Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 14 z 14

Téma: Copak je to za tranzistory, cim je pripadne mohu nahradit a kde se daji sehnat?

  1. #1
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    4,002

    V jednom starem, avsak skvostne hrajicim zesilovaci k hifi aparature mi zrejme vlivem zkratu umrelo nekolik tranzistoru. Vim presne ktere to jsou, zjistil jsem to vylucovaci metodou a prepajenim "zdravych" na mista "mrtvych". Momentalne mi hraje jen jeden kanal, chtel bych to tedy opravit. Jenze se v elektronice nevyznam, nevyznam se ani v tranzistorech a uz vubec ne v jejich oznacovani. Takze mi tu lezi pet mrtvych tranzistoru, ovsem nevim co jsou zac a kde bych je mohl sehnat, pripadne cim je nahradit v pripade ze uz se nevyrabeji nebo se k nam nedovazeji. Neporadite mi please nekdo kdo se v tom orientujete? Hodim sem presne nacrtky tech soucastek i s presnym popisem ktery na sobe maji napsany. Koukal jsem na online katalogy GM a Conradu, ovsem nic takoveho jsem tam nenasel a pokud jdou necim nahradit, absolutne netusim cim.. :? Predem moc diky!
    Připojené obrázky Připojené obrázky
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    4,002

    Tak, tranzistor cislo 1 uz mam doma (pomohlo GM Electronic), tranzistory 4 a 5 uz jsou na ceste (pomohl kolega PatrikL), ted uz jen vypatrat a ziskat tranzistory NEC cislo 2 a 3, to bude malinko orisek, nahrady pry nejsou.. :sarcastic:
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jun 2005
    Příspěvků
    224

    Tak zkus napsat presne z ceho to je - jestli to nahodou nekomu doma nelezi ladem...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    4,002

    2000 A HiFi integrated stereo amplifier, 2x100W + 2x100W.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    4,002

    Mel bych jednu technickou, pokud mi nekdo dokaze poradit. Cim je u zesilovacu tvoren "brum", ktery muzeme nekdy slabe slyset z repraku? Sum tusim zpusobuji starsi vyschle kondenzatory, ale co ma na svedomi ten "brum", ktery se casem u starsiho silice objevi?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    0

    Brum u prístrojov napájaných zo siete spôsobuje v prvom rade chybný kondenzátor v napájacej časti, prípadne usmerňovač.
    //napísal otec
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    4,002

    Ok, diky, vymenim je za nove a uvidim.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    4,002

    Tak diky Bartovi uz vim, jake maji ty tranzistory NEC parametry. Je to 120V, 6A, 70W a 14Mhz, jeden je NPN a druhy PNP. Jenze s temito parametry nemuzu nikde nic sehnat jako nahradu. Vi nekdo co se stane, kdyz ty chybejici NEC tranzistory v koncovem stupni zesilovace nahradim jinymi, ktere maji jiny pracovni kmitocet, ale priblizne stejne napeti, proud a vykon? Se 14Mhz nemuzu nikde nic najit.. :?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    365

    těch 14MHz je mezní kmitočet?Pokud ano,může být kldině vyšší a nemělo by to vadit.Neměl by být ale v žádém případě nižší,tranzistor by pak nemusel stíhat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    4,002

    Tak jsem NEC tranzistory o hodnotach 120V/6A/70W/14Mhz nahradil tranzistory Toshiba o hodnotach 140V/10A/100W/70MHz a ono to hraje a hraje to dobre, pouze se trosku zvedla dynamika a hlasitost zesilovace. Okolni soucastky se po tomto zasahu nijak neprehrivaji a rovnez zdroj i pri dlouhodobejsim zatizeni nejevi znamky nevole. A zesilovac zase hraje tak jak ma. Ted uz chci pouze vyresit ten tichy brum, ktery se z repraku ozyva za kazdych okolnosti a pri kazde urovni hlasitosti. Zatim jsem vymenil vsechny kondenzatory pred a za trafem a na vstupu do vykonoveho zesilovace, to ovsem nijak nepomohlo. Vymontoval jsem a rozlozil trafo, ovsem to take nejevi znamky poskozeni ci jakehokoliv zkratovani. Zkusim ted vymenit kondenzatory ve vykonostni casti silice? Dal uz nevim kde hledat problem..
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2004
    Příspěvků
    121

    Jsem si zrovna vzpoměl. Vím že ses mě na to již ptal. Chodím kolem obchodu s tranzistorama a jinejma serepetičkama skoro každej den.
    Ve Václavský pasáži - ul Na Moráni je po pravýá straně obchúdek, kde maj snad uplně všechnu elektroniku ve formě "prefabrikátů" pro kutily a radioamatéry. Prostě takový ty divný šváby, kterejm vůbec nerozumim. Zkus to tam.
    Čus K.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    365

    Zkusl bych ještě zkontrolovat zem,je všude řádně připojena a není někde přerušená na desce?Případně ještě zkusit očistit DPS
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Sep 2005
    Příspěvků
    278

    Také můžeš zkusit dát tam ty filtrační kondenzátory s větší kapacitou. Ale pouze ty za trafem. A nebo si můžeš zkusit udělat zdroj uplně na novo a dát tam pořádný stabilizátor. A to je taky další věc, kterou bys vlastně mohl skusit vyměnit. Je ten brum cca 50hz, žejo?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    4,002

    Přesně tak, zhruba tento kmitočet..
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Čím nahradit iPAQ2210?
    Od Brothers v sekci Jaké si vybrat / koupit zařízení?
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 16-12-2006, 22:42
  2. kde se dájí sehnat stylusy..
    Od diddle v sekci Jak a kde nakupovat?
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 29-03-2006, 06:16
  3. Mohu to smazat? :-)
    Od Tom&Tom v sekci + Soubory & Paměťová média
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 09-02-2006, 08:42
  4. Cim nahradit PDA s PalmOS 4.1?
    Od Kill007 v sekci Jaké si vybrat / koupit zařízení?
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 07-12-2005, 10:19
  5. Cim nahradit ActiveSync?
    Od niky_ce4you v sekci + Komunikace & Synchronizace
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 14-11-2005, 13:56