Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 9 z 9

Téma: TomTom a výběr trasy

  1. #1
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Jan 2006
    Příspěvků
    1,254

    Už jsem tady několikrát psal, že se mně vůbec nelíbí výběr trasy, jak ji volí TomTom - nejrychlejší je většinou i nejdelší a "nejrychlejší" pouze v mysli programátora, "nejkratší" vede neprůjezdnými stezkami...

    Zítra jedu na Lipno, takže jsem si zkusil dopředu naplánovat trasu a je to hluboký šok - podle tohoto, dle řady z vás nejlepšího navigačního programu, je nejrychlejší cesta od Kladna na Příbram po obchvatu, ovšem pozor...

    TomTom nevolí cestu na Radotín a po Strakonické na Barrandovský most, jako když chci jet od Kladna na Hradec Králové. Tentokrát těžce překvapil a trasa je následující:

    Od Kladna po obchvatu na Barrandovský most, ovšem zde se nedá sjet na Strakonickou směrem z města. Takže TomTom radí: přejet most, za mostem sjet na Modřany, na sjezdu se otočit (na světelné křižovatce!!!!!!) a zpátky přes most na Strakonickou...

    Rekapitulace pro neznalé pražského místopisu:
    Při cestě od Kladna na Hradec Králové volí TomTom na začátku Prahy cestu na Radotín a pak se po Strakonické VRACÍ k Barrandovskému mostu a pokračuje po Jižní spojce.

    Při cestě od Kladna na Příbram volí TomTom na začátku Prahy cestu přímo k Barandovskému mostu, za mostem velí otočit se v rozporu s pravidly silničního provozu a pak jede po Strakonické z města...

    Jinými slovy, ta cesta od začátku Prahy dál je v těchto dvou případech úplně prohozená...

    Další případ: cesta ze sjezdu Stehelčeves na R7 do mého bydliště. TomTom trvá na tom, že mám jet přes Buštěhrad. To by mne ovšem nenapadlo ani v případě, že bych byl silně pod vlivem... Cesta je totiž delší, zato však pomalejší než cesta přes Stehelčeves a Vrapice (tuto cestu volí iGo a Dynavix).

    Takže takovýhle navigační software mně může být klidně ukradenej, peníze bych za něj nedal ani omylem.

    Jo, a proč to slohový cvičení vlastně píšu :

    Známí si chtějí pořídit do auta navigaci, ale k PC nemají žádný kladný vztah, tudíž PDA nepřipadá v úvahu. Jednoúčelová navigace, ale jaká? Jestli TomTom pro své navigace používá stejný algoritmus jako pro software na PDA, tak jim ho nedoporučím ani náhodou, nerad bych dostal po čunichu .
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Nováček
    Registrace
    Sep 2004
    Příspěvků
    6

    Plně souhlasím. Už několikrát jsem zíral na to, kudy mě tento geniální soft žene. Na polní cety, jsem si jiý zvykl, ale v Praze opravdu navádí zcela nelogicky a vůbec nebere v potaz jednosměrné ulice nebo dokonce ulice se zákazem vjezdu. Z Dolních Počernic k Jiráskovu mostu ze Smíchovské strany pojedu přes Jižní spojku, Barndovský most a dále na Barandov a obloukem přes Stodůlky zpět do centra. Jeho algoritmus se mi skutečně jeví jako zcela pochybený, ale co s tím???? Zajímá to výrobce??? těřko. prodal a to je hlavní. A když ne tenhle, tak který??? A teď balo (Kozo) raď.!)
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3

    ipf ipf je offline
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Dec 2003
    Příspěvků
    2,145

    Citace Původně odesláno od kkrtek
    ...Jeho algoritmus se mi skutečně jeví jako zcela pochybený, ale co s tím???? Zajímá to výrobce??? těřko. prodal a to je hlavní. ...
    Pánové kolegové. Všimněte si, kolik je jenom na tomto portálu uzamčených i zapomenutých diskuzí na téma: Nefunguje mi TomTom... apod., Ti znalí okamžitě poznají, že se autoři snaží nainstalovat prpgram, který si nekoupili, ale stáhli kdoví odkud. Další podobné či stejné problémy se řeší např. na nokia či symbian fórech. A co z toho plyne? Asi bude po naší matičce vlasti české běhat víc Toma nelegálního než toho legálního. Výrobce si to samozřejmě uvědomuje a následně tomu odpovídá i aktualizace verze pro PDA či symbian i nová strategie prodeje jednoúčelových zařízení, kde jsou mapy novější a funkce vylepšené. Bohužel, my majitelé PDA jsme se pro výrobce stali černou ovcí, která může být ráda, že jim ta kradená verze vůbec funguje. A těch pár poctivců, co si Toma na své PDA koupili legálně, bohužel doplácí na tu většinu, která nakupuje na rapidshare a podobných internetových obchodech.
    Chceme-li mít nejlepší, nejaktuálnější a nejdokonalejší verzi TomToma, budeme si muset zaplatit, jako zbytek Evropy.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Dec 2005
    Příspěvků
    464

    tedy ipfe, při vší úctě, co má co do činění algoritmus vyhledávání trasy s legalitou SW? To, co popisuje docent, je realita, které se dočkáte i na legálně koupené "pevné" navigaci (TomTom Go 910, vlastní zkušenost). Osvěta je jistě záslužná činnost, ale.....

    Co se týče toho jako nelogického navádění, navigace má v zásadě 2 části:
    -jednou jsou mapové podklady, které tomtom bere od teleatlasu a pokud zde jednosměrky nejsou uvedeny, je to tím. Moje zkušenost je taková, že většinu jednosměrek naopak zná.
    - druhou částí je vlastní algoritmus určování trasy, který je zde haněn. Nevím, jak si představujete, že by to mělo fungovat, ale priorita vzdálenosti je jasná, na základě podkladů se určí nejkratší trasa a jedem, jsou-li polňačky vyznačeny na mapě, tak i po nich. Nejrychlejší trasa je složitější, protože ta zohledňuje i rychlost na různých typech silnic a v tomtomu se nedá pro různé typy silnic nastavovat, jako třeba v infomapě. Tipl bych si ale, že i tento algoritmus funguje velmi dobře, už jenom třeba podle toho, jak mi tomtom odhaduje dobu příjezdu. Dodržuji-li předpisy, málokdy ze zmýlí i v delší trase o více, než pár minut.

    No a snad na závěr: nejsme přece ovce a kromě navigace sledujeme i to, co se děje kolem, navíc aplikace umí sama při přejetí odbočky, která se nám nelíbí, přepočítat trasu, což s oblibou používám v městech právě s nejkratší cestou - jsem-li na tahu, neodbočuju do bočních uliček, abych zkrátil cestu o 20 metrů, ale jedu a nechávám aplikaci přepočítávat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jun 2002
    Příspěvků
    202

    Neda mi to a taky se pridam... Zaprve - s navigaci (nejen TT, ale i jine dalsi programy i PND zarizeni) jezdim jiz nejakou dobu a doufam si o sobe tvrdit, ze do toho celkem vidim.

    Ted k problemu - v podstate to shrnul uz JecminekMaselnik. Problem neni v algoritmu vypocteni trasy, ale v mapovych podkladech, ktere TT kupuje od tretich firem (at uz TeleAtlas, ci Navteq). Pokud mapove podklady obsahuji chybku, zadna navigace s tim VUBEC NIC neudela. Vypocet idealni trasy u TT neni z tech nejpropracovanejsich, ale v ramci toho, k cemu je takova navigace urcena je to bohate dostacujici. Kdyz budes mit prepravni firmu a budes potrebovat setrit kazdy zbytecny kilometr, nic nebrani tomu poridit si profesionalnejsi soft, ktery ti trasu spocte opravu idealne a zohledni napr. i prujezdni vysku, ale za takovyto profesionalni nastroj take zaplatis trosku jine penize.

    To Docent:
    Problem ktery popisujes neni problem navigace, ale tech prasat, co navrhovali Barrandovsky most, kdyz nejak zapomeli, ze by mohl clovek jet i z Barrandova na Strakonice. Jedine dve moznosti jsou bud pres Smichov, nebo kratsi trasa pres most, tam se otocit a jet zase zpatky. Protoze druha varianta je podstatne kratsi, nedivim se, ze TT voli prave tuhle.
    Mimochodem... Ted jsem obe dve trasy zkousel (Kladno > Pribram, Kladno > Hradec Kralove) a obe dve jsou naplanovany korektne, tedy na Pribram pres Radotin a na Hradec pres Barrandovsy most.

    To kkrtek:
    Jednosmerky a zakazy vjezdu, ktere v mapovych podkladech nejsou jsou ojedinela zalezitost a vetsinou je na vine stari mapoveho podkladu. Ale je samozrejme, ze chyba se muze vyskytnout i v tech nejnovejsich mapach. Nejen proto maji firmy zabyvajici se digitalizaci map (konkretne tedy v nasich krajinach TeleAtlas a Navteq) na webu formulare, kde muzes jednotlive chyby nahlasit, aby je mohli v pristim release opravit.
    Tebou popisovanou trasu se mi nepodarilo nijak nasimulovat a to jsem si dal i praci s tim, ze jsem "vyhrabal" opravdu starou mapu. Ve vsech pripadech me TT vedl spravne pres Smichov k Jiraskovu Mostu

    A jeste bych chtel podotknout, ze navigace za tebe nikdy ridit nebude. Koleckem tocis vzdycky ty a na tobe zalezi, kam pojedes. Jestli te navigace posle na polnacku, je jen tvoje hloupost, ze na ni jedes. Navigace se vzdy prizpusobi tomu, kam jedes a trasu si prepocte. Auto se polnacce prozpusobi jen stezi. Pokud jezdis po cestach, ktere znas, urcite si najdes duvod, proc tou navrzenou cestou nejet. Pokud jsi ale v neznamem meste/statu, budes vdecny, ze se do cile dostanes a nebudes studovat, jestli si tam dojel o 8 minut pozdeji, nebo jestli si najel o 8 km vic. Neberte navigaci jako nahradu ridice, ale jako pomocnika, ktery ti rekne kam mas jet, kdyz nevis...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2005
    Příspěvků
    68

    ... moje řeč. Já mám tomtoma 910 a naprostá spokojenost (protože vím, co můžu od navigace očekávat a chtít...)
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2004
    Příspěvků
    128

    Algoritmus výpočtu je podle mě velice důležitý. TT a iGo mají asi stejné mapové podklady. A přesto každý spočítá něco jinýho.
    TT mě na nejrychlejší neustále žene na víceproudé silnice - což je třeba v Praze pro pražáka pěkná blbost, nejkratší je nepoužitelná.
    iGo při ekonomické jede po Pzaze jako pražák. Navíc má tři možnosti - rychlou, krátkou a ekonomickou (ta mě připadá nejpoužitelnější) + možnost některé silnice vypnout z výběru.
    Můj dojem je, že minimálně po Praze je iGo mnohem lepší, ale stejný dojem mám i mimo Prahu.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Oct 2005
    Příspěvků
    2

    Citace Původně odesláno od JecminekMaselnik
    No a snad na závěr: nejsme přece ovce a kromě navigace sledujeme i to, co se děje kolem, navíc aplikace umí sama při přejetí odbočky, která se nám nelíbí, přepočítat trasu, což s oblibou používám v městech právě s nejkratší cestou - jsem-li na tahu, neodbočuju do bočních uliček, abych zkrátil cestu o 20 metrů, ale jedu a nechávám aplikaci přepočítávat.
    To sice nejsme, ale ve městě, které vidím poprvé v životě, se opravdu těžko rozhoduje zda tato "zkratka" má smysl nebo ne.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2005
    Příspěvků
    68

    Citace Původně odesláno od taja
    Algoritmus výpočtu je podle mě velice důležitý. TT a iGo mají asi stejné mapové podklady. A přesto každý spočítá něco jinýho.
    TT mě na nejrychlejší neustále žene na víceproudé silnice - což je třeba v Praze pro pražáka pěkná blbost, nejkratší je nepoužitelná.
    iGo při ekonomické jede po Pzaze jako pražák. Navíc má tři možnosti - rychlou, krátkou a ekonomickou (ta mě připadá nejpoužitelnější) + možnost některé silnice vypnout z výběru.
    Můj dojem je, že minimálně po Praze je iGo mnohem lepší, ale stejný dojem mám i mimo Prahu.

    Já mám dojem, že mapy na TT a iGO nejsou stejné a musím po dlouhé době opět napsat, že není nad navigaci TT. iGO mě neváhá poslat na kruháči do protisměru a je moc ukecanej - a ten hlas jak se divně zajíká... Prostě si nemůžu pomoci - jedině TT (ale abych nebyl zaujatej - iGO má lepší mapové vybavení, co se týká HR, SLO, RO atd...)
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. TOMTOM a optimalizace trasy
    Od gampik v sekci TomTom
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 26-11-2007, 10:00
  2. Tomtom 6 - plánování trasy průjezdy
    Od rostama_ce4you v sekci TomTom
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 11-08-2007, 18:19
  3. TomTom a výběr druhu GPS
    Od damasig_ce4you v sekci TomTom
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 21-09-2006, 23:41
  4. TomTom Mobile - planovani trasy bez prijimace GPS
    Od VP v sekci Zbývající SMP
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 03-05-2006, 14:43