Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 5 123 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 64

Téma: Umí TOM TOM plánovat inteligentně - ne neumí :-(

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Apr 2006
    Příspěvků
    34

    No abych to uvedel na pravou míru: Nevíte někdo o nějakém programu (navigačním), který by uměl nasledující: ráno přijdu do práce, dostanu seznam 30 míst kam mám zajet. Tyto místa hala bala třeba podle abecedy naháži do navigace, ona to zkřoupne a ejhle: už mám ideální trasu, prostě pěkně jedu jak pán od první zastávky k poslední a nemusím to prvně najít na mapě (udělat si představu kde je které místo) a pak to po jednom házet do navigace. Uporoznuji že se seznam každý den mění.
    Děkuji za každé upozornění
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Oct 2004
    Příspěvků
    1,099

    Jedine iGO,mozes donho zadat az tisic zastaviek a spravi ti optimalizaciu a prevedie ta bez zbytocnych jazd najoptimalnejsou trasou.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    0

    To, co se tu probira je klasicky pripad obchodniho cestujiciho - na to dodnes neni uspokojivy algoritmus, ktery by nenarustal s poctem vstupu tak, ze neni pouzitelny (uz aby tu byly ty kvantove pocitace ) )... Takze si myslim, ze na 30 zastavek... Horko tezko...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Sep 2005
    Příspěvků
    485

    spam: Je to sice NP-úplný problém, ale právě tak do 40-60 míst se dá s úspěchem použít algoritmus branching and bounding, na větší počet míst (nad 100) se dá použít náhodný start a heuristické vylepšování trasy, tady už ovšem není ideální řešení zaručeno a pro rozsáhlejší trasy už by to šlo taky do kytek.

    Nicméně i těch 30 míst se mi zdá tak maximum, co by běžní uživatelé používali, takže nějaká jednoduchá heuristika by se implementovat dala, jen by se muselo tvůrcům chtít - ale co tak vidím podle popisů poslední verze TT, jde se směrem opačným, maximální jednoduchost, kde už člověk nemá moc možností hledání ovlivnit, a tak i při prostém hledání mezi dvěma body to nachází super blbosti při volbě nejkratší/nejrychlejší trasa
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Jan 2006
    Příspěvků
    1,254

    To je dneska mládež, co vás to v těch školách učí... . Pánové, já jezdil jako študák v létech 1978-1983 na brigádě u spojů, telegramy (jestli někdo víte, co to je ) a balíky... A ten algoritmus jsem musel mít v hlavě, na jednu vyjížďku bylo tak 30 - 50 míst, u těch balíků i stovka... Žádný PDAčko nebo navigace, ale hlava a malej sešitovej plánek města...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Sep 2004
    Příspěvků
    838

    Citace Původně odesláno od Mem_
    spam: Je to sice NP-úplný problém, ale právě tak do 40-60 míst se dá s úspěchem použít algoritmus branching and bounding, na větší počet míst (nad 100) se dá použít náhodný start a heuristické vylepšování trasy, tady už ovšem není ideální řešení zaručeno a pro rozsáhlejší trasy už by to šlo taky do kytek.

    Nicméně i těch 30 míst se mi zdá tak maximum, co by běžní uživatelé používali, takže nějaká jednoduchá heuristika by se implementovat dala, jen by se muselo tvůrcům chtít - ale co tak vidím podle popisů poslední verze TT, jde se směrem opačným, maximální jednoduchost, kde už člověk nemá moc možností hledání ovlivnit, a tak i při prostém hledání mezi dvěma body to nachází super blbosti při volbě nejkratší/nejrychlejší trasa
    Vice jak 30 zastavek? To asi ten uzivatel jezdi s tramvaji ne?

    (omlouvam se za rypnuti, ale nedalo me to)

    Jinak je pravda, ze TT jde s funkcnosti pro PocketPC dosti znacne dolu od verze k verzi a optimalizace trasy nebo jeji inverze se urcite muze hodit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Sep 2005
    Příspěvků
    485

    Citace Původně odesláno od Kocir
    Vice jak 30 zastavek? To asi ten uzivatel jezdi s tramvaji ne?
    (omlouvam se za rypnuti, ale nedalo me to)
    No jak psal i Docent, mně to zas tak nevyužitelné nepřijde - vem si pošťáky, různé rozvážkové služby, kurýry, ti toho musí za den objezdit spoustu (i když u těch pošťáků v rámci nějakého působiště už asi mají pevné trasy). Kámoš jezdí pro jednu rozvážkovou službu, a za den musí předat 60-70 zásilek skoro na půlce Moravy (a na vyřízení jedné říkal že má asi 3 minuty, tj. zastavit, zazvonit/sehnat ty lidi, předat, vybrat prachy, a frčet na další bod)
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Jan 2006
    Příspěvků
    1,254

    jj, a ta optimalizace je dost důležitá... Není nad to naložit Tranzita balíkama, přijet k prvnímu zákazníkovi a zjistit, že balík pro něj se nachází někde veprostřed ložného prostoru :no: .
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Apr 2006
    Příspěvků
    34

    Citace Původně odesláno od Docent
    jj, a ta optimalizace je dost důležitá... Není nad to naložit Tranzita balíkama, přijet k prvnímu zákazníkovi a zjistit, že balík pro něj se nachází někde veprostřed ložného prostoru :no: .
    No tak to jsem já co jsem psal původní otázku :-) Tady nad tou citací nahoře se musím podepsat na 100% :-))))
    Jinak tedy jak to čtu je tady jeden návrh IGO - máte někdo zkušenosti? Víte ne zkušenosti načtené z recenze ale opravdové. Hlavně když porovnám mapy na TOM TOMU a to zmiňované IGO. Osobně jsem s těmi mapamy velmi spokojen.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Apr 2006
    Příspěvků
    34

    Citace Původně odesláno od Docent
    jj, a ta optimalizace je dost důležitá... Není nad to naložit Tranzita balíkama, přijet k prvnímu zákazníkovi a zjistit, že balík pro něj se nachází někde veprostřed ložného prostoru :no: .
    No tak to jsem já co jsem psal původní otázku :-) Tady nad tou citací nahoře se musím podepsat na 100% :-))))
    Jinak tedy jak to čtu je tady jeden návrh IGO - máte někdo zkušenosti? Víte ne zkušenosti načtené z recenze ale opravdové. Hlavně když porovnám mapy na TOM TOMU a to zmiňované IGO. Osobně jsem s těmi mapamy velmi spokojen.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Apr 2006
    Příspěvků
    34

    Citace Původně odesláno od Docent
    jj, a ta optimalizace je dost důležitá... Není nad to naložit Tranzita balíkama, přijet k prvnímu zákazníkovi a zjistit, že balík pro něj se nachází někde veprostřed ložného prostoru :no: .
    No tak to jsem já co jsem psal původní otázku :-) Tady nad tou citací nahoře se musím podepsat na 100% :-))))
    Jinak tedy jak to čtu je tady jeden návrh IGO - máte někdo zkušenosti? Víte ne zkušenosti načtené z recenze ale opravdové. Hlavně když porovnám mapy na TOM TOMU a to zmiňované IGO. Osobně jsem s těmi mapamy velmi spokojen.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Oct 2004
    Příspěvků
    1,099

    jazdil som podla TT a teraz uz len s iGO a som velmi spokojny,hlavne ked clovek potrebuje za jazdy ovladat navigaciu,menit parametre,na rozvozy je idealny,ma predvolby roznych typov ciest a typov vozidiel,myslim ze z beznych navigacii vyhovie najlepsie danemu ucelu.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Jan 2006
    Příspěvků
    1,254

    Citace Původně odesláno od jo
    Jinak tedy jak to čtu je tady jeden návrh IGO - máte někdo zkušenosti? Víte ne zkušenosti načtené z recenze ale opravdové. Hlavně když porovnám mapy na TOM TOMU a to zmiňované IGO. Osobně jsem s těmi mapamy velmi spokojen.
    Zatím jsem vyzkoušel TomTom, Dynavix a iGo... A moje zkušenosti:
    TomTom je uživatelsky přívětivý, hlasová navigace sympatická, ale algoritmus hledání trasy naprosto zoufalý a pro mne nepoužitený.
    Dynavix - sorry, ale program, u kterého změním podsvícení displeje a abych tuto změnu uvedl v život, musím PDAčko restartovat...mně může...
    iGO - pro mne jasná jednička (Česko, za hranicemi by to třeba bylo jinak). Trasy volí tak, jak jsem zvyklý jezdit podle mapy.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    0

    Chapu se to pro nekoho muze byt velmi uzitecna funkce, ale musite brat uvahu pro koho se navigace vyrabi.
    Pro uplne obycejneho blbeho cloveka ktery je v pripade ze by mel v programu vice nez dve volby tak by byl uplne zmateny. Proto se ted treba tomtom ubyra cestou co nejvetsi jednoduchosti bez toho aby se tam dalo moc nastavit. Protoze kdyz by se dalo plno veci nastavit tak by se v tom lidi stourali a pak by jim to najednou ukazovalo neco jinyho a oni by nevedeli jak to nastavit zpatky a reklamovali by to.
    Porad musite pocitat ze lidi jsou daleko blbejsi nez si dovedete predstavit. (to ze u nas ma navigaci vetsinou jen nekdo kdo ma trochu technicky zamereni neberte v uvahu, v zahranici (treba v londyne) ji ma za sklem skoro kazdej).

    Ano problem obchodniho cestujiciho je principialne neresitelnej, ale stacilo by body seradit podle "vzdusne" polohy, nebylo by to optimalni, ale alespon priblizne by to zoptimalizovalo.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2006
    Příspěvků
    81

    Jezdim s dodavkou a pouzivam tomtoma. Nedavno se mi dostal do ruky IGO a musim rict, ze jeho vypocitavani trasy je opravdu o hodne lepsi nez u tomtoma a Slovensko je o hodne lepsi nez TT. Zkousel jsem tu funkci optimalizovat v editaci trasy a FUNGUJE to. Zadal jsem trasu Praha Hradec Kralove Brno, v kazdem meste nekolik adres na preskacku a ono to srovnalo a vypocitalo opravdu pouzitelnou trasu. Jedinou vytku mam k Igo, ze se mi zpozduje a skube kurzor pozice (coz dle diskuze dela vetsine uzivatelu), takze napriklad jedu podle hlasu a najednou je slozitejsi krizovatka, kouknu na displej a pozice je vetsinou po 10-30 metrech pozadu, takze celkem chaos. U tomtoma muzu jezdi jen po hlase. Na pana Miloslava je spoleh. Ale pro rozvozove trasy je Igo hodne zajimavy soft.....

    Jeste bych vytkl Igo: zatim co TT najde vetsinu adres do cisla popisneho u Igo uz je to trochu problem. Mam pocit jako by cisla byla jen blize k centru. To co najdu v TT proste v Igo chybi, napr ulice v centru Hradce Kralove je cislovana jen do pulky od centra a za tzv. vnitrnim okruhem uz cisla chybi..... Nevim jestli je to nedostatek podkladu mapy, nebo ocesani mapy ze strany igo. Ale mapy by v obou softech mely byt totozne.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 5 123 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 19-02-2007, 13:52
  2. .pdb které uBook neumí zobrazit
    Od lump_ce4you v sekci eKnihy
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 26-12-2005, 21:05