Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 9 z 9

Téma: DialUp z TomTom GO 930

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    9

    Zdravím,

    nedaří se mi nastavit připojení TomTom GO 930, aby mi přes TP2 stahoval data (třeba GPS-QuickFix pro rychlé vyhledání satelitů).
    Spárované je mám, ale při kontrole datového spojení se mi nepřipojí. Lze to nastavit podrobně, ale to nevím co tam nastavit.
    Popíšu podrobně co to po mně chce. Tohle se odehrává na TT:

    Hláška:
    Abyste mohli Služby TomTom využívat, musíte navázat bezdrátové datové připojení, provést nyní? ANO
    (Na mobilu se zobrazí na pár sekund Dial-Up sítě)
    Vyberte zemi: Czech Republic
    Vyberte svého operátora: Oskar Mobil (postpaid)
    (Na mobilu se znovu zobrazí na pár sekund Dial-Up sítě)
    Nelze provést nastavení bezdr. dat. připojení. Chcete vybrat model telefonu ze seznamu nebo nastavit dat. připojení řučně? Ručně
    Název přístupového bodu: ointernet
    Uživatelské jméno: oskar
    Heslo: oskar
    DHCP IP: Automaticky
    DHCP DNS: Automaticky
    Volat: *99#
    Přihlašovací skript: at+cgdcont=1,"IP","ointernet"

    A to je vše. Zkoušel jsem to s aktivním i s neaktivním datovým připojením, zkoušel jsem to s názvem přístupového bodu "internet", ale stále se to nespojilo. Třeba se má volat jiné číslo, nebo přihlašovací skript (to jsou asi nějaké příkazy pro modem) má být jinak, ale tomu nerozumim ani nevim kde najít správné nastavení.
    Třeba z toho někdo tady bude moudrý a poradí co změnit nebo zkusit.

    bopi
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    336

    Od boku bych si tipnul, že TP2 v základním stavu nepodporuje Bluetooth DUN (Dial-Up Network), protože sdílení internetu se už dávno u zařízení s 3G řeší přes PAN (Personal Area Network).

    Nějak jsem v tom popisu nastavení TomToma nezaznamenal žádnou možnost použít něco jiného.

    Ale našel jsem jeden návod, podle kterého se to prý dá vyřešit pomocí Dodfred's Task Manageru a pár nastavení - samozřejmě, je třebas i věci z posledního odstavce upravit podle operátora.

    Snad to helfne.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    9

    to vypadá slibně, vyzkouším. Díky!
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    9

    tak jsem to ani nezkoušel, protože to nebylo nutné pro moji originální ROM.
    Před zásahem do registrů jsem si chtěl spárovat TP2 s notebookem a tam mi to jako dostupnou službu nabídlo i DialUp, tak jsem to vybrat a normálně to podle očekávání funguje.
    Takže BT-DUN TouchPro2 podporuje. Z TomToma to ale přesto nejde. :-(

    Sice mi funguje DUN z notebooku, zato mi nefunguje synchronizace přes ActiveSync, nefunguje po kabelu ani přes bluetooth, ale to je na jiné téma...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    336

    No, teď už méně od boku - pokud tím pádem BT telefonu umí reagovat na modemové příkazy a přesto to nejde, musí být problém někde jinde. Netuším, proč z nastavení internetu Vodafone dělá takovou detektivku, neustále trvá na svých automatických softwarech a utilitkách a nemůže na svých stránkách prostě uvést co je třeba. Jinými slovy, v podstatě jsem tam také přímou odpověď nenašel. Alespoň jsem (asi po 10 minutách pátrání) přišel na to, že ve všech specifických nastaveních pro různá zařízení VF uvádí, že se uživatelské jméno a heslo nevyplňuje.

    Na zbytek zkusíme jít jinak. Holt, alespoň budou k něčemu dřevné doby které pamatuji, kdy jsme si museli modemy nastavovat ručně :

    Týká se to toho přihlašovacího scriptu - bez ohledu na to co člověk přes mobil připojuje vždycky je podstatné, jaké sady AT příkazů v roli modemu podporuje. Žel, již léta letoucí se nikdo neobtěžuje, aby seznam podporovaných příkazů dával alespoň do technické části manuálů přesto, že se mírně liší v závislosti od modemu - v našem případě tedy chytrého mobilu. Právě zde totiž vidím další dvě možné chyby - pokusím se je ale vysvětlit obecněji, což může pomoct i při jiných zařízeních a operátorech v budoucnosti:

    [l1st][*]Ať už se kolonka, kam se tyhle věci vkládají jmenuje jak chce (skript, povely modemu, modemový řetězec, povelový řetězec, zvláštní nastavení - a kvůli vyhledávání ve fóru i anglicky - Login script, Modem commands, Command string, Special settings), vždycky jde o to samé - jde o nastavení modemu takříkajíc "ve strojovém kódu". V principu to připojované zařízení odešle jako čistý řetězec znaků. U modemů se drtivá většina příkazů začíná "AT" (od Attention - něco jako "bacha, následuje příkaz"), pak je tam samotný povel a zbytek jsou jeho parametry. V tomto případě +cgdcont je například volba definující parametry komunikačního protokolu (PDP - Packet Data Protocol). Problém je, že to pole, do kterého se tyto povely píšou může mít u různých zařízení různé funkce (při označení script tam dokonce může být vyžadována lokální nebo síťová adresa k textovému souboru, ve kterém je celý sled povelů). Většinou ale co tam člověk má napsat je pouze čistý příkaz. Zařízení totiž v drtivé většině případů ono veledůležité "AT" přidává samo (platí to i ve stolních Windows). Takže jako problém číslo jedna bych viděl v tom řetězci at+cgdcont=1,"IP","ointernet" to "at" na začátku. Je dost možné že to, co pak TomTom odešle do zařízení vypadá jako ATat+cgdcont=1,"IP","ointernet" a to pak modem může, ale také dost pravděpodobně nemusí skousnout. Tyto povely odcházejí jako první, ale pokud modem vrátí chybu, vytáčení ani nemusí začít. Takže pokud si člověk není jist, povely modemu je třeba vyzkoušet vždycky bez "AT" na začátku. Jenom výjimečně je to tam opravdu potřeba dávat.[/*][*]Samotný povel +cgdcont zná parametrů mnohem více. A vzhledem k tomu, že v našem případě jde o hodně chytré telefony je možné, že je třeba uvést všechny parametry (hloupé telefony mohou mít další věci nastavené "natvrdo" - bez možnosti změny). Povel pak bude vypadat takto: +cgdcont=1,"IP","ointernet","",0,0 . Pro zvědavce: navíc to říká, že PDP adresa je přidělována automaticky a komprese dat i hlaviček má být vypnutá. Aby bylo jasno: modemy pracují s vlastní pamětí, do které si ukládají konfigurace. Při dočasných příkazech se tedy použije to, co povel vyžaduje, zbytek chybějících povelů si vezme modem ze "své" flash paměti - a kdo ví, co tam TP2 má...[/*]
    [/l1st]
    Připomínám, že to co zde zmiňuji již nemá co do činění s Bluetooth. Faktem je, že v kupě novějších HTC jednoduše DUN profil od výrobce není podporovaný.

    PS: Pokud se zde najde šťoura, který by snad toužil vědět více - teoreticky lze takto i obelhat připojované zařízení a přes dial-up ho spojit přes 3G služby chytrého telefonu (pouze nasměrování - podívejte se na příkaz AT_OWANDATA v přiloženém souboru).

    Pro experimenty stačí telefon připojit (nejlépe přes kabel) k počítači, na kterém ani není ActiveSync (stačí, když v něm Windows poznají modem). Pak se ve správci zařízení podívat, kudy je s počítačem spojený (podle systému, ale obvykle ho označí jako "Standard modem" a přidělí mu COM port). No a pak stačí pustit Hyperterminal (letitá aplikace někde v příslušenství každých Windows) a připojit se do zařízení přes ten zjištěný port. Zde si můžete pomocí přiloženého souboru (což je seznam standardních povelů) zjistit, jak se zařízení chová, jaká je jeho konfigurace a jaké vlastní sady příkazů používá, změnit si základní nastavení (opatrně!!!) a udělat si pár svých kouzel - třebas pro dialup na vlastní počítač přes pevnou...

    Pokud ovšem máte JAKÉKOLIV zařízení (navigaci, PDA, počítač na který nejde/nechcete instalovat AS, ale třebas i nějakou starou rachotinu, která nic jiného než dialup neumí), můžete pomocí těchto příkazů svůj telefon použít jako přenosný a vcelku univerzální USB modem.
    Připojené soubory Připojené soubory
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    9

    Tak bohužel jsem ani s tímto vyčerpávajícím návodem nebyl úspěšný. :-(
    Nezabralo ani s uvedením "at" ani bez něj. Nezabralo ani napsání skriptu velkými písmeny, někde jsem se dočetl, že to některé modemy můžou vyžadovat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    336

    Nene, jediné co musí být velkými písmeny je to IP - u zbytku je to jedno.

    Napadla mne ještě jedna věc. Ono se zdá, že se tenhle problém týká pouze Vodafone. Je možné, že je to nastavením jejich základnových stanic. Pokud má TP otevřený jakýkoliv datový slot je možné, že prostě další a navíc takto primitivní připojení nedovolí.

    Zkusil bych nejdříve pomocí Modaco NoData odstavit jakýkoliv datový provoz zařízení - zablokoval všechny profily, které řídí GPRS/3G. A pak bych to zkusil znovu. S modemem to toiž nemá vůbec nic společného, ale BTS operátora prostě může blokovat pokus o otevření dalšího slotu.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    9

    Deaktivoval jsem všechny profily a zkusil to znovu přes výběr země a operátora. Provede to Dial-Up Sítě pár bytů prošlo tam a zpět (25/400), ale po cca 40 vteřinách mě to odpojí a TT napíše: Nelze provést nastavení bezdrátového datového připojení.
    Ještě jsem zkusil zadat uvedené parametry ručně, to se o Dial-Up telefon vůbec nepokusil a TT ohlásil opět, že nelze provést nastavení datového spojení. :-(
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    336

    No, někteří to s Vodafone/TomTom/HTC vzdávají, někteří naopak tvrdí, že jim to funguje beze všeho pouze s nastaveným AP (ale u jiných operátorů), další radí prostě si vybrat nějaký telefon z těch ze seznamu...

    A korunu tomu nasazuje TomTom, který ještě před dvěma měsíci tvrdil, že:

    "We currently don't have any information on when, if ever, our devices will support the PAN Bluetooth profile. However, we will forward your comments to the appropriate department so they know there is customer interest in this feature."

    Jinými slovy, pět let co si jenom já pamatuji existenci PAN služby v Bluetooth se tváří, jako kdyby to slyšeli prvně...

    Takže jak to vypadá, zůstává pouze zkoušet, racionální postupy asi nepomohou, sorry.

    PS: Ty datové služby opravdu je třeba mít při těch dialupech vyplé.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. DialUp profil a Sorg ROM 0.22
    Od kubisz v sekci P7xx
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 19-03-2009, 13:32
  2. kdyz mam pripojenou wifi telefon se porad snazi jit pres dialup
    Od h2144 v sekci + Komunikace & Synchronizace
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 29-01-2008, 00:21
  3. MIO A201 problem s DialUP BT
    Od Bubla_ce4you v sekci Mio
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 29-05-2007, 20:40
  4. Default BT DialUP modem na N50
    Od vikino v sekci Acer
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 05-12-2005, 18:32