Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Drobné změny ve Windows Phone 7 Marketplace

8.6.2010, Pavel Koza, aktualita
Především pro vývojáře aplikací pro připravovanou platformu Windows Phone 7 nachystali v Microsoftu další várku informací o tom, jakým způsobem a za kolik budou moci své výtvory distribuovat a prodávat přes Marketplace.
Základem je pevný roční paušální poplatek ve výši 99 USD, který v sobě zahrnuje možnost nahrát do obchodu 5 freewarových aplikací; každá další free aplikace přijde vývojáře na 19,99 USD. Naopak komerčních aplikací je možné nahrát neomezený počet s tím, že výnos z prodeje bude rozdělen v poměru 70:30 ve prospěch vývojáře. Součástí obchodu bude rovněž mechanismus pro distribuci zkušebních (trial) verzí komerčních aplikací, mělo by to přispět k větší přehlednosti obchodu; jedna aplikace nebude v obchodu vícekrát, ale jen jednou. Vývojáři budou moci využít i různých obchodních modelů, kromě klasických placených aplikací a aplikací zdarma mohou své programy financovat reklamou, případně mohou nabídnout zákazníkům funkčně omezenou verzi aplikace a po zaplacení určité částky jim odemknout i funkce zbývající.



Každá aplikace vložená do systému Marketplace musí před zveřejněním projít schvalovacím procesem. Nyní se Microsoft vyjádřil k možnosti nahrávat aplikace se sexuální nebo pornografickou tématikou - takové aplikace nebudou schváleny. Nejasný je stále model distribuce aplikací ve speciálních situacích, jako je například distribuce betaverzí pro testery nebo specializovaných firemních aplikací v rámci jednoho podniku. Podle posledních informací není možné Marketplace jakkoliv obejít, pro tyto případy budou mít vývojáři a jejich testeři / zaměstnanci k dispozici privátní prostor.

Je chvályhodné, že se Microsoft snaží svůj centrální distribuční bod vylepšovat a je pravděpodobné, že ani toto není jeho finální podoba. Především ten vstupní stodolarový poplatek může být pro některé vývojáře limitující.
reklama