Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 20

Téma: Zoufalý příjem signálu - že by stopa?

  1. #1
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Jun 2005
    Příspěvků
    548

    Má N560 stále mizerně chytá signál. Do servisu jsem se ještě nedostal, protože mi do toho stále něco leze nebo si nemohu dovolit být 14 dní bez PDA.

    Dneska jsem však udělal pokus, nad jehož výsledkem mi zůstává rozum stát. Měl jsem totiž problémy s fixací iGo PLUS. Prostě tam, kde se TT či VisualGPS fixlo do pěti minut, se iGo nefixlo třeba ani za hodinu. Nějaký maník mi poradil do sys.txt přidat extra inicializaci, což sice trochu pomohlo, ale pořád žádná sláva. Prostě fix pod 10 minut byl obrovský problém. Už mě to štvalo celkem dost, tak jsem dnes udělal tento pokus.Přepnul jsem GPS do SIRF režimu s rychlostí 38400.
    Výsledky jsou ohromující:
    1. V centru Prahy jsem chytil fix do 2-3 minut a to v místě, kde jsem se jindy obtížně fixoval i za 5 minut (nezávisle na aplikaci), protože je tam vysoká zástavba.
    2. Během cesty centrem až domů jsem měl fixnuto 5-7 satelitů. Nikdy předtím, ani v těch nejlepších chvílích, jsem nefixoval víc než 6 a to pouze planinách. Navíc po celou cestu byly ukazetele signálu jednotlivých satelitů vcelku dost vysoké, pohybovaly se mezi 60-90%, během desetitisíců naježděných km dosud to je tak na 20-50%.
    3. Když jsem zajel s autem do podzemní garáže, omylem jsem iGo vypnul, což znamenalo, že po následujícím zapnutí mi PDA vytuhlo. Provedl jsem tedy soft-reset stylusem a po nabootování opět spustil iGo. Poté, co jsem vylezl z objektu a ušel asi 10m, jsem měl fix na 3 satelity. To jsem předtím zažil s iGo jen jednou a to bez resetu a rebootu.
    4. Nedalo mi to a po hodině doma jsem vylezl na balkón a zapnul znovu iGo. Do 20s jsem měl 3 satelity a určenou polohu.

    Jsem z toho úplně vedle, kdyby mi tohle někdo ukazoval, vsadil bych svoje boty, že to není moje PDA.

    Z výše uvedeného mi vyplývá, že když se chce, signál vidí a umí se fixnout skoro všude a neuvěřitelně rychle. Následně jsem GPS přepnul opět do NMEA/9600, avšak geniálně rychlé fixy zůstaly. Na balkóně, kde stěží bývaly 4 satelity, jsem jich do dvou minut fixnul 5.

    Uvidíme, co zítra či pozítří, ale rozhodně mi to přijde jako dílo Davida Copperfieldů.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Nováček
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    0

    ahoj, dnes jsem koupil n560. Vůbec se v tom nevyznám, paradíš jak to přepnout ? Dík
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Jun 2005
    Příspěvků
    548

    Takže tohle prostě není možné. Dělal jsem dnes asi hodinu testy a situace se má následovně:

    1. Místo na parkovišti, široko daleko slušný výhled, z jedné strany blokované paneláky
    a) původní NMEA: fix většinou během 5-10 minut, 3-4 satelity
    b) SIRF dnes ráno: fix do dvou minut, asi 6 satelitů

    2. Nástup do tramvaje s fixnutou pozicí, trasa po nábřeží:
    a) původní NMEA: pokud jsem držel PDA těsně u okna, většinou jsem 3 satelity držel, často to ale vypadávalo
    b) SIRF dnes ráno: přestože jsem měl PDA na klíně, po celou dobu fix 3-6 satelitů. Poloha určena naprosto přesně, zatímco dříve skákala sem tam, teď kopírovala koleje s přeností do 5m

    3. Zapnutí PDA v tramvaji na nábřeží
    a) původní NMEA: nemožno se fixnout
    b) SIRF dnes ráno: fix během tří minut 3-4 satelity

    4. Zapnutí PDA v tramvaji v centru (po obou stranách ulice baráky 5-7 pater)
    a) původní NMEA: nemožno se fixnout
    b) SIRF dnes ráno: dvě zastávky trvalo, než byly vidět dva satelity, pak to udělalo šup a bylo jich fixnuto asi 6

    5. Zapnutí PDA v centru krátce poté, co jsem chytal pozici v tramvaji:
    a) původní NMEA: fix tak po pěti minutách
    b) SIRF dnes ráno: fix 7 satelitů do 20s

    Někdo může namítnout, že se mi to dobře chytá, protože jsem to během hodiny měl několikrát fixnuté a tudíž není třeba hledat nové satelity. Námitku bych bral, kdyby se to podobně chovalo dřív v režimu NMEA. Jenže rychlost fixu a počet satelitů, které chytám teď v SIRF režimu, to jsem nikdy předtím neviděl a dovolím si tvrdit, že ani má předchozí vychvalovaná GPS ASUS BT-100 takhle slušný příjem nemá.

    Co z toho vyvozuji? GPS čip je v pořádku, anténa taky. Pokud by nebylo, nemohlo by to tak super chytat pozici v žádném režimu. Vše na mně působí tak, jakoby N560 neuměla pořádně NMEA režim. Protože včera večer mi NMEA po přepnutí ze SIRF fungoval dobře, zkusil jsem to dnes ráno a byla to opět bída. Tři minuty a nic. Nahodil jsem SIRF a fix byl do dvou minut. Opět - kdyby někdo namítl, že většina satelitů se nachytala už během tří minut v NMEA, stále by to nevysvětlovalo 6 fixnutých satelitů na místě, kde měla dřív NMEA problémy tolik fixnout i po čtvrt hodině.

    Co vy na to?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Jun 2005
    Příspěvků
    548

    Citace Původně odesláno od Baltazarek
    ahoj, dnes jsem koupil n560. Vůbec se v tom nevyznám, paradíš jak to přepnout ? Dík
    Pokud ti vše funguje, radši se v tom nešťourej. Navíc přes SIRF protokol musí umět komunikovat i daný program, většina jich to neumí. Kdybys přesto měl neodolatelnou touhu, vygoogli si sirftech.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    7

    Ahoj, mam stejne problemy s GPS u N560 jako ty.. zkusim to dnes tez prepnout do SIRF modu a dam vedet jak to dopadlo.

    zkousel jsem zatim pouze prepnout rychlost NMEA na vysi baudrate a zvysit refresh zprav ve winfast navigatoru, vysledek je ze sice winfast navigator dokaze zafixovala celkem rychle ale za cenu nizke presnosti, takze k navigaci je to nepouzitelne..
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Jun 2005
    Příspěvků
    548

    To budu rád, když dáš vědět. Vyšší baudrate a ty úpravy NMEA parametrů jsem taky zkoušel, ale k ničemu to nevedlo. Něco to zlepšilo, ale zároveň to zase jindy dělalo problémy, řekl bych nula od nuly pošla.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Oct 2004
    Příspěvků
    1,099

    To tortoise: zasa máš o dôvod viac,prečo používať iGO Je to fakt zaujímavý poznatok,hmm.Osobne používám SIRF mod stále okrem zriedkavých prípadov použitia inej navigácie
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Jun 2005
    Příspěvků
    548

    Tak což o to, iGo používám prakticky výhradně zhruba rok, až na detaily mi vyhovuje, zvláště notně vylepšená verze plus :-). Je to fakt super. Teď jsem ho zase zapnul, dal na okno s velmi mizerným výhledem, prakticky okamžitě zaregistroval 3 satelity na cca 60-80% a za necelé tři minuty měl fix. To je neuvěřitelný, taková změna.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    0

    Prosím nenapsal byste mi někdo defaultní hodnoty nastavení GPS v N560? Jsem si s tím chvíli hrál ve WinFast Navigatoru a zapomněl jsem si je poznamenat... Když dám ve WF N "Default", tak se mi zdá, že ty opravdu defaultní byly jinak :-/ Hlavně rychlost tam dá 4800 a byla určitě 9600. Nerad bych kvůli tomu dělal HR. Díky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    15

    Kde jak a pres co jsi to prosim nastavoval?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    0

    No jak píšu - nastavoval jsem to ve "WinFast Navigatoru", konkrétně na hodnoty: GGA 1, GLL 2, GSA 3, GSV 3, RMC 1, VTG 1, MSS 1, User 0, User 0, User 0. Už to tak mám nastaveno delší dobu a jede to normálně, ale protože jsem si nezapsal ty defaultní hodnoty, tak bych byl rád, kdyby je sem někdo napsal - mohl bys to být třeba ty ;-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    7

    Defaultni hodnoty nevim, ale pokud zvolis ve winfast navigatoru "Factory Reset", tak se ti GPS nastavi do defaultnich hodnot...
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    7

    Tak jsem si udelal takove male domaci cviceni s GPS Pomoci WinFast Navigatoru jsem provedl nekolikero mereni za ucelem porovnani casu fixu pro jednotliva nastaveni GPS. Meril jsem takzvany cold TTFF (cold time to first fix) - vysvetleni naleznete napr. zde: http://www.pocketgpsworld.com/winfastnavigatorppc.php


    Meril jsem nasledovne:

    A) Prepl jsem GPS do Sirf modu (baud rate 38400). Pred kazdym merenim jsem udelal Cold start a se stopkama meril cas do ziskani fixu. Namerene hodnoty:
    3:49
    2:00
    1:53
    2:07
    7:14
    15:33
    1:08
    1:33
    1:54
    1:40
    1:48

    B) Udelal jsem Factory reset (nastavi GPS do vychozich hodnot - NMEA, baud rate 9600) a opet meril cas pro ziskani fixu po cold startu. Namerene hodnoty:
    5:16
    0:46
    2:00
    1:35
    2:53
    1:31
    0:44
    1:16
    1:05
    4:35
    0:59
    0:47
    1:03
    1:10

    C) Udelal jsem par mereni v IGO 2006 - vzdy jsem pomoci WinFast Navigatoru provedl cold start, odpojil jsem se, prepnul do IGO a meril cas ziskani fixu.. Namerene hodnoty:
    1:12
    2:07
    1:52
    1:33
    0:58

    PDA bylo behem mereni polozeny na parapetu otevreneho okna (v panelaku) a nijak jsem s nim nemanipuloval..
    Z vysledku je patrny ze cold TTFF nezavisi na tom zda je pouzit SIRF nebo NMEA a ani nezavisi na aplikaci.. v jednom mereni se GPS dostala do nejakyho divnyho stavu - neustale ziskavala a opet ztracela fix (s periodou 1s).. zkousel jsem spusti i IGO a chovalo se to podobne.. pomohl az cold start. Jednou trval fix 15 minut, coz je dost sila na to ze byl pristroj v klidu. Proste to obcas funguje a obcas se chova podivne..

    Celkem by me zajimalo jestli se takhle chovaji vsechny N560, nebo pouze vybrane kusy.. z diskuzi a recenzi na internetu bych soudil ze se takto chovaji vsechny. Par uzivatelu tvrdi ze jejich N560 je v pohode ale objektivni posouzeni je mozne zjistit asi pouze na zaklade takovehoto testu
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Jun 2005
    Příspěvků
    548

    Vrátil jsem se z víkendu a potvrzuji, v SIRF režimu jede N560 jako víno, fix vždy max. do dvou-tří minut (tři minuty při cestě lesem). Hot-start jsem měřil v Sirf-techu a bývají to 2-3 vteřiny. Prostě totální lahoda.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2005
    Příspěvků
    82

    jak to přepnu do SIRF režimu.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. příjem O2 MMS
    Od Murcek v sekci Zbývající PPC
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 31-05-2010, 00:41
  2. HyperGPS (příjem TMC dat)
    Od BeneOsawe v sekci Touch HD
    Reakcí: 24
    Poslední příspěvek: 01-08-2009, 11:57
  3. Naprosto zoufalý příjem signálu - Loox 560
    Od tortoise v sekci Fujitsu Siemens Computers
    Reakcí: 201
    Poslední příspěvek: 17-03-2008, 09:33
  4. Příjem GPS signálu v Břežanském údolí v Praze
    Od Sochor Vaclav4 v sekci Příslušenství pro navigaci
    Reakcí: 27
    Poslední příspěvek: 30-09-2005, 19:05
  5. Příjem přes Wi-fi u PDA
    Od Jardach_ce4you v sekci Obecné problémy
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 17-03-2005, 10:44