Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 12 z 12

Téma: Problém - Poškozování FAT na SDHC

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    57

    Zdravím všechny na tomto fóru,
    na svém iPAQ 214 se potýkám s velkými problémy, neboť se mi často stane, že mám poškozenou FAT na SDHC kartě. Nevím, co to způsobuje, ale poslední dobou jsem si všiml, že to bude mít nejspíš spojitost s RSS čtečkou (čtečkama), kterou používám - zkusil jsem si trial SPBInsight, ale je velmi pomalá, tak jsem zkusil Egress a v tu chvíli jsem si všiml právě tohoto efektu. Čtečku používám tak, že si stáhnu všechny RSS kanály a obsah si čtu např. v autobuse. Pak zařízení vypnu, aniž bych ukončoval přímo čtečku. Po nějaké době PDA zapnu, přepnu do čtečky, něco málo si přečtu a čtečku vypnu. Opět po nějaké době čtečku zapnut a ouvej... v kanálech není žádná zpráva a já už vím, že je něco špatně. Spustím v Pocket Mechanicu Scan Disk a zjistím, že mi nesedí FAT tabulky.
    Kartu vyndám, vrazím ji do desktopu a opravím ji - při té příležitosti to najde bambilion poškozených linků, adresáře se převádějí do souborů a podobně a drtivá většina je právě obsah z RSS.
    Nemohl by mi někdo poradit, co s tím? Teď jsem nastavil pro filesystém co nejmenší buffer - 1k a zkouším co se s tím stane.
    Paměťovou kartu mám 16GB SDHC A-Data. Naformátovaná od výrobce jako FAT32. Aplikované mám poslední fix co HP vydal (ten kompletní balíček, ne jednotlivé instalace).
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Nováček
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    0

    V první řadě je potřeba říci, že nejlepší je formátovat kartu přímo v PDA. Jinak osobně mám také zkušenost se svou C550kou, že když jsem ji jednou vypl právě když na kartu zapisovala, drtivá většina dat z karty zmizela. Stalo se mi to pouze jednou a od té doby si dávám pozor. Nevím, zda je toto stejný případ. Ale pokud to má způsobovat ona RSS čtečka, pak je asi nejlepší ji odstranit .
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    57

    Tak RSS čtečka to není, ale nejvíce náchylná, protože pracuje s mnoha soubory takže pokud se poškodí FAT, tak to bezpečně poznám v jakékoliv RSS čtečce.
    Udělal jsem zálohu karty, naformátoval jsem ji v PDA (zajímavé, formát v PDA odstranil záložní FAT tabulku, tudíž karta má nyní jen jednu FAT) a chování je podobné.
    Začínám mít podezření, že to je
    a) nějakým neslušným prográmkem (vir či něco takového)
    b) odchází mi PDA

    Na interním disku jsem našel v adresáři "/Application Data/Volatile" minimálně podezřelé položky (tváří se jako adresáře), které nelze smazat (např. A□ nebo D□ nebo □L nebo AA□□@@.@□ ). Existuje nějaký nástroj, který dokázal zkontrolovat tuto interní paměť?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Sep 2004
    Příspěvků
    1,648

    Zkusil bych ještě kartu od jiného výrobce. Možná si moc s tou tvojí nerozumí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    3

    Osobně se mi to stalo opakovaně, nejprve na A-data 8 GB, potom opakovaně na 16GB kartě, tak jsem změnil kartu na PRETEC 16 GB a zase. Nakonec jsem na netu našel následující článek, kde je popisována úprava registů..
    http://www.mydigitallife.info/2008/06/25/fix-sd-memory-card-disappearing-missing-folder-or-corrupt-in-windows-mobile-device/
    Aplikoval jsem to, a od té doby zatím bez problému, ale je to zatím krátká doba (cca 14 dní), abych mohl tvrdit, že to funguje. Můžete mi prosím někdo poradit nějaký program na "opravu" FAT tabulky takto poškozené karty? Karta neukazuje data, ale tváříse jako zaplněná. Díky
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    0

    Ahoj, chtel bych se ujistit, ze se jedna o ten samy problem, co mam ja. dal jsem do ipaq 214 16GB sdhc kartu od A-data (edice EEE) a kratce po dokonceni instalace veskereho pouzivaneho softu mi najednou v pda nesla nacist - pda hlasilo chybu 13 - zmena adresare. Dal jsem ji do ctecky do kompu - tam nacist sla, pak jsem dal ve vistach automaticky kartu proverit a opravit a potom uz v pda zas sla. Pak spadla na zem a prestala fungovat totalne. Koupil jsem tu samou novou - obcas se objevila chyba 13 - zmena adresare zas. Vetsinou slo jen o nejake jesnotlive adresare, ktere sly nahradit, ale zlobilo to. Z reklamace se mi vratia misto te prvni nova karta, nyni jiz treti - opet ta sama. Po 14 dnech mi vcera pda u ni opet nahlasilo chyu 13 - zmenu adresare... Karta nesla nacist, az po opetovne oprave pres ctecku zas zacala fungovat, ale u poloviny dat hlasila, ze jsou poskozene ci vubec chybely.

    CHtel bych se zeptat, zda je toto problem, ktery mate i vy. Diky jednomu debilnimu pouzdru mi pda spadlo cca 4x na zem, z toho 2x dost tvrde na beton - vnejsi poskozeni sice zadne neni - prece jen kovove pouzdro cast padu zachytilo, ale jinak pecka to byla poradna. Takze nevim, zda se nemuze jednat o chybu pda (i kdyz ted uvazuju, ze vubec poprve u te prvni karty mi to udelalo tu chybu 13 jeste pred jakymkoli padem, takze kdo vi...)
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    0

    S vzse zminenymi problemy jsem se setkal ve dvou hp 214 na ctyrech 16GB SDHC a-data kartach. Nedavno jsem do nich koupil 16GB sandisk ultra II a ejhle, 2 tydny po hardresetu a instalaci dat je to tu zas. Mam zmenu adresare - chybu 13 - u adresaru s postou a u IM+. Takze vymena karty za uplne jiny typ nepomohla, je to fakt v pda Ted jsem zkusil upravit registry podle zmineneho odkazu, tak uvidime...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    0

    Tak bohuzel ten link od peme nepomohl, data na sd karte se opet zacaly ztracet, nebo prejmenovavat do silenych paznaku. Zatim jsem to vyresil tak, ze veskery soft instaluji na cf a diky tomu, ze mam nekolik 16GB sdhc karet, muzu je libovolne menit, aniz bych nejak ohrozil stabilitu systemu vyjimanim systemove karty. Uvidime, jak se to osvedci na cf.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    57

    Možná bude problém právě v 16GB. Vyměnil jsem A-Data 16GB SDHC za SanDisk 8GB SDHC a zatím zcela bez problémů. Asi to bude v HW zařízení (nebo v SW ovladačích SDHC)
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    69

    mě se to stalo 2x na TyTnovi II, SDHC 4gb a půlka složek chyběla, něco nešlo otevřít atd, vždycky sem to řešil formátem ale nikdy sem nepřišel na to proč to dělá
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    57

    Myslím, že za to prostě můžou WM. Prakticky vždy se jednalo o soubory, se kterými se často pracuje (googlemaps, internet cache, rss feedy a podobně). Někdy se prostě WM seknou a nejde nic jiného než sw reset ze strany. Pak je velmi vysoká šance nakopnutého fs. Když k něčemu takovému dojde, řeším to filesystém checkem pomocí Pocket Mechanic (pouze kontrola, už jsem se vyléčil z toho nechat to i opravovat). Když najde problém, nažhavím WM5torage, připojím k ntb a projedu to normálně chkdsk z WinXP.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    0

    Na minule strance jsem psal, ze zkusim ten problem s poskozovanim fs na sd kartach vyresit presunutim systemu na CF kartu (16 GB). Takze ted mam system na CF a zaroven pouzivam 3 (16 GB) SD karty - jednu prakticky neustale, dve obcas prostridavam - a problem se jiz neobjevil. Data na CF jsou v poradku a na SD take.
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. iPAQ 6915 - problém - SDHC a WM5
    Od svenhassel v sekci Zbývající zařízení HP a Compaq
    Reakcí: 22
    Poslední příspěvek: 02-11-2008, 22:48
  2. Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 20-09-2008, 20:45
  3. SD Card Pretec 1GB - dochází k poškozování dat
    Od Neo Jedi v sekci Obecné problémy
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 27-03-2006, 13:51