Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Apple iPhone 5S: první ohlasy ze světa

2.10.2013, Jakub Doležal, preview
Král je zpět a v plné síle. Legendární iPhone se dočkal nové generace a hned po svém uvedení na trh stanovuje vysokou laťku, za první víkend se totiž prodalo 7 milionů kusů. Je však iPhone 5S natolik zázračný, nebo jen Apple zvládl marketing na jedničku?
Kapitoly článku:
  1. Apple iPhone 5S: první ohlasy ze světa
  2. Ohlasy ze světa a závěr

Ohlasy z redakcí


V prakticky každé recenzi se redaktoři nejprve pozastavují nad politikou společnosti Apple. iPhone 5S je totiž navenek prakticky totožný s předchozím modelem a je vidět, že to vyvolává jisté rozpaky. U předního výrobce v oblasti spotřební elektroniky se možná čeká více, než je v silách inženýrů. Na druhou stranu přicházet každý rok s jiným vzhledem by bylo poměrně náročné.
 
Kde je však slyšet hlasitější kritika, je displej. Jeho barevné podání i rozlišení je jako vždy špičkové, ale samotná úhlopříčka již v současné konkurenci vypadá nedostatečně. Pokud vlastníte některý z iPhonů, problém mít nebudete. Pokud však přecházíte z jiné platformy, kde se 4“ displeje vyrábí jen minoritně, můžete mít s přizpůsobením se na menší displej problémy.

Naopak velká chvála míří k procesoru Apple A7, a to zejména od techničtěji založených redaktorů. Jeho výkon je totiž v jistém slova smyslu „brutální“, vždyť v řadě testů nemá problém porazit 4jádrová monstra jako Nvidia Tegra 4, či Qualcomm Snapdragon 800. Je tedy vidět, že Apple je na poli mobilních čipsetů stále důležitý hráč, který má dostatečné zdroje na vytvoření výkonného hardwaru.

Apple iPhone 5s vstupy vystupy

S výkonem procesoru je také úzce spjata odezva systému a nový iOS7 je v kombinaci s Apple A7 velmi svižný. Při listování v menu či mezi aplikacemi nepoznáte rozdíl, nicméně citelné změny nastávají u náročnějších činností. Asi nejvíce je prý změna vidět na fotoaparátu, který bleskově reaguje na pokyny uživatele a jisté zrychlení nastalo i u prohlížeče při vykreslování webových stránek.

Když už jsme nakousli fotoaparát, pojďme se podívat, jaké hodnocení si odnáší. Ohlasy jsou vesměs pozitivní a liší se pouze pozicí na trhu, kterou mu redaktoři přisuzují. Vynecháme-li Nokii Lumia 1020, pak je iPhone 5S asi nejlépe fotícím mobilem na trhu. Fotky jsou zase o kousek ostřejší, větší čip dovolí fotit v tmavším prostředí a případně přispěchá na pomoc LED blesk a stabilizace obrazu. Navíc oproti ostatním známým konkurentům přidává 120 FPS záznam. V případě videa se také sluší dodat, že zvuk je stále nahráván v mono režimu.

Apple iPhone 5s fotografie
Snímek pořízený iPhone 5S (klikněte pro originál)

Na vnitřní paměť si nestěžuje ani jedna z recenzí, přeci jen máte k dispozici široký rozsah od 16 do 64 GB. Zde si však dovolím osobní postřeh já, neboť mi přijde cenové odstupňování kapacit velmi zvláštní. Rozdíl mezi 16 a 64GB variantou je totiž závratných 200 USD, což dle mého názoru neodpovídá ceně, kterou stojí větší paměť. Uvidíme, jaké rozdíly budou mezi kapacitami v ČR.

Apple iPhone 5s fotografie 2
Snímek pořízený iPhone 5S (klikněte pro originál)

Apple se s příchodem 5S chlubil větší podporou GSM/LTE sítí a do značné míry má pravdu, v porovnání se současnou špičkou však chybí LTE-A, což je prozatím nejrychlejší vývojový stupeň. Podobné ochuzení zmiňují redaktoři také u Wi-Fi, které je sice dvoupásmové, ale 5S neumí 802.11ac, a to i přesto, že samotný Apple již prodává routery s podporou tohoto protokolu.

Posledním nešvarem v oblasti bezdrátu je absence NFC. Apple se prozatím této technologii brání zuby nehty, dokonce si z ní dělá srandu. Pokud jste však měli s NFC měli co dočinění, pak mi jistě dáte za pravdu, že snadnější párování příslušenství či přenos dat být nemůže. Apple kontruje aplikací AirDrop, ale ta je dostupná pouze pro ekosystém jablečných produktů.

Velké nadšení budí Touch ID, aneb čtečka otisků prstů. Její reakce a přesnost jsou na výborné úrovni a ani jedna z recenzí se o její funkčnosti nezmiňuje negativně. Internetem již mezitím kolují videa, jak čtečku obejít, nicméně který kapsář či pouliční zlodějíček bude doma odlévat kopii vašeho prstu, aby mohl ukradený telefon odemknout?

Apple iPhone 5s pouzdra

Poměrně radikální změnou prošel také operační systém iOS. Jeho 7. generace znatelně obměnila grafické rozhraní a přidala nové funkce. Názory jsou spíše v pozitivním směru, neboť nový vzhled vypadá čistěji než předchozí verze. Každopádně pohled na tuto problematiku je u každého jiný a bude třeba, abyste si iOS7 tak jako tak někde vyzkoušeli.
 
Jak je tomu s výdrží? Inu, Apple její kapacitu diametrálně nezvýšil, takže zázračné prodloužení chodu čekat nemůžete. Při běžném používání však rychlejší procesor vyřeší vaše úlohy rychleji a koprocesor M7 při zaznamenaném pohybu nebude tak agresivně vyhledávat Wi-Fi v okolí. Celkově by se tedy hodnota výdrže měla posunout. U náročných her, kde roztočíte hardware na plné obrátky, se však akumulátor vybije poměrně rychle.

Zpracování je dle recenzí jako vždy špičkové a elegantní design kombinace skla a hliníku jistě uhrane nejednoho zájemce. Ostatně není divu, že iPhone nahradil u movitějších lidí poměrně rychle telefony Vertu. Z hlediska rozměrů a hmotnosti očekávejte prakticky to samé, jako u modelu iPhone 5.


Ohlasy uživatelů


Prodeje iPhone 5S jsou doslova gigantické a internetová fóra tak pomalu plní názory uživatelů. Začněme např. u čtečky otisků prstů, která dle většiny reakcí funguje bez problémů, nicméně najde se řada majitelů, u nichž snímání prstů nefunguje tak, jak by mělo. Zda se jedná o chybu přístroje či uživatelů zřejmě ukáže až čas.

Další hojně diskutovanou vlastností je nepřesný senzor náklonu, který i na velmi rovné ploše ukazuje náklon. Pro běžné činnosti nemá tato skutečnost žádný vliv, takže není třeba hromadně zasílat telefon na reklamaci. Problém však mohou pocítit uživatelé, kteří rádi hrají hry založené na funkci gyroskopu. Apple o problému ví, nicméně zatím jej nevyřešil.

Apple iPhone 5s oderky
U prémiového telefonu byste podobné problémy asi nečekali

Výrazně závažnějším problémem je takzvaná „scuffgate“, neboli drobné oděrky a odštípnuté hrany na těle telefonu. Uživatelů, kteří mají takto „odřený“ iPhone, přibývá každým dnem a některé magazíny již kontaktovaly Apple. Philip Schiller se však vyjádřil ve smyslu, že nejde o závadu, ale jde o vlastnost materiálu. Pravdou je, že hliník není zrovna nejtvrdší a stačí i menší síla pro vytvoření vrypu. Každopádně u takto drahého telefonu to jistě zamrzí.

Ohledně životnosti baterie se názory uživatelů dělí na dvě poloviny. První skupina není zcela spokojená s výdrží (pod jeden pracovní den), zatímco ta druhá tvrdí, že s rozumným přístupem není problém vydržet minimálně do večera či spíše déle. iPhone 5S nemá extra velký akumulátor, nicméně v testech přehrávání videa vydržel přes 10 hodin na poloviční jas. Bude tedy záležet, jak často budete přístroj vytahovat z kapsy.

Poslední reakci vybírám spíše pro upozornění na fakt, že iPhone 5S je velmi žádané zboží a hlavně nedostupné zboží. Toho budou zneužívat jak různí prodejci na aukčních portálech, tak lidé uvnitř spedičních firem. Rozhodně se tedy bezmyšlenkovitě nevrhejte do nákupů za extrémně výhodnou cenu a pokud budete přijímat iPhone 5S skrze spedici, balíček za přítomnosti řidiče rozbalte. Může se vám totiž lehce stát, že uvnitř žádný telefon nenajdete.


Závěrem


Apple opět všem ukázal, že stále dokáže vyvolat davové šílenství a vyprodat nový model během několika málo dní. iPhone 5S je nazván jako „nejvíce dopředu hledícím“ telefonem a částečně má výrobce pravdu. Máme tu zbrusu nový procesor, který nikdo z konkurence nemá a letos již asi mít ani nestihne. Přínosy 64bitové architektury jsou viditelné už nyní a ještě více budou vidět v následujících měsících.

Dalším primátem je čtečka otisků prstů, která vesměs budí velmi pozitivní reakce. Povedlo se i vylepšení fotoaparátu, který je bleskově rychlý a fotí zase o kus lépe než minulá generace. Apple dodal i přepracovaný operační systém, kde kromě vzhledu přepracoval také vnitřní architekturu.

Apple iPhone 5s zlata

Vzhled iOS7 je vlastně jedinou viditelnou změnou, jinak je totiž Apple iPhone 5S až příliš podobný své předchozí generaci. Pokud tedy vlastníte iPhone 5, budou se důvody pro „aktualizaci“ hledat složitě. V případě starších modelů bude již situace snadnější, neboť rozdíl oproti iPhone 4(s) je již výrazný, jak po vzhledové stránce, tak v oblasti výkonu.

iPhone 5S je tedy opět velmi povedený telefon a Apple má i přes veškerou kritiku stále co nabídnout. Kde však může Apple ještě narazit, je cena. Prozatím si iPhone 5S nakoupili věrní nadšenci, nicméně to na dominanci na trhu stačit nebude. V USA je základní varianta levnější než např. HTC One či Samsung Galaxy S4. Nicméně u vyšších kapacit je Apple dražší, a to i o 100 dolarů.

Na našem trhu zatím není oficiálně iPhone 5S k dispozici, nicméně pomalu se objevují první cenové kalkulace, které jsou snad jen žertem či nástřelem ceny. Zaplatit za 16GB variantu 22 000 Kč je velmi přitažené za vlasy, když srovnatelná konkurence stojí o 5-7 tisíc méně. Komentovat 64GB verzi za 28 tisíc snad již ani nemá smysl. S nákupem u nás tedy rozhodně počkejte do doby, než budou známy ceny přímo na apple.cz
 



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama