhá, což v případě tabletů rozhodně není pravidlem (10 MB, formát 3gp).


Ergonomie - Asus VersaSleeve 7


V této podkapitole se budeme věnovat především volitelnému příslušenství v podobě pouzdra Asus VersaSleeve 7, které tedy můžeme v obchodu asus.as získat zdarma, pokud si tam tedy koupíme i samotný tablet. Jiné obchody nabízí zase odlišné bonusy (nebo také nic).



Pouzdro má modrou barvu a je vyrobeno z umělé kůže podšité měkkou tkaninou. Tablet můžeme při přenášení zasunout do připravené kapsy, která drží pohromadě díky dvěma bočním elastickým proužkům, jejichž funkcí také je pomoci k tomu, aby pouzdro drželo nastavený sklon. V horní přesahující části pak máme zašité magnety, díky nimž se pouzdro drží zavřené a zároveň je jeho obsah rychle přístupný.


- klikněte pro zvětšení -

Díky ohebné části pouzdra a dvěma zarážkám si můžeme zvolit mezi dvěma polohami. Menší zarážka nám nabídne polohu tabletu vhodnou pro sledování filmů a pokud máme k dispozici vhodnou klávesnici, budeme si ji moci položit na podložku a použít tablet jako malý notebook.


- klikněte pro zvětšení -

V druhém případě můžeme tablet zaklesnout za dlouhou zarážku vepředu, díky čemuž bude možné využít virtuální klávesnici. Obzvláště v této poloze tablet sedí velmi pevně a bez hnutí, takže se i pohodlně používá, pokud se tedy ve spojitosti s virtuální klávesnicí můžeme o pohodlí vůbec mluvit. Je to ale rozhodně lepší, než kdyby byl tablet položený jen tak na stole, takže pouzdro VersaSleeve 7 je užitečné nejen pro ochranu tabletu při přenášení.

Tablet samotný musíme před přijmutím hovoru z pouzdra vysunout a co se týče něj samotného, telefonovat s ním rozhodně jde, pokud tedy nemáte vyloženě malou ruku na to, abyste jej byli schopni chytit jako klasický telefon. Je to samozřejmě trochu nezvyk, ale větší problém než samotné použití tabletu je stejně jeho přenášení. Osobně bych si nedokázal představit, že by to byl můj hlavní a jediný telefon, jejž bych si bral neustále s sebou. Mohl by to být ale prostě menší tablet vybavený další SIM, který se používá na cestách s využitím mobilního internetového připojení. Možnost si zavolat by pak byl jen takový bonus.

Porty jsou zde pouze dva - micro USB a 3,5mm jack. Oba jsou na spodní hraně FonePadu a je jen dobře, že jsou pohromadě, neboť když už má z tabletu něco trčet, tak ať je to na jednom místě. Oba konektory mohou být zapojeny i tehdy, když je tablet umístěný v pouzdře.

reklama