Na adrese http://www.opendir.cz/mdarom/TM1.72.CZ.zip si můžete stáhnout ROM 1.72 s Radio 1.12.00 a ExtROM 1.72.104 uvařenou pro T-Mobile CZ s češtinou.
Průběh instalace:
Instaloval jsem včera z verze 1.66, instalace bez sebemenších problémů, nyní se mi zdá MDA II rychlejší.
Pokud nemáte T-Mobile, musíte si uvařit svoji extrom. Pokud spustíte update a máte problém s hláškou country code error, podívejte se v MDA do souboru DeviceData.txt v adresáři windows, kde budete mít uvedenu stávající identifikaci operátora. Já tam např. měl po upgrade na 1.66 uvedeno CDL a musel jsem příslušně upravit hlavičky *.nbf souborů pro aktualizaci na 1.72.
Bezprostředně po upgrade:
Po upgrade jsem provedl hard reset, instalace všech součástí včetně češtiny proběhla korektně.
První zkušenosti:
Co se vlastního provozu týká, neshledal jsem žádný problém. Jediným nedostatkem je čeština, ostatně již od verze ROM 1.66.
Řada programů a voleb je počeštěná, některé ne, to ale nepovažuji za zásadní problém i pro neangličtináře. Horší je, pokud nekorektní čeština ovlivňuje stabilitu systému. Jeden takový případ, shodný s ROM 1.66, je problém pří vypnutí a následném zapnutí telefonní části. Při pokusu o opětovné zapnutí dojde k restartu MDA.
Problém jsem vyřešil úpravou souboru shell32.exe.0405.MUI tak, že jsem odmazal stringtable 2341. Nebudu dlouze vysvětlovat pojmy, spíše vysvětlím jak na to.
1) Zkopírujte si z MDA soubor shell32.exe.0405.MUI do počítače.
2) Z adresy http://www.users.on.net/johnson/resourcehacker/ si nainstalujte program Resource Hacker (freeware), nebo použijte jiný vhodný nástroj pro editaci zdrojů
3) V programu otevřte soubor shell32.exe.0405.MUI, najděte ve stringtable položku 2341, smažte ji, soubor uložte, zkopírujte na původní místo v MDA, softreset...
Asi jste zjistili, že soubor v MDA se jen tak přepsat nenechá. V tom případě si ješte před přenosem zpět do MDA přejmenujte soubor shell32.exe.0405.MUI na např. shell32.exe.0405.MUI.n, ten přeneste, v MDA původní shell32.exe.0405.MUI přejmenujte na shell32.exe.0405.MUI.o, shell32.exe.0405.MUI.n na shell32.exe.0405.MUI a je to :-))))))))
Pokud se seznámíte s programem Resource Hacker troch blíže, zjistíte, že si vlastně můžete počeštit MDA sami. Pokud se navíc dá do hromady více lidí, neoficiální čeština pro novou verzi ROM je (snad) otázkou chvíle. Co na to ovšem autorská práva, to nevím.
Dejte vědět svoje zkušenosti s 1.72 ROM, zejména informace o chybách způsobených kolizemi s češtinou. Opravíme...