Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak
13.3.2009, Pavel Koza, aktualita
Chystá se na nás další zařízení s na šířku orientovaným QVGA displejem, pevnou QWERTY klávesnicí a novou verzí systému Windows Mobile 6.5. Bude z dílny Gigabyte a ponese název GSmart M1220.
lelouch (86) | 13.3.200912:20
Čemu ale opravdu nerozumím je osázení smartfounů jenom 128 MB RAM - a to se týká i nového HTC Maple. Když si vezmu že nový mobilní Internet Explorer považuje 128 MB za minimum, některé věci ve WM prostě nejdou efektivně přestěhovat jinam (třebas zvonění) a nakonec - dnešní směšnou cenu za paměťové čipy, připadá mi, že někdo prostě nemyslí hlavou, ale jiným orgánem... Rose nakonec zůstane jediným smartem s dvounásobkem tohoto prapodivného limitu? Tak to si jich koupím ještě deset - za dva-tři roky se lidé utlučou... Jako kdybychom to už u HTC párkrát neviděli (Universal, Advantage a pod.). Jednoduše - už půl roku se koukám se po alternativách k Rose (ne že bych musel) a vždycky narazím na to samé: RAM. V dnešní době ve velkoobchodních cenách otázka 10 dolarů - nechápu.
Odpovědět0  0
xxmz (16) | 13.3.200912:36
O jakém přesování zvonění z RAM je tu řeč? Samotné omezování velikosti RAM, ROM může mít souvislost buď s možnostmi chipsetu nebo s nutností nějak odlišit "drahé" a "levné" telefony.
Odpovědět0  0
Pavel Koza (555) | 13.3.200913:10
Zapomínáte na jednu drobnost a tou je spotřeba. RAMka je neustále napájená a dvojnásobná RAM znamená dvojnásobný odběr. Kdysi proběhl nějaký test a mezi 64MB a 128MB RAM a ten rozdíl rozhodně nebyl zanedbatelný, ale (pokud se pamatuji dobře) přes 10% v celkové výdrži.
Odpovědět0  0
lelouch (86) | 15.3.200912:46
Pavle, to mi nějak nedává smysl. Pokud není problém s RAMkama u dotekových zařízení, tohle bych právě u smartů s úspornějšími chipsety, menšími displeji bez potřeby přesvěcovat a napájet dotekové vrstvy považoval za ten poslední problém v řadě. A jen tak pro zajímavost, tehle Gigabyte má mít baterku o ještě 10 mAh větší než Rose s dvojnásobkem RAM...
Odpovědět0  0
lelouch (86) | 15.3.200913:05
O tom, že některé signály prostě musí být v RAMce, nelze je přesunout na kartu. A to je hned mrtvý datový prostor - člověk ještě nespustil žádnou aplikaci. Chipsety u smartů jsou úspornější kvůli optimalizaci grafiky, ale co se týká procesorů nebo schopnosti adresace RAM mají přesně ty samé schopnosti co stejná generace chipsetů v dotekových zařízeních - 256 MB rozhodně není žádný problém. Pokud se poslední věta týká faktu, že smartfony jsou levnější - jistěže jsou. Ale rozhodně ne proto, že by byly nějak "disabled" - je to absencí podpory velikých displejů (verze WM Standard stejně nepodporuje nic nad QVGA - na smartu je to téměř jedno), a kupy dalších udělátek, bez kterých se dotekovky neobejdou. Mě ale tento koncept vyhovuje výrazně lépe, než cokoli s dotekovou obrazovkou - a s penězi to nemá co dělat. Zařízení jsou třebas odolnější, dají se ovládat jednou rukou, systém je rychlejší, stabilnější, ovládání přes menu je hračka...
Odpovědět0  0
Zdenek Malinsky (314) | 16.3.200911:21
Používám více zařízení s i bez dotykového displeje, ale to s tou odolností nebo lepším ovládání u smartů je dosti odvážné tvrzení. Já bych řekl, že je to právě naopak.
Odpovědět0  0
lelouch (86) | 16.3.200912:36
Nevidím v tom nic odvážného - doteková vrstva musí být z principu měkká, zatím co krycí sklo obyč displeje může být tlusté jak chce - jestli opravdu je, je jiná otázka, Přinejmenším na Rose a mém bývalém Looxi (který jsem viděl prasklý), je to rozhodně nebe a dudy. A lepší ovládání? Jistě, je to otázka zvyku a toho, jestli člověk opravdu využívá všech možností (SpeedDial, hlasové spouštění aplikací, numerické volby v menu a pod.). Ale stačí si dát soutěž kdo bude mít dříve vytočené číslo nebo dříve odeslanou SMS s přednastaveným textem, dříve napsaný termín v kalendáři, poznámku a bude jasno... Zkouším to dnes a denně s otouchovanými kolegy a ač trénují seč jim síly stačí, stále nestíhají ;). Na příštím setkání můžeme ověřit společně...
Odpovědět0  0
Zdenek Malinsky (314) | 17.3.200911:47
1. No vidíš a já mám právě opačné zkušenosti s diplejem na Treu a HP 514, kde displej na Treu vydržel a na HP prasknul. 2. Jasně, je to otázkou zvyku. Ale u smartů jsem si ani po 2 letech moc nezvykl.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.