Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 4 123 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 58

Téma: Samsung Omnia SGH i900 - interní GPS - obecné zkušenosti

  1. #1

    t0m t0m je offline
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    0

    Trocha osvěty pro začátečníky i pokročilé:

    Omnia používá čip Qualcomm gpsOne. Anténu pravděpodobně sdílí s GSM, z toho plyne chyba/vlastnost, že bez zapnutého GSM GPS nejde. Citlivost čipu je velmi dobrá (subjektivně v Omnii lepší než Sirf Star 3 v E-ten X500), ale co do přesnosti a spolehlivosti navigace za Sirf Star 3 pokulhává - doufejme, že to zlepší nové verze firmware. Data jsou k dispozici ve standardním NMEA formátu.

    Základní nastavení
    Nastavení -> Systém -> Externí GPS (není nad dobrý popis, Microsoft ještě zřejmě nezná PDA z vnitřní GPS)

    Port pro programy COM3

    Hardwarový port COM9 přenosová rychlost 4800 - nezáleží na ni, přenos sériovou linku jen simuluje

    Spravovat zařízení GPS automaticky [zatrhnout]

    Qualcomm čip zřejmě není připojen skutečnou sériovou linkou (jako třeba SirfStar3), takže se mi žádným sw nepodařilo využít přímo hw port gps (COM9). Na Microsoftí GPS Intermediate Driver (port splitter) je přímo navázán driver Samsung GPS Hardware (registry HKLM\System\CurrentControlSet\GPS Intermediate Driver\Drivers), takže po vypnutí Spravovat zařízení GPS automaticky se standarní navigační programy na gps nedostanou.

    Navigační software nastavte na NMEA GPS na COM3, na přenosové rychlosti nezáleží (nechte třeba 4800)
    Driver umí obsloužit současně více navigačních aplikací na stejném portu.


    Funkce asisted GPS:
    Má zrychlit určení pozice po zapnutí GPS tím, že GPS ví, které satelity má hledat a jakou mají polohu. Tyto informace musí přístroj bez AGPS přečíst ze signálu satelitů - to trvá dlouho a při mizerném příjmu se to třeba vůbec nepodaří. AGPS místo toho použije almanach stažený z internetu, kde má podklady pro výpočet dráhy satelitů na několik dnů dopředu.
    Tato funkce by měla být relativně nezávislá na navigačním sw - bohužel TomTom dokazuje pravý opak.

    Nastavení -> Systém -> Enhanced GPS
    je poněkud příšerný aplet, který stále hrozí platbami za spojení, i když je zapnutá WiFi.
    Pokud je zapnuto XTRA (jen další název pro AGPS) a "stáhnete data", v root adresáři se objeví soubor xtra.bin
    a GPS ho využije při hledání pozice. Do kdy jsou data platná se na rozdíl od slušnějších implementací AGPS nedozvíte.

    A ještě jeden háček: při úplně prvním spuštění GPS nebo po výrazné změně pozice na zeměkouli (s vypnutou GPS) nepomůže ani AGPS - k čemu je, že ví kde letí satelity, když neví ani přibližně svoji polohu, že.


    Software fungující s interní gps standardně (přes Microsoft GPS Intermediate Driver):
    Uvádím jen co mám dobře ověřeno, přidejte vaše oblíbené...
    vestavěné Gogle Maps
    iGo 8.0.0.54000
    Memory-Map 5.1.3
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2

    t0m t0m je offline
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    0

    Statická navigace

    Aby řidiče neznervózňovalo, že jim při stání na křižovatce navigace cuká a kroutí s mapou, přišli výrobci GPS s tímto "škodítkem".
    Pokud hledáte geocache nebo chcete navigovat na pěší tůře nebo na plachetnici, statická navigace se vám určitě líbit nebude. U čipu Sirf Star 3 ji lze vypnout. Omnia má ale Qualcomm, a tam zatím žádný způsob vypnutí neznám.

    Naštěstí Qualcomm při malých rychlostech stále updatuje polohu. Jenom udaná rychlost je buď 2km/h (možná 1mph) a více nebo nula a směr pohybu při malých rychlostech také nefunguje.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3

    t0m t0m je offline
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    0

    Problémy s ujížděním polohy gps v degraded modu

    Do degraded mode přechází gps vždy, když nemá dostatek satelitů k přesnému určení polohy. Takže počítá pravděpodobnou polohu s tím, že se nemění výška nebo směr a rychlost. V Omnii PDA i900BPHH5/UHHH5 je zřejmě chyba firmware, protože GPS si v tomto režimu výrazně vymýšlí: poloha 50 až 100km od polohy skutečné a rychlost cca 100km/h místo 5km/h a GPS stále tvrdí, že má fix.

    Dokonce to udělalo pod neblokovanou oblohou. To, že GPS chytila jen 2 až 3 satelity, bylo zřejmě vinou o něco více než den starého xtra.bin - po vypnutí XTRA GPS sice pomalu, ale našla satelitů dost.

    Tak bacha na to, na silnici to jen naštve, ale já to zažil při noční plavbě na moři...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Jan 2006
    Příspěvků
    547

    tOmas, dělá to na mě dojem, že víš o čem píšeš. Máš nějaké zkušenosti se zrušením „asistence“ GPS. Bohužel už neumím najít link na nějaké povídání, ve kterém šlo o to, že zásahem do registru a následným vymazáním 3 souborů (xtra.bin je jedním z nich) se docílí toho, že AGPS se chová jako prostá GPS. Tedy i po dlouhé době nečinnosti je fix záležitostí max. pár minut. Ten link, jak jsem psal již nemám, ani ho najít nemůžu, ale postup si pamatuji. Akorát mám strach z hardresetu -)
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5

    t0m t0m je offline
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    0

    Dobře, že jsi to připomněl. Pokud myslíme to samé, nešlo až tak o vypnutí AGPS.
    GPS má v některých ROM zapomenuté debug logy do souboru a jelikož je zápis do flash pomalý, zbytečně to zdržovalo. Návod na jejich zrušení je na http://www.modaco.com/content/i900-omnia-http-i900-modaco-com/274303/quick-gps-fix-without-xtra-enabled/
    Nepřijde mi, že by to nějak zvlášť zrychlilo, ale asi je to dobré udělat ať už XTRA používáš nebo ne. A reset stačí soft (hard resetem bys to všechno vrátil zpátky).

    A s tím vypnutím XTRA si nejsem moc jistý. Když jsem s tím měl potíže, přislo mi, že to začalo fungovat až po zrušení souboru xtra.bin, že tedy vypnutí XTRA v apletu Enhanced GPS nezabrání GPS driveru v jeho použití - ale to fakt nevím, chtělo by to vyzkoušet.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Jan 2006
    Příspěvků
    547

    jj, to je přesně ono
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7

    t0m t0m je offline
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    0

    Navigační programy, co si s interní GPS nerozumí

    Může to být třeba Garmin Que, které očekává data nikoli v NMEA, ale v Garmin protokolu.
    Nebo se sejdou chybičky v navigačním software a driveru tak, že to spolu moc nefachčí. OziExplorer najde polohu a dál už jí nemění.

    Edit: OziEplorer CE od verze 2.23d by už měl s Omnií chodit.

    TomTomu zase móóc dlouho trvá, než má fix od GPS.

    Tak tyto případy se někdy podaří vyřešit sw udělátky, co se zařadí mezi GPS a navigační software.
    Já používám freeware GPSProxy, víc možností nabízí shareware GpsGate. Nastavení je víceméně podobné:

    - vytvořím virtuální COM port (na Omnii je jich volných dost, např. COM1 a COM2)
    - nastavím GPSProxy / GpsGate, aby přistupovala k interní GPS na portu COM3
    - potřebný výstupní protokol pošlu na vytvořený virtuální COM
    - zlobivý navigační program nastavím, aby hledal GPS na tomtéž virtuálním portu

    A když jsme u udělátek: Bluetooth GPS z Omnie(samozřejmě lze i z jiného WM PDA)
    Pokud potřebujete GPS funkci pro navigační software v PC, v jiném mobilu nebo sdílet pozici po internetu, použijte freeware GPS2Blue
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8

    t0m t0m je offline
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    0

    Citace Původně odesláno od V recenzi na Omni Pavel Koza
    Co přesně je v zařízení za GPS chip se mi zjistit nepodařilo, pravděpodobně jde o samostatný modul, protože zařízení nepoužívá hlavní procesor Qualcomm
    Sice jsem v prvním příspěvku tohoto vlákna psal, že jde o gpsOne, ale s tím Marvell procesorem jsi mne trochu znejistěl. Ale trocha hledání v servisním manuálu Omnie potvrdila to, co jsem předtím jen opsal z gpspassion: GPS běží na druhém ARMu s modemy a DSP, MSM6281. Ten se stará i o GSM, UTMS atd. A opravdu obsahuje gpsOne. Plyne z toho také to, že verze firmware pro PHONE je důležitá i pro vlastnosti GPS.

    Jinak recenzi chválím a reakci na ni píšu sem, protože to také nepovažuju za důležité pro čtenáře recenze. Ale tvrzení, že GPS funguje dobře, potvrdit nemůžu. Vymýšlet si slušná GPS prostě nesmí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9

    t0m t0m je offline
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    0

    Citace Původně odesláno od v jiném tématu bjirka
    Tak jsem zkusil nahrát do Omnie tuto ROM: http://www.vitaln.com/ehalos/omnia/ a najednou TomTom funguje (a je jedno jaké verze) i bez programu pro přeposílání GPS dat (Port Spliter, GPS Gate apod). Takže další chyba, která je zřejmě pouze v CZ ROM se kterou se zařízení u nás prodávají.
    Dobrá zpráva. Myslím si, že spíš než odstranění CZ verze pomohl upgrade GPS, který je v romkách od HK1.

    Zkusil už někdo OziExplorer na rom HK3 (HK*, HL*)?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    21

    Chtěl bych se podělit o mojí zkušenost.
    Po vypnutí IGO8.3.2 již žádná aplikace nenajde GPS.
    Zdá se, že zůstane obsazený com. na kterém ji hledají.
    Nepřišel jsem na to, jak odstranit tento stav jinak, než resetem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    31

    Ja kdyz ukoncim iGO tak v pohode zapnu Route66 nebo TT a normalne to funguje. Nekde mas asi neco spatne...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    9

    Ahoj,

    Omnii mám 3 dny a teprve se rozkoukávám, tápu a hledám informace. Je to moje první zařízení z WM. Se zájmem se prolouskal diskusi o navigaci a chtěl bych se podělit o svou zkušenost.

    V google maps moje Omnie před domem našla satelity v podstatě ihned, bez zapnutého Xtra. Chci to ještě vyzkoušet v Route66 ale chtěl bych se zeptat na to, zda se mapy spouští standardně z karty ze které se instalují nebo se to instaluje přímo do telefonu? Zkusmo jsem to nainstaloval, ale když jsem kartu vytáhnul, spustit to nešlo.

    Omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale s telefonem se trošku peru ops:

    Moje ROM i900BPHJ4/UHHJ3
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    3

    Zdravíčko,
    tak jsem si úspěšně nainstaloval do své Omnie TomTom 7, ale stále mi nejde nastavit GPS tak, aby to fungovalo. Zkoušel jsem to nastavit podle poslední rady TOmase stejně tak jsem zkoušel nastavit jiné porty, ale stále mi to nejede. Načetl jsem i milión různých diskuzí, ale nikde jsem nenašel odpověď na svůj problém. Má s tím taky někdo problém? Prosím o radu. Díky
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    3

    Napsal jsi, že na Omnii ti funguje TT. Je to verze 7? Mě to nevyhleda satelity, at se prihlasim na jakykoliv port ci zarizeni. Nemel bys radu? Diky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    381

    Pokud máš původní ROM musíš použít GPS Gate anebo Port spliter.
    Pokud nechceš používat další programy, pak jedině nahrát jinou ROM, vyzkoušeno: Zde.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 4 123 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 25
    Poslední příspěvek: 03-10-2013, 14:43
  2. Reakcí: 509
    Poslední příspěvek: 07-01-2013, 16:57
  3. Reakcí: 121
    Poslední příspěvek: 02-09-2010, 09:29
  4. Samsung Omnia SGH i900 - Manila 2D - zkušenosti
    Od gashtan v sekci Omnia SGH-i900
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 16-01-2010, 15:30
  5. Samsung Omnia SGH i900 - ZAGG Invisible Shield - zkušenosti
    Od lokoj_ce4you v sekci Omnia SGH-i900
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 03-12-2008, 22:35