Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 13 12311 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 190

Téma: GPS a tvorba map

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Feb 2004
    Příspěvků
    286

    Ahoj všichni co je zajímá GPS. Chtěl bych si sám vyrábět pro moje MDA II mapy na kterých by fungovala má nová GPSka. Má někdo zkušenosti a může doporučit software, případně linky kde se dá něco dozvědět? Díky všem...
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Sep 2003
    Příspěvků
    307

    Nevím přesně co to znamená vyrábět sám mapy, ale možností je několik.
    Buď zakoupit na www.navigacegps.cz digitální turistické mapy produkce Shocart, jeden mapový list v měřítku 1:50000 stojí přibližně tolik co mapa papírová, t.j. cca 90 Kč. Dají se prohlížet přímo na jakémkoliv PDA, jako každý jiný bitmapový obrázek.

    Pro spolupráci s GPS je ovšem nutné zakoupit příslušný program, já používám vynikající GPSDash. Ke stažení na www.gpsdash.com, přijde na 20 Euro. Mapy je ovšem nutné převést např. v Irfanwiew do formátu BMP a v GPSDash pak jednoduše georeferencovat. I když autor GPSDash uvádí maximální velikost mapy mapy podstatně menší než jsou výše uváděné, chodí to naprosto bez probémů, jen to chce mít dostatek paměti v RAM a slušnou přídavnou paměťovou kartu (jeden list má asi 10MB). Program umí natahovat do RAM automaticky vhodnou mapu příslušné oblasti.
    Navíc GPSDash má na rozdíl od podobných softů řadu hezkých a užitečných funkcí jako je analogový rychloměr, výškoměr atd. Screeny obrazovek jsou k vidění na webu gpsdash.
    Pro turistiku je to super, vozím to i na mautnbajku.

    Druhá možnost je papírovou mapu nafotit, naskenovat nebo sejmout z obrazovky. Obvykle lze touto cestou získat pouze výřezy, které je pak ale možné "sešít", např. v Adobe Photoshopu do většího mapového listu. Je to trochu pracné, ale je tak možnost zobrazovat např. i ortofotomapy.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Feb 2004
    Příspěvků
    286

    Bezva a ten softik umí i kalibraci a waipointy atd?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Sep 2003
    Příspěvků
    307

    Ano, georeference je totéž co kalibrace a waypointy se ukládají do databáze.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Feb 2004
    Příspěvků
    286

    No tak jsem si na zkoušku sosnul ten GPSdash a koupil jednu mapu. Budu laborovat co s tím ale není mi j¨sné jak tam dostanu dopředu ty body. Chce to aspoň dva a já sedím doma a neznám souřadnice. Dá se to někde zjistit? Údajně je nějaká báze waipointů. Jo a v té volné verzi je to prosímtě omezené čím? Díky za info.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Sep 2003
    Příspěvků
    307

    Volná verze je plně použitelná, ale po třech minutách se odpojí GPS takže to zmrtví, mapa se dá prohlížet, jen se sama neposunuje a navigační přístroje včetně hodin se zastaví. Program se musí ukončit a znova spustit. Na Looxu 600 jsem musel někdy i resetovat systém.
    Teď máš dvě možnosti, buď vyrazíš do terénu a uložíš si alespoň dva referenční body, nebo mi sděl název mapy a dva body, nejlépe kóty nějakých kopců a já ti sdělím kýžené souřadnice. S databází waypointů to nijak nesouvisí. Tam se ukládají zájmové body, bez ohledu na mapu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Feb 2004
    Příspěvků
    286

    To znamená, že koupím mapu a kalibrovat jí můžu až na místě, nebo kde se dají souřadnice sehnat, pokud nechci otravovat ochotné lidi jako jsi ty? Jinak jsem koupil č 20 to je Sedlčansko Slapy. No a dva body? Tak třeba Ždánská hora 392 a druhý třeba Příkošov 424. Je to ulopříčka dolů doprava. Mezi tím jsou Slapy Měřín.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Feb 2004
    Příspěvků
    4

    Souřadnice jdou opsat z jiného programu, třeba z Infomapy11 zkoušel jsem je a jsou docela přesné. (nechceš si nějaké Shocart mapy vyměnit ?)
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Feb 2004
    Příspěvků
    286

    Vyměna? Proč ne, já sice teprve začínám ale je blbost abychom oba měli koupené všechny. Jaké máš a jaké potřebuješ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Feb 2004
    Příspěvků
    1,185

    Citace Původně odesláno od Chuck
    Vyměna? Proč ne, já sice teprve začínám ale je blbost abychom oba měli koupené všechny. Jaké máš a jaké potřebuješ?
    Rád se přidám a navrhuji Vám kouknout na
    www.oziexplorer.com - začínám a rád se podělím o zkušenosti.
    Soukromě mohu poskytnout i více.
    Také se podívejte na http://www.skyfly.cz/gpspraxe/index.htm hodně mi to pomohlo a jsou tam dosti zajimavé mapy - ovšem většinou kalibrované v Oziexploreru.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Feb 2004
    Příspěvků
    1,185

    http://www.skyfly.cz/gpspraxe/index.htm dost mi to pomohlo ,
    www.oziexplorer.com
    Rád se s Vámi podělím o zkušenosti - začínám.
    A ještě sem http://www.px.psg.sk/prezenta/senline/technika/gps_nav/ozi.htm
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    0

    nejake pouzitelne mapy pro ten gpsdash by se daly nasdilet?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    0

    Citace Původně odesláno od windmaster
    ...Mapy je ovšem nutné převést např. v Irfanwiew do formátu BMP a v GPSDash pak jednoduše georeferencovat. I když autor GPSDash uvádí maximální velikost mapy mapy podstatně menší než jsou výše uváděné, chodí to naprosto bez probémů, jen to chce mít dostatek paměti v RAM a slušnou přídavnou paměťovou kartu (jeden list má asi 10MB). Program umí natahovat do RAM automaticky vhodnou mapu příslušné oblasti.
    Je mozne poskytnout dalsi detaily? Asik jsem to nepochopil - mam po ruce kus mapy v BMP, nahral jsem to do GPSDashe, pridal mapovy folder, ale vubec mi to tu mapu nenabidne. Defaultni worldmap navic vubec neni v BMP ale uplne jinem formatu... Diky za walkthrough
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2005
    Příspěvků
    57

    dake mapy pre dash mam, ale nemam ich kam dat.....
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Sep 2003
    Příspěvků
    307

    Citace Původně odesláno od czbird
    mam po ruce kus mapy v BMP, nahral jsem to do GPSDashe, pridal mapovy folder, ale vubec mi to tu mapu nenabidne
    Uplynuly dva roky od mého posledního příspěvku a všechno je jinak. GPSDash v poslední verzi používá interní formát mapových podkladů, BMP a jiné formáty už neumí. Výhoda je v tom, že lze použít mapu jakékoliv velikosti, Dash použije jen to co potřebuje a nenárokuje tolik paměti RAM. Převod je jednoduchý, konvertor je přiložen k instalačnímu balíku.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 13 12311 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Tvorba PDF v WM
    Od gm_ce4you v sekci Programy pro Pocket PC
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 14-07-2010, 06:21
  2. Tvorba aplikaci
    Od Nitr0_ce4you v sekci Programování
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 26-08-2006, 16:18
  3. Tvorba TSK ??
    Od webelite v sekci Zbývající zařízení HP a Compaq
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 28-08-2005, 00:45
  4. Tvorba e-knih (*.doc)
    Od Krcma_ce4you v sekci Programy pro Pocket PC
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 06-02-2003, 13:15