Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 29

Téma: externí baterybox N560

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    58

    Baterka v looxu vydrží tak 4hodiny, se zapnutým GPS tak 2h. Což už mě za tu krátkou dobu co ho mám, párkrát vypeklo (např. geocaching, dlouhá jízda vlakem, či busem, někde pod stanem, atd :-( ). Určitě by bylo řešení náhradní baterka, nebo dokonce s větší kapacitou, ale jednak je to dost peněz a taky se musí prohazovat.
    Koketuju s nápadem udělat si externí baterybox, kterej bych připích na nabíjecí (sync) konektor looxe. Daj se (alespoň v zahraničí) sice koupit, ale opět za nezajímavou cenu.

    Vycházím z toho že baterka v looxu má 3,7V a 1200mAh, origo nabíječka dává 5V. Pokud v GME (nebo jinde koupím:
    batery box(držák na baterky) 4xAA v sérii=4*1,2V=4,8V cca 20Kč
    konektor sony 1,7x4 - trochu sem měřil a je to asi on cca20Kč
    konektor k boxu(jakoby 9V baterka) cca3Kč
    případně nějaká krabička cca30Kč

    Tak mám za 70Kč a pár minut práce box, kam dám jakékoli 4 tužkovky.Dnes není problém 2500mAh (do 300Kč, nebo třeba 2200mAh z Aldiny za 2 eura :-) ), takže i 2x kapacita origo baterky, tudíž dalších 4 až 8h provozu (celkem 6 při GPS až 12h při normál práci). Navíc když by se koupila nějaká krabička, tak ty boxy můžou být 2 (i víc) velikost boxu je cca 50x15*60(vedle sebe), 50*30*30 (u sebe) nebo 100*15*30(nad sebou), tudíž nic drastického.
    To by bylo k nápadu a teď otázky aneb co mi vrtá hlavou.

    1)když budu dávat 4,8V bude to i nabíjet? nebo jen dávat štávu na chod pda? Já myslím že dokud ty baterky v boxu budou čerstvý tak jo, sice nevím jak moc jim klesne napětí když jsou třeba na 20%, ale pořád to snad na utáhnutí PDA stačit může.
    2) Těch 5V na nabíječce je jen kvůli nabíjení (musí být víc než má baterka) nebo kvůli USB hostu?? Prostě může to fungovat tak, že pda bude brát 4,8 V a převede si to na 5 pro USB host, když to umí z 3,7???


    No a zcela obecně pokud si myslíte, že je to úplná kravina, nebo vás napadaj jiný zádrhely, tak mě poučte pls. Nerad bych něco odpálil.

    Jinak pokud by 4,8V nestačilo, tak mě napadlo dát do série baterek 5 nebo i 6 a dělat 5V stabilizátorem.


    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    0

    No tak v tomhle ti drzim palce. Zajimava vychytavka. Rekl bych, ze nizsim napetim nez se dava z adapteru nic nezkazis. Asi dat bacha na polaritu, i kdyz v tom by take nemel byt zasadni problem.

    Muj prispevek ti asi moc neporadil, ale drzim palce, blbost to rozhodne neni
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    15

    Taky o takovém řešení vážně přemýšlím, našel sem tuto starší diskuzi je to tam někde dál a celkem popsáno
    bylo by fajn kdyby si to odzkoušel )
    -taky mě napadlo trochu těžkopádné řešení, třeba spojit do série 10 ni-mh akumulátorů a píchnout na to autonabíječku, ale první řešení bude asi lepší...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Jun 2005
    Příspěvků
    548

    Já zkoušel v autě použít CL nabíječku na MP3 přehrávač, co dává 1000mAh a 4,5 voltu. Nabíjelo to sem tam, spíš né než ano. Takže předpokládám, že 4,8V by mohlo stačit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    58

    No já sem včera v noci a dneska ráno (asi do dvou) hledal. Zdálo se mi divný, že by něco tak geniálně jednoduchého nikoho předemnou nenapadlo :-) Tu diskuzi tady jsem sice nenašel ale našel jsem jiné:
    http://www.firstloox.org/forums/showthread.php?t=6382
    http://www.aximsite.com/boards/showthread.php?t=122185
    http://www.aximsite.com/boards/showthread.php?t=98285&highlight=homemade+battery+ 15

    Ještě jsem trochu měřil, plně nabitá NiMH tužkovka dává naprázdno cca1,35V, na pak to klesá, ale na 30% dává pořád kolem 1,2V, skoro vybitá měla 1,15V. Berte to jako přibližný měření s obyč multimetrem, a zbývající kapacitu jsem odhadoval.
    Takže když to spočitám, tak plně nabité to bude 4x1,35=5,4V vybité 4x1,15=4,6V, ale bude se to dlouho držet někde na 4x1,2=4,8V. Vtěch diskuzích píšou, že třeba u Axima je pod 4,8V problém, ale že looxy mají nižší nárokya že stačí i 4,6V, což by bylo fajn. Při použití nových alkalických baterek to bude 4x1,5V=6V, na to pozor, ale po přečtení těch diskuzí bych se toho stejně nebál, protože zas takovej proud tam neteče.
    Ještě připomenu, že při dobíjení o část kapacity toho baterypacku asi přijdem. Je to jako u každýcho dobíjení. Když dobíjím 1200mAh,musím dodat 1,4x1200mAh, tedy 1680mAh. Ale při použití 2500mAh tužkovek pořád za 300 stovky získám 1,5 násobek origo kapacity navrch.

    Jinak jsem ještě měřil kolik dává naprázdno nabíječka,je to 5,15V. Zajímavý je že píšou že má max 2A, a u CL adaptéru jen 1A. Nicméně CL dokáže utáhnout Looxe při navigaci s plným podsvětlením a ještě dobíjet, takže tam víc jak 1A stejně nepoteče.

    Takže do toho du, a objednávám si vše potřebné v GM, zatím verze na 4 baterky. Je to menší a lehčí :-)
    V případě že by to nefungovalo, ale není nic jednodužšího než koupit holder na 6 baterek (dalo by to cca 6,6 až 8,1Vu NiMH, až 9V u alkal.), stabilizátor 78S05 (na 5V, 2A, dělá se až na 3A, tuším T), což je další 20kč, nějaký pasivek za pár korun, vypínač, ledka, pojistka, dioda, dohromady tak 50navíc, ale trochu víc práce.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    12

    no pripojim taky par mych poznatku

    snazim se si dat dohromady CL nabijecku zatim s castecnym uspechem, malo casu abych se tomu poradne venoval :-( ... sel sem cestou toho stabilizatoru 7805. Popis na sitovem zdroji je opravdu 5V 2A .. 5 V opravdu dava (nevim jak moc je tvrdej a jestli/o kolik to klesne pri zatezi), ten proud sem jeste nezjistoval, jestli je to pravda, nechtelo se mi strihat draty ..
    kazdpopadne pri stabilizaci s 78S05 (2A verze) mam problemy s dobijenim, dobit vypnute PDA (N560) neni az takovej problem, ale pri spusteny navigaci, popripade Wi-Fi to dobiji jak se mu chce .. (obcas kontrolka blikne, nekdy blika celkem s konstantni frekvenci, ale stejne nedobiji :-( Z toho stabilizatoru jde napeti cca 5,2V, jo a k tomu proudu, dal jsem pred to 2A pojistky (zkousel jsem rychle i pomale) a uz jsme o par prisel, hlavne pri uplnem vybiti, si potom PDA urcite vezme narazove vic nez ty pojistky vydrzi, takze podle me vic jak 2A ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    58

    No tak to je divný, protože můj CL adptér dává podle štítku max 1A a v poho to všechno utáhne.Existuje ještě 3A stabilizátor 78T05, ale podle mě to je zbytečnost, navíc při úbytku 7V si to vynásob, by to topilo 21W, to už by si musel mít pořádnej pasiv,nebo jak ti topí ten 2A? Každopádně ten 78T05 můžeš zkusit, ale chyba bude asi někde jinde, kde se mě neptej. napadá mě leda špatný nebo špatně naletovaný konektor. Já nejsem elektrotechnik.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    12

    Citace Původně odesláno od UFO-nec
    No tak to je divný, protože můj CL adptér dává podle štítku max 1A a v poho to všechno utáhne.Existuje ještě 3A stabilizátor 78T05, ale podle mě to je zbytečnost, navíc při úbytku 7V si to vynásob, by to topilo 21W, to už by si musel mít pořádnej pasiv,nebo jak ti topí ten 2A? Každopádně ten 78T05 můžeš zkusit, ale chyba bude asi někde jinde, kde se mě neptej. napadá mě leda špatný nebo špatně naletovaný konektor. Já nejsem elektrotechnik.
    jj, me je jasny, ze sem trouba a neco delam spatne, ale jak sem rikal, nemam ted cas zjistovat co a jak :-)
    78T05 je podle me taky zbytecnost, ta 78S05 topi dost mam tam jenom malej chladic, kvuli zastrcce do zapalovace :-(
    musim udelat pripravek na mereni toho proudu, pak muzu bejt chytrejsi ..
    jsem zvedavej, jak to pujde tobe, pak sezkusim poucit
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    266

    Již po několikáté se tyto dotazy na tomto foru probiraly - nejnověji viz tato diskuze
    Doporučuji prostudovat. Důrazně upozorňuji na fakt, že odběr z baterií je na úrovni 1A !!! a tedy bez úprav jsou standardní držáky na baterie nepoužitelné - velký úbytek napětí při zatížení. - Vlastní zkušenost. (
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    58

    no vida, další odkazy :-).
    Dneska jsem si z GME přines materiál - konektory a držák baterek (různé druhy ) a ještě plastovou krabičku. Po 5 minutách práce hotovo, cena do 50,- Kč.Do krabičky se mi vejdou držáky dva, to abych mohl zdvojnásobit kapacitu.
    Baterka v PDA na 50%, baterky v packu tak asi na 30-50% (2100mAh),napětí na prázdno 1,22V, celý pack 5,07V a v zátěži 4,87V.
    Funguje a dobíjí, ikdyž poprvé mi to nějak nešlo. Dnes už nemám chuť si s tím hrát, ale zítra snad jo. Zrovna nabíjím Sanyo 2500mAh (zatím mají naprázdno 1,39V), takže zítra vybiju PDA a uvidíme.
    V těch dizkuzích na které bylo odkazováno, někdo psal, že palma mu to nabilo dvakrát. Já osobně budu spokojenej když to looxe nabije aspoň jednou, což je více než reálný, protože plně nabitej pack bude mít 5,6V naprázdno, v zátěži tak 5,3, a do 50% se tam 4,9V, na které to zatím jede, určitě udrží.
    Co víc si přát za pade + baterky (mimochodem za pade se 4 daj koupit taky :-) ) , případně to zdvojím jak už jsem psal.


    A ještě PS :-) :
    Proč píšeš, že bez úprav je to nepoužitelné, dyk to tam nikdo nepsal??
    A jinak sory, že jsem znovu otevřel téma, které tu už bylo, ale fakt jsem to nenašel. Abych pravdu řekl, tak mám s vyhledáváním na tomhle fóru trochu problém, prostě se mi to nedaří. Nicméně to snad podle ohlasů zbytečný není, prostě se to znovu oživilo, což může být jen ku prospěchu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    266

    Pozor, nic ve zlém ale to jsi pravděpodobně četl diskuze z rychlíku. Já sám tam o těchto problémech jsem psal několikrát, kromě jiných přispěvatelů! Fakt je, že ocelové pružinky jsou na plast držáku připevněny mosaznými trubkovými nýty a tam vzniká při proudu díky tomu přechoďák. Ten inkriminované místo zahřívá, plast změkne a spojení dále povoluje - odpor se zvětší - zvětší se teplota atd. až nakonec ten pack dává tak malý proud, že PDA se nenabíjí! Já to řeším tak, že z tenkého měděného plíšku nastříhám malé čtverečky jako nové kontakty, uprostřed provrtám a použiji pro proklemování CU lanko aspoň 0,75 mm2, které vedu středy stávajících kontaktů. Takto je úbytek napětí okolo 0,2V na celém packu se 4 ks baterek a to při kapacitě 2500mAh dovoluje 2x nabít mého Looxe. Výhodou láce, nevýhodou další nabíječka. Protože vozím ssebou kameru a tak nabíječku na její baterku stejně potřebuji, tak jsem přešel na řešení uvedené v prvotním příspěvku. Ale taky jsem musel upravit kabeláž(posílit) aby to jelo.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    58

    No to jo, ono to prvu vyznělo, jako že to nefunguje vůbec. To že ty kontakty odcházej to jsem četl. Ale chápu to správně, že po čase? Za jak asi dlouho?
    Ten úbytek napětí 0,2V si měřil při zátěži?

    Jinak teď jsem to ještě kontroloval a loox je nabit na 69% (byl 50%)ještě to dobíjí, ale už jen pokud je vypnutý, když je zapnutý, tak se nabíjení vypíná. Baterypack dává v zátěži 4,81V, takže těch 4,8 je pro looxe asi mezní stav.
    Jinak ty tužkovky jsem měl různě nabitý (spíš vybitý), jedny dávaj 1,22 a druhý jen 1,18 (na prázdno), takže byly vybitější než jsem myslel.
    Zítra budu zkoušet ty čerstvé 2500mAh.

    Měl bych na tebe ještě jeden dotaz. Já ten konektor koupil včetně asi 1m kabelu, a ten jsem tam nechal celej. Když o tom teď tak uvažuju, tak neni nic moc silnej a na tom metru bude asi taky nějaká ztráta při tom proudu. Co myslíš?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Apr 2006
    Příspěvků
    10

    Tento napad na krabicku na tuzkove baterie se tu probiral uz asi 10x. Sam takovy mam. Dokonce tu nekde na foru se valej i fotky toho meho zarizeni.

    Jenze ja to cele vyrobil z nabijecky. Jelikoz sem byl desne linej to porad vyndavat a zandavat, prehazovat baterky sem a tam.. Kdyz nekam jedu tak to vemu sebou a kdyz jedu do zahranici dokonce si tam zastrcis aktualni koncovku pro danou sit v dane zemi. Staci koupit jenom nabijecku, udelat si tam precvakavatko na nabijeni se site a nabijeni z nabijecky PDA.

    Jedny 2500 bateky pokazde vydrzely jedno plne nabiti pak uz se PDA nenabijelo ale napajelo z tech baterek. PDA se nabijelo cla 1,5h.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    266

    Opravdu se vyplatí být v tomto směru opatrný a preventivně provádět omezení přechodových odporů jak to jen jde. A samozřejmě, čím delší drát s malým průřezem - tím větší napěťové ztráty. Obyčejná fyzika ....
    S novými bateriemi by měl být výsledek lepší - při napětí AkuPacku naprázdno tak kolem 5,6V - při zapnutí zátěže pokles na 5,3V a pak po 1. nabití PDA tak kolem 5V. Druhá etapa nabíjení PDA končí podle typu PDA kolem 4,6 až 4,7V takže obvykle to již na nabití z 20procent na full nedostačuje, protože ke konci je pokles napětí již dost rychlý.
    Ovšem předpokládám mech. úpravy na AP. Mě neupravený AP odešel už po cca 3 nabíjení, kdy už nýtky doslova volně kloktaly v pružinkách(ty se samovolně při naklonění bez baterek vyklopily ven - už ani neudržely polohu a žádné přimačkávání kleštěmi už nepomáhalo)
    V předchozím příspěvku uváděný nápad s nabíječkou je fakt dobrý(dimenzace kontaktů i rozvody pro velké proudy) - doporučuji kopírovat osvědčené postupy, pak se vyhnete zklamání a zbytečně vyhozeným penězům.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    82

    Citace Původně odesláno od UFO-nec
    konektor sony 1,7x4 - trochu sem měřil a je to asi on cca20Kč
    To akoze konektor do PDA? Ten sa fakt da zohnat za dvacku? Alebo je to celkom nieco ine?
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. n560 + TT7 + externí bluetooth GPS
    Od petr.jelinek v sekci Fujitsu Siemens Computers
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 24-09-2010, 10:58
  2. n560 a externi GPS antena
    Od Tom07 v sekci Fujitsu Siemens Computers
    Reakcí: 26
    Poslední příspěvek: 30-09-2007, 09:53
  3. N560 externi BT GPS
    Od symeon v sekci Fujitsu Siemens Computers
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 12-12-2006, 16:32
  4. PDA - VGA pda - interni/externi GPS? (hlavni kandidati: A N311 x FS N560)
    Od mnovys v sekci Jaké si vybrat / koupit zařízení?
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 03-12-2006, 21:32
  5. Jak spravně spárovat externi GPS Haicom 406 BT na Loox N560?
    Od camacho_ce4you v sekci Fujitsu Siemens Computers
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 20-05-2006, 21:22