Včera jsem měl shodou okolností možnost si chvilinku pohrát s novým navigačním softem (ukecal jsem syna), který zanedlouho přijde na trh (cca za měsíc) v ČR a posléze i ve světě. Distributorem bude jeden velký německý koncern, který se mimo jiné angažuje i do výpočetní techniky. Autoři programu jsou čeští programátoři, kteří se svým softem vyhráli výběrové řízení na navigaci pro jeden velký automobilový koncern - mimochodem porazili i firmu Bosch a další!!!
Jaký tedy tento soft je? Měl jsem možnost letmo ho vyzkoušet jak na ACER n10 s vloženou kartou GPS, tak i na ACER n35. Zapůjčený soft obsahuje kompletní českou republiku včetně všech měst - instalace na SD kartě zabírá cca 120 MByte. Zákazník dostane CD s instalací a uvažuje se i o kartě SD s přímo nainstalovanou aplikací a mapou ČR. Ostatní evropské země (cca 4 GByte dat) budou poté uvedeny na trh jako samostatné moduly. Po vložení karty do slotu se automaticky v menu Start objeví ikonka programu - Dynamický vizuální navigátor - po startu pak nabídka módů činnosti.
Vlastní navigace je vektorová s databází zájmových bodů, jednotlivé druhy zájmových bodů si jako vrstvy zapínáte k zobrazení na mapě(včetně popisů), při vlastní navigaci máte k dispozici dva módy, pevná šipka a pohyblivá mapa(texty vždy správně orientovány) - nebo opačně, pohyblivá šipka a mapa severem nahoru. Zoomování mapy je otázka pouhého kliknutí na displej - reakce okamžitá i při běžící navigaci! Hlasová navigace profi, česká a od slečny! Výběr trasy přímo na PDA zadáním počátečního a koncového bodu. Volby typu cesty /rychlost/vzdálenost - výpočet během desítek sec. podle náročnosti. Zkrátka srovnatelné s TOM TOMem. Testovaná trasa z Prahy Vysočany ke mě domů - pro případ rychlosti bych to vzal jinými "nábližkami" než testovaný program, ale protože denně po Praze jezdím a pokládám se v tomto směru za znalce Prahy, tak je to neobjektivní srovnání. Jinak test dopadl na výbornou, motanice přes Smíchov - program vybral nejlepší možné řešení.
Vyhledávání zájmových bodů v okolí počínaje bankomatem až po hotely přes benzinky probíhá svižně do 5 sec. a stanovení trasy k vybranému bodu též cca do 5 sec. Navigace hlasem je doplněna symboly směrových šipek - poloprůhledné na čtvrtině obrazovky a dobře viditelné. I po Starém městě v Praze se s tím dalo jet, zná to jednosměrky apod. Samozřejmě toto již je záležitost mapových podkladů, Siemens ovšem má (a chce!!!) na to koupit jen ty nejlepší!
Příští týden chci ještě vyzkoušet "zakufrování" a reakci systému! Každopádně se na trhu objeví další slušný soft včetně map pro navigaci po ČR a později po světě.
Doplněno: Předpokládaná cena 4000Kč