Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Google Chromebook: letos i na našem trhu?

12.3.2014, Jan Vítek, aktualita
Dnes se zaměříme na počítače typu Chromebook, které jsou na trhu sice již od roku 2011, což ale neplatí pro ten náš. Český trh je zatím Chromebooky zcela neposkvrněný, ale to by se mohlo brzy změnit, takže je čas se podívat, co tato třída obnáší.
Kapitoly článku:
  1. Google Chromebook: letos i na našem trhu?
  2. Chrome OS: hlavní aktér

Chrome OS


Operační systém Chrome si zaslouží vlastní kapitolu, neboť o ten jde u Chromebooků především. Stručně řečeno jde o linuxový operační systém určený především pro provoz webových aplikací, který tak velmi spoléhá na neustále internetové připojení, které navíc nesmí být moc pomalé. Jediné integrované aplikace v Chrome OS jsou tak webový prohlížeč Chrome, přehrávač multimédií a souborový manažer, čili v této výchozí konfiguraci toho bez internetového připojení moc nezvládne.





Jednou z otázek je, proč Google prostě nepoužil upravený Android a snaží se prosadit se dvěma systémy na trhu, což mu vytýkal také Steve Ballmer, který tedy není zrovna tím pravým, kdo by měl Google zrovna za toto kritizovat. Zástupci Googlu opáčili, že mít na trhu dva slibně se vyvíjející systémy, je problém, který by chtěl mít každý. Navíc ani nevyloučili, že se nakonec Chrome OS a Android spojí v jeden.

Chrome OS je tedy systém, který staví na jednoduchosti. Uživatelé se pouze pomocí prohlížeče přihlásí ke svému účtu a k dispozici budou mít řadu různých služeb. Uživatelské rozhraní je postaveno na okenním systému a jednom panelu, kde budou zástupci pro aplikace i webové stránky. V roce 2012 pak Chrome OS opustil rozhraní používající výhradně celoobrazovkový režim s omezenou možností připínat okna k okrajům obrazovky a uvedl novou verzi s klasickými okny, jaké známe z Windows 7 nebo OS X. Není ale třeba o tomto pouze teoreticky mluvit, však Chrome OS je otevřený systém a jako takový si jej můžeme vyzkoušet.

Lze k tomu už pár let snadno využít virtualizaci a konkrétně třeba VirtualBox a dále jednu z verzí Chrome OS. V našem případě se podíváme na build od Hexxeh, který nabízí verzi upravenou přímo pro VirtualBox.





Zprovoznění systému je velmi snadné. Stačí si ve VirtualBoxu vytvořit nový virtuální počítač, zadat Linux verze Other Linux v 32bitové nebo 64bitové podobě. Dále si zvolíte, kolik RAM bude virtuálnímu počítači přiděleno, přičemž základních 256 MB není zrovna dost, takže si vybereme alespoň 1 GB.





Pak už jen zadáte cestu k souboru s virtuálním pevným diskem, tedy v našem případě to je build od Hexxeh, který na rozdíl od jiných fungoval bezproblémově. Po spuštění systému, které i na virtuální mašině zabere jen několik sekund, se objeví přihlašovací obrazovka, kde využijete svůj Google Account či případně můžete systém prozkoumávat jako host, ale v takovém případě bude nabídka pochopitelně velmi omezená.




- klikněte pro zvětšení -


V podstatě vše se v tomto systému odehrává v prohlížeči, takže nezáleží na tom, jestli jde o normální webovou stránku, nastavení systému, obchod Chrome Web Store, vše se objeví jako záložka v horní liště. Spodní lišta pak ve výchozím stavu nese zástupce pro spuštění prohlížeče a pak v podobě devíti teček zástupce, který ukáže přidané aplikace. Záměrně neříkám nainstalované, protože je až na výjimky instalovat nebudete. Můžete si ale do spodní lišty připnout jejich zástupce podobně jako ve spodní liště Windows. To Chrome OS automaticky provede s Google Drive, což je v podstatě nezbytný doplněk a výchozí místo pro nakládání s vašimi daty.




- klikněte pro zvětšení -


Samotný systém ještě nabídne v pravé části spodní lišty jednak ikonku pro zobrazení zpráv a upozornění a vedle jsou hodinky s upravitelným avatarem, odkud se dostanete do nastavení systému (viz dole), můžete se odhlásit, změnit hlasitost a podívat se na stav internetového připojení, které v případě Chrome OS je životně důležité. K dispozici je také pod otazníkem nápověda, která se stejně jako cokoliv jiného otevře v novém záložce prohlížeče. A pokud používáte na svém desktopovém počítači Chrome, pochopitelně se vaše uložené záložky objeví i zde, a to včetně uložených hesel.




- klikněte pro zvětšení -


Nastavení operačního systému se velmi podobá tomu, co známe z webového prohlížeče Chrome na klasických OS, pouze nabídka se liší. Pokud čekáte široké možnosti, pak se připravte spíše naopak. Celý systém je maximálně zjednodušen, aby sloužil jen jako platforma pro běh samotných aplikací a služeb.




- klikněte pro zvětšení -


Odkaz pro otevření obchodu Chrome Web Store máme hned v základní nabídce, v níž můžeme také vyhledávat v případě, že už se mezi přidanými aplikacemi nedá snadno orientovat. Vyzkoušet jsem musel pochopitelně Angry Birds, které je možné stáhnout a nainstalovat přímo jako offline aplikaci. Už zde se ale ukáže jedna nevýhoda celého systému, reklamy. Při hraní v okně tak budou otravovat reklamní bannery, jež v našem případě nepůsobily moc seriózně. Ovšem i v tomto prohlížeči fungují plug-iny, takže každý má možnost se reklamy zbavit.




- klikněte pro zvětšení -


A pochopitelně máme i přístup ke svým souborům, které můžeme otevřít a případně editovat či vytvářet nové dokumenty pomocí online kancelářského balíku.




- klikněte pro zvětšení -


Celkově nelze posuzovat pohotovost celého systému, když jsme jej provozovali jako virtuální počítač a je na řádném Chromebooku. Lze očekávat, že tyto počítače poskytnou dostatečný výkon pro jeho svižný běh a zbytek už bude záviset na samotných aplikacích a především internetovém připojení. Jde o to, že výhody v podobě jednoduché práce s neustále synchronizovanými daty a aktualizovanými aplikacemi, jsou vyváženy nutností být pořád online a kolikrát čekat na to, až se něco načte. Použitelnost Chrome OS tedy závisí především na kvalitě internetové konektivity a je celkem zřejmé, že komfort nesnese porovnání s moderním výkonným počítačem vybaveným SSD.

Není tedy divu, že výrobci dosud nepřinesli Chromebooky na náš trh. Však celý systém se neustále vyvíjí a zdaleka ne každý bude ochoten vyměnit klasický notebook nebo dokonce desktop za takovéto zařízení s takto pojatým OS. Uvidíme tedy, zda se tento rok opravdu objeví první Chromebook i na našem, trhu, o což by se měl postarat Acer. Ostatně tento rok by měl být ve světě mobilních zařízení opravdu zajímavý a čeká se především na Microsoft a jeho nového CEO Satyu Nadellu, jaký kurz nastaví.
reklama