Zdar,
tak jsem si trochu hrál s Rhodiem a zjišťoval, jak počeštit HW klávesnici.
Nejjednodušší způsob je nahrát přiložený soubor (nezapomeňte po stáhnutí přejmenovat!) eT9.Rhodium.wwe_cze.kmap.txt do adresáře Windows a v registry opravit záznam HKLM\Software\Tegic\eT9\Ime\KeyboardLayouFiles\07F F. Jako hodnotu vložte název kopírovaného souboru.
Po restartu bude možné psát české znaky přes klávesu Fn.
Soubor eT9.Rhodium.wwe_cze.kmap.txt obsahuje definice jednotlivých kláves i s instrukcemi, takže editace je vcelku jednoduchá. Co nefunguje je definice pro znak při podržení klávesy. V systému má bohužel přednost autorepeat, takže tahle volba se neuplatní.
Pamatujte, že definiční soubor je třeba jej ukládat v UNICODE. Poznámkový blok ve Vistách to zvládne, případně použijte nějaký rozumný textový editor jako třeba PSPad.
Tohle řešení není dokonalé. Rhodium narozdíl od Raphaela má méně kláves. Díky tomu se některé znaky, které měly samostatnou klávesu, přestěhovaly na normální písmenka.
Proto jsem přemístil + a - na klávesy K a L. = pak na P.
Po této úpravě nebudou z HW klávesnice fungovat €, £, _, ' a ". Tyhle znaky napíšete přes mapu symbolů pomocí kláves Fn SYM. Takhle napsané to zní složitě, ale jakmile budete mít tu klávesnici před očima, bude to jasné.![]()
Volba vyhozených kláves vychází z mých potřeb psaní na klávesnici. Pokud například častěji používáte uvozovky než rovnítko, nic vám nebrání si uvedený soubor zeditovat k obrazu svému.
Edit 3.6.2009:
Zapomněl jsem na Ň, které jsem umístil na klávesu B a Ú, které je teď na G. Přiložený soubor jsem opravil.
Edit 4.6.2009:
Inspirován lelouchem jsem přidal na Fn Q tabulátor.