V rámci diskuze k GPS jsou často kladeny a zodpovídány i všeobecně platné informace o instalaci a provozu v autech, nastavení PDA či dalších programů, ovlivňujících nějakým způsobem práci GPS v autě. Tyto zkušenosti jsou ale roztroušené porůznu v jednotlivých příspěvcích a proto jsem založil tento samostatný příspěvek k předávání tipů v instalaci, nastavení programů atd.
Úvodem představím své řešení... podotýkám, že jsem zastáncem teorie, že věci jsou spotřební zboží a mají především sloužit a není nutné o ně přehnaně pečovat... chci tím říci, že o auto přiměřeně pečuji, ale nečiní mi problém navrtat přístrojovku pro nějaký úchyt... znám pár jedinců, pro které je to naprosto nepředstavitelné. Je to mé první řešení a rád se nechám poučit od zkušenějších.
KOMPONENTY:
Octavie, MDA2, BT GPS, držák GPS, autorádio s kazeťákem, upravená nabíjecí kolíbka, kazeta pro převod audio signálu do autorádia s 2,5 mm jackem, HF BT pecka do ucha, SmartMaps, phoneAlarm, MortPlayer
POŽADAVKY:
Současný provoz navigace, hudby a možnost telefonování.
ŘEŠENÍ:
Nedříve jsem řešil přemístění dobíjecí kolíbky do zorného pole, původně byla připevněna v úrovni autorádia na středovém panelu na boku u spolujezdce. Uvažoval jsem o přísavce na čelní sklo a husím krku, ale pár zkušenějších mi potvrdilo, že přísavka po prvé zimě ztratí pružnost a nedrží již tak kvalitně a dále že husí krk se na našich kvalitních silnicích klepe. Pracuji i s plasty a tak jsem to vyřešil kusem kouřového plexiskla (rozm. cca 22/5 cm, síla 5 mm, leštěné hrany). V rámečku kolem autorádia a klimatizace jsem propiloval výřez a pomocí dvou samořezných šroubů jsem pásek připevnil do přístojovky. Na druhý konec jsem připevnil natáčecí kloub kolíbky, rozsah natočení nebyl dostatečný a tak jsem plexi po nahřátí ještě mírně prohnul. Při testování jsem zjistil, že se držák při jízdě mírně chvěje. To jsem odstranil vzpěrou - proužkem 2 mm silného plastu, který je pouze zasunut do mezery nad výdechem větrání a vteřinovkou přilepen k držáku. Kabel napájení je veden pod rámečkem autorádia, tzn. že je viditelný pouze v délce cca 10 cm a nepřekáží. Jediné, co ještě musím udělat je výměna poniklovaných šroubů za černěné u přišroubování kloubu kolíbky...
GPS má sice na spodní ploše gumové proužky, ale při položení na přístrojovku, která je ošetřena nějakým prostředkem na bázi teflonu prostě nedrží a klouže. Mám hodně citlivou GPS, klidně by mohla chrastit někde v šuplíku přístrojovky, ale rozhodl jsem se pro její instalaci k čelnímu sklu. Opět jsem použil pruh kouřového plexi (26/5 cm), který jsem po nahřátí v polovině mírně ohnul. Na horní ploše je kus suchého zipu (typ plastové hříbečky, ne typ silonová drátěnka, ten nic neudrží), na spodní straně GPS jsou rovněž dva kousky sucháče. Při noční jízdě dávám GPS ledkama od sebe, žádné blikání tak neruší. Držák GPS je přichycen v mezeře u čelního skla pouze kusem pěnové izolace potrubí, drží to perfektně a při čištění přístrojovky ho lze snadno vyndat.
Po opakovaném vykradení auta již netahám žádné kazety a kazeťák používám pouze k propojení MDA k poslechu MP3. Mám upravenou nabíjecí kolíbku, více ZDE
PROVOZ:
V MDA používám i PocketBreeze, do kontaktů či kalendáře mám tak přístup z Today. Na uvolněná tlačítka jsem proto naprogramoval SmartMaps a MortPlayer pro možnost přepínání k ovládání programů. Oba programy sice mají možnost přiřazení různých funkcí tlačítkům, ale tyto funkce jsou aktivní pouze v samotném programu (při zobrazení mapy nejde ovládat MP3 a obráceně). Je jistě možné řešit to jiným programem, ale zatím mi to takto vyhovuje.
V phoneAlarm mám nastaven profil CAR tak, že na jedno ťapnutí se mi aktivuje BT, hlasitost je nastavena na 100%, nevypíná se displej a nastartuje se SmartMaps. Profil HOME vrací vše do původního nastavení, pouze SmartMaps musím vypnout zvlášť.
Při jízdě mám v zorném poli mapu, případně car zobrazení tlačítek MortPlayeru, resp. po zmačknutí zeleného telefonu i klávesnici vytáčení. Z repráků poslouchám MP3, do kterých se prolíná i hlasová navigace. BT běhá současně pro GPS i pro BT HF pecku, při telefonování se MP3 i hlasová navigace deaktivují, po ukončení hovoru vše opět pokračuje.
BUDOUCNOST:
Vážně uvažuji o nahrazení BT HF pecka zařízením Supertooth, které je na trhu již ve verzi II, hledám nějakého uživatele, který s provozem Supertooth má zkušenosti, zajímá mne zejména možnost hlasového vytáčení...
Klidně kritizujte mé řešení, posílejte návrhy na zlepšení, popište vlastní varianty, ať se společně dobabráme nějakého optimálního řešení...