Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 9 z 17 PrvníPrvní ... 7891011 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 121 až 135 z 250

Téma: Pocketweather od SBSH, lokalizace

  1. #121
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    1,207

    V jiné části fóra se "xkovi" ptal na údaje METAR k lokaci Liberec, slíbil jsem vysvětlení zde a proto tak činím.

    Nevím již přesně od které verze má PocketWeather možnost zobrazení aktuálních dat pro dané lokace, ale v nastavení lokace je v současných verzích programu možné zvolit jeden ze dvou zdrojů sosaných dat. Jednak je to centrální zdoj dat na iNetu, kam všechny stanice, které mají přidělen mzn. kód, odesílají aktuální data i data předpovědi. Tato data však mají omezenou aktuálnost (v řádu hodin nejsou aktuální) a na základě četných požadavků na možnost získání aktuálnějších dat zvolil autor programu možnost sosat data z meteo stanic na letištích. Letištní stanice vydávají průběžně (interval hodina, pokud se nepletu) data METAR, tzn. data aktuálního stavu počasí a aktuální předpovědi. METAR je název kódované pravidelné letecké meteorologické zprávy. Seznam stanic METAR je k dispozici zde na fóru v debatě o počasí všeobecně. Když byl jako alternativní zdroj dat zvolen systém METAR, zkoumal jsem zdroje pro ČR. Je to tady někde na fóru popasáno, pamatuji si jen to, že mimo tuzemských letišť jsou v okrajových částech ČR jako zdroj aktuálních dat používána i data z letiště v Linci a Drážďanech.

    Jak se určí zdroj sosání dat? Pokud chci sosat data z webové centrály, zadám v nastavení lokace, po její specifikaci ze seznamu nebo zadáním mzn. kódu, "Najdi pozici" a zruším zatržítko v "Použít místní zdroj ...". Pokud chci aktuálnější data z místního zdroje, aktivuji zmíněné zatržítko. No a údaj o zdroji dat METAR je uveden na spodním řádku. V mém případě je pro Prahu uvedeno: použít LKPR, vzdálen 1,0 km, úhel směru -90°. LKPR je zkratka - kód letiště Praha, další údaj je o vzdálenosti lokace od meteo stanice a poslední je úhel směru ke stanici.

    Jen opět upozorňuji na chybu programu. Po zadání vyhledat lokaci program zarputile nastavuje pro ČR čas GMT+2, správně má být GMT+1. Opravte si nastavení časového pásma, jinak budou všechny časové údaje špatné, zejména časy slunce a měsíce. V nové verzi PW 1.1 to má být opraveno, verze má být k dispozici (dle náznaků na fóru SBSH) v průběhu příštího týdne.

    Zrovna na dnešním pražském srazu byla i debata o programech o počasí, jasným favoritem je PocketWeather, někteří jedinci využívají např. možnost zobrazení obrázků v *.JPG k zobrazení kamer pro aktuální stav na kritických místech dopravy v Praze, případně k zobrazení počasí na pláži ve Španělsku... nikde není psáno, že obrázek v *.JPG musí být zrovna satelitní náhled počasí, no a PocketWeather umí zobrazit až 18 náhledů, je to trochu šílenost, ale i takové využití je aplikováno .

    TO ixkovi: Snad je to dost podrobné, ale možná jsem něco blbě formuloval, klidně se zeptej .

  2. #122
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Apr 2005
    Příspěvků
    568

    Ale jo,az na upresneni par detailnich nianci, co se tyce zadavani a cteni udaju o mistnim zdroji, sem na tyto veci prisel uz sam..ale otazka zustava, jak je mozne, ze pro mesto Liberec to hlasi nejblizsi mistni zdroj opet LKPR, jak si sam psal, kod letiste Praha..?Se mi nejak nechce verit,ze cele Krkonose nemaji pobliz meteostanici,ze pro Liberec se odebira z LKPR? A dal me zajima, kdyz to teda ukazuje u Prahy i Liberce stejny mistni zdroj dat, jak to, ze pro kazde z mest ukazuje jina data (zaplat panbuh za to, by mi bylo na dve veci )? Me uz zajima jen tak ze zajimavosti, dle ceho teda bere data pro Liberec, kdyz mistni zdroj udava stejny, jako pro Prahu..

    P.S. diky Jarousi, ze drzis slovo a nezapomnel si na me, nenim si toho



  3. #123
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    1,207

    Ano, máš pravdu, i když je uveden jeden zdroj METAR, jsou data aktuálního počasí i předpovědi odlišná, tzn. místní pro tu kterou lokaci. Já sleduji jen Prahu a Písek (bydliště + chalupa) a v obou případech je jako zdroj METAR uvedeno LKPR... Totéž podle tebe platí pro Liberec a z toho odvozuji, že z kódovaných údajů zdroje dat, tzn. METAR/LKPR, který pokrývá převážnou část ČR, jsou pro příslušnou lokaci s mzn. kódem (Praha EZXX0012, Písek EZXX0011, Liberec EZXX0023) vybrána data platná pro příslušnou oblast. LKPR pravděpodobně zpracovává data z meteo stanic větší části ČR (nejen Prahu) a vydává je pod svou hlavičkou, no znáš ten pragocentrismus, ne? Pro potvrzení dedukce by to ale chtělo nějakého odborníka či pilota, který má s daty METAR více zkušeností...

  4. #124
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2004
    Příspěvků
    70

    Abych přispěl svým dílem do mlýna. METAR je zkratkou pro Meaning Category Aviation Route Weather Report a tudíž se jedná o krátkodobou předpověď pro oblast letiště. Odpovědí na tázku, proč se nepoužívá METAR z letiště Liberec může být fakt, že tyto informace nejsou veřejně dostupné na netu. Potom je využíván nejbližší zdroj tj. Praha (LKPR). Schválně si zkuste nastavit např. Opavu a uvidíte, že data se sosají z letiště Mošnov (LKMT).

  5. #125
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Apr 2005
    Příspěvků
    568

    Jo, tak to asi zni rozumne, ze Praha pokryva vetsinu Cech, jako prazaka me to ani tolik nemrzi Ovsem ted je otazkou, zda Liberec vysila data ke zpracovani do Prahy stejne casto,jako to dela treba samotna praha..tedy zda jsou tolik aktualni,jak by mely.. doufejme, ze jen v liberci nechtej byt na netu a davaji to ostrilenym prazakum

  6. #126
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    1,207

    Pro zvědavce jsem sestavil tabulku, je vždy uveden mzn. kód lokace, její název a zdroj METAR. Dole jsou připojeny zkratky letišť, případných zdrojů METAR. Schválně uvádím "případných", je dost nepochopitelné, že pro lokaci Liberec je zdrojem METAR letiště Praha, ale pro některé další lokace je jako zdroj METAR uvedeno letiště Liberec. Stejně tak nechápu letiště Liberec jako zdroj METAR pro Ústí nad Orlicí (proč ne Pardubice nebo Ostrava?), Čáslav je kousek od Kolína, ale zdrojem METAR je opět Praha. Je v tom asi trochu hokej....


    EZXX0001 Beroun LKPR
    EZXX0002 Brno LKTB
    EZXX0003 Český Těšín LKMT
    EZXX0004 Frýdek Místek LKMT
    EZXX0005 Karviná LKMT
    EZXX0006 Kladno LKPR
    EZXX0007 Kolín LKPR
    EZXX0008 Opava LKMT
    EZXX0009 Ostrava LKMT
    EZXX0010 Plzeň LKKV
    EZXX0011 Písek LKPR
    EZXX0012 Praha LKPR
    EZXX0013 Rosice LKTB
    EZXX0014 Slavkov u Brna LKTB
    EZXX0015 Tábor LKPR
    EZXX0016 Ústí nad Labem EDDC
    EZXX0017 Cheb LKKV
    EZXX0018 Přimda LKKV
    EZXX0019 Churáňov LOWL
    EZXX0020 Milešovka LKPR
    EZXX0021 Kocelovice LKPR
    EZXX0022 Praha Libuš LKPR
    EZXX0023 Liberec LKPR
    EZXX0024 Kostelní Myslová LKTB
    EZXX0025 Přibyslav LKTB
    EZXX0026 Ústí nad Orlicí LKTB
    EZXX0027 Červená LKMT
    EZXX0028 Holešov LKHO
    EZXX0029 Lysá Hora LKMT
    EZXX0030 České Budějovice LOWL

    LKPR -- Praha/Ruzyně
    LKMT -- Ostrava/Mošnov
    LKTB -- Brno/Tuřany
    LKHO -- Holešov
    LKKV -- Karlovy Vary
    LKLB -- Liberec
    LKKU -- Kunovice
    LKKB -- Kbely
    LKVO -- Vodochody
    LKOT -- Otrokovice
    LKPD -- Pardubice
    LKCV -- Čáslav
    LKNA -- Náměšť nad Oslavou
    LKPO -- Přerov
    EDDC -- Drážďany
    LOWL -- Linec

  7. #127
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Apr 2005
    Příspěvků
    568

    Tak uz sem myslel, ze sem si to v hlave vyresil, ale udelal si mi v tom jeste vetsi bordel..nebo spise si mi nasadil brouka do hlavy Co je teda presnejsi, LKPR pro Liberec, nebo nejak dostat manualne data pro liberec z letiste Liberec??? Jak mam ted vedet, co je presnejsi, ci zda to, co liberec "posila" praze je zhola to same, co by posilal sam, pokud by ho PW detekovalo jako mistni stanici pro Liberec? :sarcastic:



  8. #128
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Apr 2005
    Příspěvků
    568

    Zvlaste ten liberec je pro me dulezity, otec vlastni penzion v Jizerskych horach a aktualni predpoved, nejlepe soucasny stav.. tak to bych chtel co nejpresnejsi..v Praze bydlim a staci se kouknout z okna , v chebu je zas moje pritelkyne a ta by mi kdyztak opravila moje mineni,ze jim tam zrovna dle letiste karlovych varu sviti slunicko a je jasno )

  9. #129
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    1,207

    No já fakt nevím, ten Liberec, co jsi původně nadhodil, to se mi zdálo divné, že sosá data z Prahy, když je tam letiště a tak jsem se podíval na ostatní CZ lokace a najednou koukám, že těch renonců je tam více, proto jsem sestavil ten seznam... škoda, že PocketWeather nemá možnost zvolit vlastní zdroj dat, tak jako je to u SPBWeather, kde byly při uvedení programu na trh tři možné zdroje dat a dále slibovali, že bude možné zdroje do programu doplnit. Jakým způsobem bude doplnění prováděno, to nevím, program od recenze sleduji, ale prakticky neužívám. Byla by paráda, tak jako je možné navolit lokaci uvedením mzn. kódu, kdyby bylo možné jako zdroj dat zadat zkratku zdroje METAR , schopný angličtinář to může na fóru SBSH nadhodit jako vylepšení

  10. #130
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Apr 2005
    Příspěvků
    568

    Citace Původně odesláno od Jarouš
    No já fakt nevím, ten Liberec, co jsi původně nadhodil, to se mi zdálo divné, že sosá data z Prahy, když je tam letiště a tak jsem se podíval na ostatní CZ lokace a najednou koukám, že těch renonců je tam více, proto jsem sestavil ten seznam... škoda, že PocketWeather nemá možnost zvolit vlastní zdroj dat, tak jako je to u SPBWeather, kde byly při uvedení programu na trh tři možné zdroje dat a dále slibovali, že bude možné zdroje do programu doplnit. Jakým způsobem bude doplnění prováděno, to nevím, program od recenze sleduji, ale prakticky neužívám. Byla by paráda, tak jako je možné navolit lokaci uvedením mzn. kódu, kdyby bylo možné jako zdroj dat zadat zkratku zdroje METAR , schopný angličtinář to může na fóru SBSH nadhodit jako vylepšení
    Anglictinu delam od prvni treti tridy jazykove ZS,ted na vejsce z ni uz mam i bakalarskou zkousku..mozna si to do rana necham rozlezet v hlave a zvednu tvoji hozenou rukavici a poradne jim to na forum vytmavim To zadani vlastniho METAR by bylo opravdu fajn..jak si mam byt jisty,ze letiste liberec je stejne presne jako letiste praha? Ackoli jako prazak bych mel asi rict,ze to prazske je nejpresnejsi

  11. #131
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Dec 2004
    Příspěvků
    188

  12. #132
    Občasný diskutér
    Registrace
    Oct 2003
    Příspěvků
    99

    Jak získám údaje z LKPO -- Přerov? Přerov v seznamu lokací není.



  13. #133
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2005
    Příspěvků
    274

    Super presne na to jsem cekal:yes: jen nevim jak si mam vysvetlit symbol: (dp16) mozna to je teplota dopoledne,snad.)

  14. #134
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    1,207

    Citace Původně odesláno od ok2shi
    Jak získám údaje z LKPO -- Přerov? Přerov v seznamu lokací není.
    Na straně 13 této debaty jsou uvedeny mzn. kódy lokací a je tam i seznam CZ METAR zdrojů, to je info pro ostatní, ty jak vidím víš, jaká je zkratka METAR pro Přerov.

    Nastavení zdroje METAR:
    Po zadání požadované lokace je nutná konfigurace.... do kadibudky, zase je tam ta stará chyba s nastavením správného GMT pásma ... prosím zkušené angličtináře, ať vysvětlí autorům v rámci SBSH fóra, že Česká republika má pásmo GMT+1 a ne GMT+2... kontroloval jsem to, rozdíl Praha/Moskva je 2 pásma, podle automatu v PW jen jedno... pamatuji, že na to překladatel programu JP upozorňoval autora, ale ta komunikace s ním asi není opravdu jednoduchá...
    Zpět k nastavení. Nejprve tedy konfigurace v lokaci "Advanced": Vypnout zatržítko atomatické konfigurace, ťapnout na "Najdi pozici", naskočí správná zeměpisná délka a šířka, opravit časové pásmo na GMT+1 a aktivovat zatržítko Letní/zimní čas, vše potvdrdit OK.
    Nastavení konfigurace METAR: Aktivovat zatržítko "... místní zdoj .." a do okna napsat ID METAR stanice, vše potvrdit OK.

    Dejte vědět, zda jste nějakým způsobem ověřili příjem METAR ze zvoleného zdroje, týká se to zejména Přerova a dále Liberce, který jsme zde řešili.

  15. #135
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Dec 2004
    Příspěvků
    188

    Uz tam zase funguje prepsani nazvu mesta v souboru locations.zip - viz obrazek.

    Jinak to "dp" je rosny bod.
    Připojené obrázky Připojené obrázky  

Strana 9 z 17 PrvníPrvní ... 7891011 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. SBSH PocketWeather 2.0
    Od Jarouš_ce4you_oldd v sekci Programy pro Pocket PC
    Reakcí: 81
    Poslední příspěvek: 13-02-2009, 11:04
  2. Nastavení a konfigurace programu SBSH PocketWeather v. 1.3
    Od Jarouš_ce4you_oldd v sekci Programy pro Pocket PC
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 30-12-2007, 11:22
  3. PocketWeather - další předpovědi
    Od mmambo v sekci Programy pro Pocket PC
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 29-11-2005, 14:04