Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 17

Téma: Prepocet "zemskych" souradnic na pixely

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    12

    Zdravim a preji hezky den,
    doufam, ze se spravne vyjadrim nejsem zadny odbornik... :-)) resim tento problem:
    Mam mapu zkalibrovanou v OziExploreru, takze znam "zemske" souradnice napr. ve stupnich kazdeho rohu bitmapy.
    Dale znam z GPS modulu "zemske" souradnice libovolneho bodu na mape (podle pohybu GPS modulu).

    Otazka zni jak zakreslit tento bod z GPS modulu do bitmapove mapy kdyz bitmapova mapa je napr. obdelnik o sirce x pixelu a vysce y pixelu, abych proste odmeril od leveho horniho rohu mapy napr. 500 pixelu vodorovne a napr. 400 pixelu svisle a bod z GPS byl spravne zakreslen, aby spoctene pixely odpovidaly "zemskym" souradnicim.

    Jiz jsem se to snazil pocitat ale...
    Jelikoz pri zakresleni "zemskych" souradnic do pravouhle site vznikne (vetsinou) lichobeznik pouzil jsem vypocty pres pruseciky primek a pomerne jsem bod z GPS zakreslil do bitmapy, ale u velke mapy cca 1000x1000km dochazi k celkem velke odchylce... u male mapy cca 30x30 km je to celkem dobre. Podle me bych musel asi pouzit vypocet s zemskym zakrivenim nebo neco podobneho. Mozna delam chybu, ze se "zemske" souradnice snazim napasovat na pravouhle souradnice, protoze "zemske" souradnice nejsou pravouhla sit a nebo ano???
    Nevim nemam zakladni znalosti (i kdyz musim priznat, ze se o to uz tak mesic snazim internet, knihy, skripta ale nejak me asi unika zakladni chapani, nemam s kym konzultovat) a proto se ptam... :-))

    Predem moc dekuji za jakokoliv odpoved.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2005
    Příspěvků
    68

    Možná jsem blbej, ale na co to potřebuješ. Velký (ale i CE) Ozi ti vykreslí cokoliv z GPS (lépe řečeno z wpt, nebo route souboru) , dále umožňuje velký (ale i CE) zanést jakékoliv souřadnice a ty zobrazit přímo v mapě včetně popisu (používáno na geocaching).
    Napasování se u oziho nazývá s největší pravděpodobností kalibrace a u ní je nejkdůležitější určit správně projekci mapy. Pokud je její hodnota správná a kalibruje se dle stejného systému jsou odchylky minimální (v řádu metrů). Kalibrace se zde řešila na několika místech, jsou tam odkazy na článek (myslím, že na skyfly.cz).
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Aug 2005
    Příspěvků
    124

    Citace Původně odesláno od ZdenekJ
    Možná jsem blbej, ale na co to potřebuješ. ....
    Taky jsem to nepochopil. Proč dělat něco složitě, když to jde samo a jednoduše?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    12

    Na co to potrebuji... vytvarim navigacni program a toto je jediny problem, ktery me stoji v ceste ...
    Mapy mam doufam zkalibrovane dobre v napr. smartcom GPS mapy makaj presne, ale v mem programu mam tu jiz popisovanou odchylku.
    Dopsal jsem si (do meho programu) jeste korekcni souradnice takze mapu v terenu podle nejakych bodu okolo dozamerim, ale odchylka je promena (to znamena, ze v jednom rohu je jina nez v druhem). Mapy delam ze seznamu a googlu. Seznam ma jak jsem se docetl projekci WGS-84. Gogle nevim. Kdyz prepisi souradnice mapy seznamu do pravouhle site dostanu lychobeznik... u googlu po zobrazeni souradnic dostanu ctverec nebo obdelnik...
    Zatim dik za odpovedi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    12

    >>> Taky jsem to nepochopil. Proč dělat něco složitě, když to jde samo a jednoduše?

    Zalezi na jake strane barikady stojis... Jestlize pouzivas soft ktery nekdo vytvoril verim ze " to jde samo a jednoduše?", ale ten co ten soft vytvari miva nekdy problemy, ktere tobe potom odpadaj ... A pokud je to nekdo jako ja kdo ma pramale znalosti s nejakou kartografii a topografii, tak je to dvakrat problem... ahoj
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2005
    Příspěvků
    103

    Jenom malou připomínku - WGS 84 není projekce, ale ozančení použitého geoidu a souřadného systému. Projekce pak je napž. Transvers Mercator nebo u WGS nejvíce používaný Universal Transvers Mercator - UTM. Další problém je v tom, že např. starší tištěné mapy v S-42 se přizpůsobily na WGS pouze přetištěním souřadné sítě - čili čára na mapě znázorňující rovnoběžky a poledníky jsou jinde než byly S 42. Problém nastává, mám-li GPS, která mi zobrazí aktuální zeměpisné souiřadnice WGS a mám soft, který mi zobrazuje "nějaký obrázek" dejme tomu mapu. Obrázek je plošný útvar, tedy musí (pokud je to opravdu mapa) být podroben definované projekci. Pokud je projekce použitá v softu stejná jako ta použitá při tvorbě "obrázku" - mapy, je vše v pořádku. Přístroje GPS používají většinou mapy vektorové, tedy všechny grafické prvky mají své body definované v zaměpisných souřadnicích. Tedy pokud je to WGS není další problém s projekcí.
    Je to trošku složitá věda a proto dochází k různým posunům mapy vůči souřadnicím s GPS. Já si myslím, že této problematice trochu rozumím a ladil jsem oziho na S42 MAPY hodně dlouho...
    :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    12

    Aha... takze jetli to dobre chapu... pro spravny vypocet (v mem pripade) souradnic v pixelech musim znat pouzity geoid a souradnicovy system (coz v pripade WGS84 bude asi odpovidat nejake dohodnute norme... je to koule nebo elipsoid???) dale projekci coz je tedy asi nejaky tvar napr. na valec nebo jehlan (v pripade Universal Transvers Mercator - UTM je to co???) Jeste me nejde do hlavy rozdil v mapach napr. mapy.cz, maps.google.com
    podle me:
    mapy.cz=WGS84 a Universal Transvers Mercator - UTM
    maps.google.com=WGS84 a Universal Transvers Mercator - UTM
    je mezi nimy rozdil v projekci ??? mapy.cz=jehlan a maps.google.com=valec

    v pripade mapy.cz
    MMPXY,1,0,0
    MMPXY,2,4491,0
    MMPXY,3,4491,3644
    MMPXY,4,0,3644
    MMPLL,1, 11.757944, 51.302704
    MMPLL,2, 19.999006, 51.240760
    MMPLL,3, 19.594242, 47.059697
    MMPLL,4, 12.021132, 47.113182
    se jedna o lychobeznik

    v pripade maps.google.com
    MMPXY,1,0,0
    MMPXY,2,4842,0
    MMPXY,3,4842,3960
    MMPXY,4,0,3960
    MMPLL,1, 13.249082, 49.417003
    MMPLL,2, 13.664674, 49.417003
    MMPLL,3, 13.664674, 49.195390
    MMPLL,4, 13.249082, 49.195390
    se jedna o obdelnik

    Jak to, ze dochazi k odchylce i na maps.google.com kde by to melo sedet kdy "zemske" souradnice tvori obdelnik a bitmapa je take obdelnik???
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2005
    Příspěvků
    103

    Asi se zbytečně propadáme do podrobností a neřešíme tvůj základní problém - zákres bodu se známými zeměpisnými souřadnicemi do "obrázku" = bitmapy.
    U map stahovaných z obrazovky si nejsem jistý jejich projekcí, protože např, katastrálky jsou v S-JTSK a Gaus-Krugerově projekci... U Google map si nejsu jistý, zda nepoužívají B,L projekci - to odpovídá tomu zkreslení. V UTM projekci je síť zeměpisných souřadnic zkreslená - není rovnoběžná. Rovnoběžná je tzv. kilometrová síť, což jsou rovinné souřadnice (pro ČR někde okolo x=5500000 y=3500000,x je S-J, y je Z-V).

    Pokud jde o zákres bodu o známých souřadnicích do mapy načtené v OZI, volil bych variantu zanést WP do načtené mapy a celé uložit jako BMP.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    12

    Nemohu to delat pres oziho musim postupovat takto:
    mam v notasu oziho bitmapovou mapu a znam (oziho map soubor)...

    WGS 84,WGS 84, 0.0000, 0.0000,WGS 84
    Magnetic Variation,,,E
    Map Projection,(UTM) Universal Transverse Mercator,PolyCal,No,AutoCalOnly,No,BSBUseWPX,No

    pixely
    MMPXY,1,0,0
    MMPXY,2,4491,0
    MMPXY,3,4491,3644
    MMPXY,4,0,3644

    a "zemske" souradnice
    MMPLL,1, 11.757944, 51.302704
    MMPLL,2, 19.999006, 51.240760
    MMPLL,3, 19.594242, 47.059697
    MMPLL,4, 12.021132, 47.113182



    dale znam z GPS modulu napr. 15° 49° souradnice (tyto se pohybem meni)

    potrebuji vytvorit algoritmus pro vypocet kolik pixelu je 15° 49° (z GPS modulu) na me bitmapove mape...

    Jak by to slo nejlepe udelat ? Treba prepoctem do kilometrove site ???

    Tato mapa je v programu SmartCom GPS presna,ja dosahuji vypoctem velkou odchylku takze usuzuji, ze mapa je dobra kdyz program SmartCom GPS si s ni hrave poradi a ja provadim vypocet spatne. Jak to spocitat ???
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2005
    Příspěvků
    103

    pošli mi celý map soubor, zkusím se v tom probrat
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    12

    Toto je map soubor mapy vytvorene z googlu


    OziExplorer Map Data File Version 2.2
    NE_Klatovy_Susice
    C:\xxx.bmp
    1 ,Map Code,
    WGS 84,WGS 84, 0.0000, 0.0000,WGS 84
    Reserved 1
    Reserved 2
    Magnetic Variation,,,E
    Map Projection,(UTM) Universal Transverse Mercator,PolyCal,No,AutoCalOnly,No,BSBUseWPX,No
    Point01,xy, 0, 3960,in, deg, 49,11.7234564,N, 13,14.9449542,E, grid, , , ,N
    Point02,xy, 2532, 3960,in, deg, 49,11.7234564,N, 13,27.9843522,E, grid, , , ,N
    Point03,xy, 4842, 3960,in, deg, 49,11.7234564,N, 13,39.8804856,E, grid, , , ,N
    Point04,xy, 0, 2080,in, deg, 49, 18.043527,N, 13,14.9449542,E, grid, , , ,N
    Point05,xy, 4842, 0,in, deg, 49,25.0202382,N, 13,39.8804856,E, grid, , , ,N
    Point06,xy, 2310, 0,in, deg, 49,25.0202382,N, 13,26.8410876,E, grid, , , ,N
    Point07,xy, 0, 0,in, deg, 49,25.0202382,N, 13,14.9449542,E, grid, , , ,N
    Point08,xy, 4842, 2080,in, deg, 49, 18.043527,N, 13,39.8804856,E, grid, , , ,N
    Point09,xy, 2532, 2080,in, deg, 49, 18.043527,N, 13,27.9843522,E, grid, , , ,N
    Point10,xy, 1688, 2080,in, deg, 49, 18.043527,N, 13,23.6378862,E, grid, , , ,N
    Point11,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point12,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point13,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point14,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point15,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point16,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point17,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point18,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point19,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point20,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point21,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point22,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point23,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point24,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point25,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point26,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point27,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point28,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point29,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point30,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Projection Setup,,,,,,,,,,
    Map Feature = MF ; Map Comment = MC These follow if they exist
    Track File = TF These follow if they exist
    Moving Map Parameters = MM? These follow if they exist
    MM0,Yes
    MMPNUM,4
    MMPXY,1,0,0
    MMPXY,2,4842,0
    MMPXY,3,4842,3960
    MMPXY,4,0,3960
    MMPLL,1, 13.249082, 49.417003
    MMPLL,2, 13.664674, 49.417003
    MMPLL,3, 13.664674, 49.195390
    MMPLL,4, 13.249082, 49.195390
    MM1B,0
    LL Grid Setup
    LLGRID,No,No Grid,Yes,255,16711680,0,No Labels,0,16777215,7,1,Yes,x
    Other Grid Setup
    GRGRID,No,No Grid,Yes,255,16711680,No Labels,0,16777215,8,1,Yes,No,No,x
    MOP,Map Open Position,0,0
    IWH,Map Image Width/Height,4842,3960





    a toto je map soubor z mapy.cz


    OziExplorer Map Data File Version 2.2
    NM_Cechy_01
    C:\xxx.bmp
    1 ,Map Code,
    WGS 84,WGS 84, 0.0000, 0.0000,WGS 84
    Reserved 1
    Reserved 2
    Magnetic Variation,,,E
    Map Projection,(UTM) Universal Transverse Mercator,PolyCal,No,AutoCalOnly,No,BSBUseWPX,No
    Point01,xy, 0, 3644,in, deg, 47, 6.7909667,N, 12, 1.2679667,E, grid, , , ,N
    Point02,xy, 2452, 3644,in, deg, 47, 8.7641333,N, 16, 9.5393833,E, grid, , , ,N
    Point03,xy, 4491, 3644,in, deg, 47, 3.5818667,N, 19, 35.65455,E, grid, , , ,N
    Point04,xy, 0, 1922,in, deg, 49, 5.609,N, 11,54.2610167,E, grid, , , ,N
    Point05,xy, 4491, 0,in, deg, 51, 14.44565,N, 19,59.9403833,E, grid, , , ,N
    Point06,xy, 2039, 0,in, deg, 51,20.7910333,N, 15,30.1596167,E, grid, , , ,N
    Point07,xy, 0, 0,in, deg, 51,18.1622833,N, 11,45.4766833,E, grid, , , ,N
    Point08,xy, 4491, 1922,in, deg, 49, 2.1706167,N, 19,46.4327667,E, grid, , , ,N
    Point09,xy, 2452, 1922,in, deg, 49, 7.7234,N, 16, 12.27,E, grid, , , ,N
    Point10,xy, 1226, 1922,in, deg, 49, 7.86755,N, 14, 3.2026333,E, grid, , , ,N
    Point11,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point12,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point13,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point14,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point15,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point16,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point17,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point18,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point19,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point20,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point21,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point22,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point23,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point24,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point25,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point26,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point27,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point28,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point29,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Point30,xy, , ,in, deg, , ,, , ,, grid, , , ,
    Projection Setup,,,,,,,,,,
    Map Feature = MF ; Map Comment = MC These follow if they exist
    Track File = TF These follow if they exist
    Moving Map Parameters = MM? These follow if they exist
    MM0,Yes
    MMPNUM,4
    MMPXY,1,0,0
    MMPXY,2,4491,0
    MMPXY,3,4491,3644
    MMPXY,4,0,3644
    MMPLL,1, 11.757944, 51.302704
    MMPLL,2, 19.999006, 51.240760
    MMPLL,3, 19.594242, 47.059697
    MMPLL,4, 12.021132, 47.113182
    MM1B,0
    LL Grid Setup
    LLGRID,No,No Grid,Yes,255,16711680,0,No Labels,0,16777215,7,1,Yes,x
    Other Grid Setup
    GRGRID,No,No Grid,Yes,255,16711680,No Labels,0,16777215,8,1,Yes,No,No,x
    MOP,Map Open Position,0,0
    IWH,Map Image Width/Height,4491,3644

    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2005
    Příspěvků
    103

    v map souboru za řádkem MMPLL,,,,, následuje řádek MM1B, a číslo vyjadřující počet metrů na pixel. Takže bude nutný přepočet do rovinných souřadnic. Na Internetu běhá dost utilit..
    :-)
    Připojené soubory Připojené soubory
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2005
    Příspěvků
    103

    pokud je MM1B nulové lze využít poslední řádek, který udává počet pixelů x,y. Po načtení do oziho lze v horní liště mapy odečíst rovinné souřadnice. Po najetí do rohů tyto zapsat, odečíst vždy menší od větší, čímž dosteneme rozměr obrázku (mapy) v metrech. Souřadnice x (začínající 5) je svislá, y vodorovná. Podělením dostaneš kolik je metrů na pixel.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    12

    hmmm :-) viz.
    http://www.ce4you.cz/forums/view_topic.asp?t=24748

    toto jsem uz resil nakonec jsem to obesel dosazenim NULY :-)

    je asi pravda co me poradil lake ze je tento udaj v pripade lychobeznikove mapy v kazdem bode mapy jiny???
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2005
    Příspěvků
    103

    Nicméně fakt, že MM1B je nulové je dost podivný.. Já ve všech souborech map - ať stažených nebo mnou vytvořených map tento poměr mám... V tomto fóru se to už myslím řešilo. Asi je to závislé od postupu kalibrace. Tuším, že se doporučovalo jít při zadávání kalibračních bodů ve směru hodinových ručiček. U map stažených z internetu (obrazovky) používám pouze 4 body (trial veze jich stejně víc neumí..) a nemám problém s přesností..
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 30-11-2009, 08:58
  2. TT Navi6 a navigace do presnych souradnic
    Od WoodyIS v sekci TomTom
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 11-12-2007, 20:34
  3. Pomaly vypocet (prepocet) trasy na Mio A701
    Od George106 v sekci TomTom
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 01-08-2007, 09:48
  4. Vadné pixely
    Od gemi v sekci Fujitsu Siemens Computers
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 03-09-2006, 15:30
  5. SW na prepocet kurz
    Od cinko v sekci Programy pro Pocket PC
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 23-06-2006, 12:04