Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 20

Téma: MDA II - dva mráčky na jasném nebi

  1. #1
    Čestný člen Avatar uživatele Pavel Koza
    Registrace
    Aug 2000
    Příspěvků
    4,831

    "MDA II ještě nebylo ani oficiálně uvedeno na trh a už jsou tu dva napříjemné problémy. První problém se týká omezení v počtu současně běžících procesů, druhý problém se týké Bluetooth a komunikace například s BT GPSkou. Upřímně řečeno, T-Mobile je v tom trochu nevinně, ovšem jelikož se jedná o vcelu nepříjemné problémy, bude je muset (ve spolupráci s Microsoftem) nějak řešit."

    Přečíst celý článek...
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Aug 2002
    Příspěvků
    2,193

    Musim rict, ze ani ja jsem si nasilneho ukoncovani aplikaci kvuli velkemu poctu jiz bezicich procesu pri pouzivani MDA2 nevsiml az do doby, nez mne na tento problem P@vel upozornil. Zpetne si vybavuji snad jen jednu potiz, ktera s touto "feature" souvisi a to je samovolne upozorneni programu ICQ, zda chci tento program ukoncit. Stavalo se to vzdy, kdyz jsem nastartoval ICQ a nechal jej bezet na pozadi a na MDA2 pracoval s dalsimi aplikacemi. To jen potvrzuje to, co je v clanku popsano - tj. pokud spustite aplikaci, ktera bude 33 bezicim procesem, nektery z jiz spustenych procesu se ukonci. Osobne mi nevadi pokud se sama ukonci nejaka aplikace (tedy pokud to nebude zrovna nejaky rozepsany dokument nebo zprava), horsi bude pokud bude zastaven nejaky proces souvisejici s provozem PDA nebo telefonni casti, coz se mi myslim nestalo. MDA2 stale pouzivam, takze pokud se neco objevi, zminim to v teto diskuzi.

    Co se tyce bluetooth na MDA2, tak bez problemu chodi DUN (Dial-Up Networking) s T39, T68, S55 (coz je ale celkem zbytecne jelikoz predpokladam, ze MDA2 nebude nikdo na net pomoci ext. GSM/GPRS telefonu pripojovat). Zkousel jsem i ActiveSync (se Socket CF bluetooth card v notebooku), ktery chodi taky bez problemu a rovnez prenos vizitek z telefonu do MDA2. Predpokladam, ze s BT headsetem by rovnez nemel byt problem ... To, ze nechodi BT GPS mne take docela mrzi, ale jak jiz bylo zmineno, jde "jen" o softwarovou zalezitost.

    PavelR.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2003
    Příspěvků
    134

    To je fakt zvlastni. Ja jsem v nekolika zahranicnich recenzich cetl v seznamu prislusenstvi k MDA2 prave BlueGPS kit - myslim, ze ho nemecky a americky T-Mobile jiz nabizi jako standardni prislusenstvi k MDA2. Fakt divne...

    Jeste by me docela zajimalo, jestli nekdo zkousel pripojit k MDA2 nejakou bluetooth klavesnici - jak nejakou malou prenosnou, tak treba i velkou, napriklad tuto: Logitech Cordless Desktop MX for Bluetooth

    Take bych v recenzi ocenil test dalsiho prislusenstvi. Chystam se za 14 dni do Nemecka a rad bych si privezl zejmena toto:
    - Backpack s extended battery, CF2 slotem a VGA+TV vystupem
    - Handsfree do auta s GPS prijmacem

    Jak funguje ten VGA a TV out? Je pouzitelnejsi, nez traba stare VGAout CF karty od HP? Diky grafickemu akceleratoru ATI Imageon v MDA2 by to snad mohlo byt lepsi, ne?
    Pujde vyssi rozliseni na monitoru ci TV pouzit i pro neco jineho, nez pro powerpointove prezentace? Kdyz si preci nejaky softwarovym emulatorem zvysim rosliseni PocketPC (treba prave na 640x480 v landscape), tak nektere aplikace (word, excel, internet expolorer, atd...) v pohode funguji ve vyssim rozliseni. Nektere aplikace naopak natvrdo pocitaji se standardni 240x320 obrazovkou. Bude tedy mozne pustit si treba pocketWord na televizi v rozliseni 640x480??? To by zejmena v kombinaci s bluetooth klavesnici bylo skvele reseni na chatu... Zas o duvod mene kupovat si notebook!

    A jeste jedna offtopic: hledal jsem v cenicich pocitacovych velkoobchodu SD karty 512MB. V nekterem jsem totiz nejakou zahledl za cca 4000 bez DPH. Ted jsem ale prosel Extrapoint, 100Megu, ATComputers, atd... a bud ji nemaj, nebo je alespon za 6000. Ve FotoSkoda je 512MB SD SanDisk za 8000 vcetne DPH. Netusi nekdo, kde jsem ji za tech 4000 bez DPH mohl videt?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele Pavel Koza
    Registrace
    Aug 2000
    Příspěvků
    4,831

    K dispozici bylo jen to, co jsem otestoval... A co se te BT GPSky tyka, tak jelikoz jde o SW problem, tak pokud ma dana GPS nejaky svuj ovladac ci co, tak samozrejme muze fungovat. Ovsem klasicke "plug & play", jak jsem to testoval napriklad na iPAQu, tak to zatim nejde...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Aug 2002
    Příspěvků
    2,193

    Zde je několik dalších zkušeností týkajících se spuštěných procesů na MDA2. V pátek večer jsem se s tím zkusil trochu pohrát a bez vážnějších omezení se mi povedlo dostat na číslo 17 (včetně GPRS Monitoru, lokalizace, aplikace SPB PocketPlus, IA CallerID atd.) a to "pouhým" odstraněním několika zástupců z Windows/StartUp (tj. tak, aby se procesy po restartu nespouštěly). Konkrétně se jedná o:

    - AFlashMan: není potřeba pokud nepoužíváte zálohování kalendáře do flashROM. Tato aplikace (Permanent Save) je dostupná i na MDA/XDA1 a osobně ji považuji za zbytečnou. Odstranění tohoto zástupce nemá samozřejmě vliv na provádění běžné zálohy celého zařízení.
    - BPInsert: detekce BackPacku (příslušenství)
    - BTIcon: ikona BT na Today screen, opět není potřeba neboť k bluetooth je možné se dostat i přes Start/Settings
    - CFlashMan: viz AFlashMan, tentokrát ale pro kontakty
    - HandsFree: patrně utilitka starající se o ovládání hovoru v handsfree - tj. Vytočení/ukončení/hlasitost.
    - CheckAutoRun: detekce automatického spuštění aplikací z SD karty
    - NFlashMan: viz AFlashMan, tentokrát ale pro připojení
    - stk: SIM tool kit, i po odstranění tohoto zástupce jsem zatím neměl se S@T žádné potíže (nicméně je potřeba jej spustit na dvakrát)
    - TFlashMan: viz AFlashMan, tentokrát ale pro úkoly

    Jak jsem pak záhy zjistil, odstranění zástupců nenapadlo jen mě, ale i další uživatele tohoto zařízení - viz např. zde (díky za link P@vle) – tzn., že i když se jedná o celkem důležitou věc tak si s ní lze celkem obstojně poradit. Hodit se může i nějaký šikovný task switcher, který aplikace rovnou ukončuje (např. Spb PocketPlus).

    PavelR.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2003
    Příspěvků
    134

    No me prijde zvlastni, ze by tento problem prisel az s MDA2, ze by u MDA1 nebyl. Mam MDA1 vice jak rok, mam na nem take plno beziciho softu navic (ruzne doplnky Today, GPRS monitor, atd...), nepouzivam zadny taskmanager (takze se mi aplikace neuzaviraji - jen je obcas uzavru rucne v Nastaveni pameti) a zadny problem jsem nezaregistroval.

    Taky mi prijde zvlastni, ze by s MDA2 nefungovalo BT GPS, kdyz T-Mobile (v USA ci Nemecku) nabizi BT GPS jako standardni prislusenstvi.

    Na druhou stranu mam primo z T-Mobile.CZ potvrzeno, ze opakovane odlozeni uvedeni MDA2 na trh (naposledy ze zacatku prosince na jeho polovinu) je zpusobeno prave problemy se softwarem. Ale cim konkretne, to nevim - muj zdroj nema na starosti primo MDA.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Aug 2002
    Příspěvků
    2,193

    Citace Původně odesláno od Arkobad
    No me prijde zvlastni, ze by tento problem prisel az s MDA2, ze by u MDA1 nebyl. Mam MDA1 vice jak rok, mam na nem take plno beziciho softu navic (ruzne doplnky Today, GPRS monitor, atd...), nepouzivam zadny taskmanager (takze se mi aplikace neuzaviraji - jen je obcas uzavru rucne v Nastaveni pameti) a zadny problem jsem nezaregistroval.
    Omezeni 32 spustenych procesu samozrejme plati pro vsechna Windows CE zarizeni - tj. i pro XDA/MDA1.

    PavelR.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele Pavel Koza
    Registrace
    Aug 2000
    Příspěvků
    4,831

    Citace Původně odesláno od Arkobad
    No me prijde zvlastni, ze by tento problem prisel az s MDA2, ze by u MDA1 nebyl. Mam MDA1 vice jak rok, mam na nem take plno beziciho softu navic (ruzne doplnky Today, GPRS monitor, atd...), nepouzivam zadny taskmanager (takze se mi aplikace neuzaviraji - jen je obcas uzavru rucne v Nastaveni pameti) a zadny problem jsem nezaregistroval.
    Na MDA II je skutecne vyrazne vic softu. Navic kuprikladu takove to ukladani kontaktu, kalendare a dalsich do FlashROM zabira celkem 4 procesy (to jsou ty X-FlashMan)... Nicmene jak bylo uvedeno - aplikace se zaviraji podle urcitych pravidel (pri prekroceni max. poctu pravidel), a to, ze se zavre nejaky proces, ktery MUSI bezet, neni rozhodne pravidlem.

    Citace Původně odesláno od Arkobad
    Taky mi prijde zvlastni, ze by s MDA2 nefungovalo BT GPS, kdyz T-Mobile (v USA ci Nemecku) nabizi BT GPS jako standardni prislusenstvi.
    Jelikoz je to vyslovene softwarova zalezitost, muze mit T-Mobile nejaky ovladac vlastni. S obycejnou BT GPSkou to vsak skutecne nefunguje (testovano). A nebo je nustne pouzit nejaky nepopsany figl, ale tak jednoduse, jako trebas s iPAQem, to fakt nejde.

    Citace Původně odesláno od Arkobad
    Na druhou stranu mam primo z T-Mobile.CZ potvrzeno, ze opakovane odlozeni uvedeni MDA2 na trh (naposledy ze zacatku prosince na jeho polovinu) je zpusobeno prave problemy se softwarem. Ale cim konkretne, to nevim - muj zdroj nema na starosti primo MDA.
    Zkusim zjistit vic.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2003
    Příspěvků
    134

    Diky. Me by jeste (a to je ted akutni) zajimalo, jestli s MDA2 bude fungovat bezdratova bluetooth klavesnice Logitech. Stavim si ted PC a o teto klavesnici (resp. kombinaci BT zakladnovka + BT mys + BT klavesnice) bych uvazoval, ale pouze pokud mi bude fungovat i s MDA2.
    A taky by bylo zajmave, jestli ta BT mys muze nahradit stylus.

    Rad bych totiz treba na chate ci dovolene pres backpack propojil MDA2 s televizi a z kresla ho ovladal pomoci BT klavesnice/mysi.

    S tim take souvisi otazka, jestli vyssi rozliseni backpacku (1024x768 na monitoru, 640x480 na TV) pujde pouzit i v jinych aplikacich, nez v prohlizeni powerpointu. Vzdyt existuji softwarove emulatory vyssiho rozliseni a vetsina aplikaci s nimi v pohode funguje...
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele Pavel Koza
    Registrace
    Aug 2000
    Příspěvků
    4,831

    Nevim odpoved ani na jeden dotaz - BT klavesnice se musi ozkouset, a ten backpack jsem nemel v ruce Alespon vytazek z manualu:

    This optional backpack is an expansion pack for CF cards type I and II and VGA/TV output. The CF expansion card is a most popular interface card currently on the market. It can support a VGA/CRT output for a Microsoft Powerpoint presentation or Mirror image from the LCD display of your device.
    For CF and VGA/TV applications, the Backpack has a builtin extended battery. This extended battery will recharge the main battery when attached.

    Resolution supports:
    - For LCD display : XGA 1024x768, VGA 800x600 and 640x480.
    - For TV output : 640x480 NTSC and PAL system.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2003
    Příspěvků
    134

    Dik, ale to jsem vedel. Standardne proste lze backpack pouzit bud na prezentace z powerpointu (tam se vyuzije vyssi rozliseni), nebo na zobrazeni obrazovky MDA na monitoru ci TV (tam se vyssi rozliseni neprojevi) - proste se na TV ci monitoru ukaze zvetsena obrazovka z MDA ve standardnich 240x320. To jsem uz videl. Me spis jde o to, jestli nejakym figlem (neco jako na Toshibe800) nepujde zapnout to vyssi rozliseni i pro beznou praci (akorat, ze toshiba na to ma display s vyssim rozliseni, MDA2 ma jen backpack).

    Aplikace typu PocketWord, Excel, InternetExplorer, atd... ve vyssim rozliseni evidentne pracovat umeji - kdyz si nainstalujete takovy ten emulator vyssiho rozliseni (od Jimmy, atd...), muzete mit v landscape rezimu treba 640x480. A vetsina aplikaci s tim v pohode funguje. Takze kdyby nejak slo toto udelat, bylo by to skvele. Pustit si MDA v rozliseni 640x480 na TV, to uz by se s wordem ci excelem pracovalo docela dobre - zvlast v kombinaci s tou BT klavesnici. To uz bych fakt nepotreboval notebook.
    Ale to si asi budeme muset pockat, az se to zacne prodavat a nekdo jako kluci s XDA-Developers se tomu podivaj na zoubek.

    Dalsi vec je, ze v pristi verzi WM (WindowsMobile2004) ma byt jiz implementovana podpora pro vyssi rozliseni (asi 640x480). Takze dalsi otazka je, jestli MDA2 po upgrade na WM2004 bude schopne na televizi ci VGA monitoru pres backpack uplne nativne pouzivat vyssi rozliseni ve vsech aplikacich...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2003
    Příspěvků
    134

    Jeste by me zajimalo, jestli k tomu bugu s max 32 procesy ve WinCE existuje nejake oficialni stanovisko firmy Microsoft.
    Prece k tomu museli zaujmout nejaky postoj, nejak se k tomu vyjadrit, ne?
    At jiz mlzenim, ze to vlastne nevadi, nebo tak, ze uvedou patch, nebo slibem, ze ve WM2004 uz to bude OK....
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Čestný člen Avatar uživatele Pavel Koza
    Registrace
    Aug 2000
    Příspěvků
    4,831

    Citace Původně odesláno od Arkobad
    Jeste by me zajimalo, jestli k tomu bugu s max 32 procesy ve WinCE existuje nejake oficialni stanovisko firmy Microsoft.
    Prece k tomu museli zaujmout nejaky postoj, nejak se k tomu vyjadrit, ne?
    Mylite se, tohle je proste vlastnost, zdokumentovany parametr systemu. Kdyz se system vytvarel, proste nekdo rozhodl, ze 32 procesu pro PDA staci a hotovo - stejne tak byste za bug mohl oznacit, ze na Windows 98 nebude fungovat terabytova databaze Nehlede na to, ze kdyby u vyrobce MDA II premysleli, tak se podobnym problemem vubec nemusime trapit (viz 4 procesy kvuli zalohovani ruznych veci do FlashROM a podobne). Chytit za nos by se tak melo spis HTC a v pristim ROM update tento problem vyresit. Srazit pocet bezicich procesu pod 20 by nemel byt problem...
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Aug 2002
    Příspěvků
    2,193

    ... jen pro info: v posledni ROM pro MDA2 udelalo HTC mensi pozitivni zmeny co se spustenych procesu tyce. Ihned po tvrdem resetu, instalaci vsech aplikaci z Extended ROM a bez jakychkoliv uprav je spusteno celkem 18 procesu.

    Rovnez slozka StartUp prodelala mensi upravy. Sice zustaly soubory xFlashMan (HTC chtelo samozrejme zachovat funkcnost aplikace Permanent Save) nicmene po jejich odstraneni je mozne se dostat na cislo 14, coz je podle meho nazoru vice nez dostacujici... :-)

    PavelR.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Čestný člen Avatar uživatele Pavel Koza
    Registrace
    Aug 2000
    Příspěvků
    4,831

    ...a co se tyka problemu s nefunkcnosti BT serial profile, tak ten uz je take minulosti, i kdyz v tom ma prsty nekdo jiny nez T-Mobile. Navstivte stranku http://bluetooth.i-networx.de/, kde si muzete stahnout utilitku, ktera problem resi. Tyka se to vsech zarizeni, ktere maji BT a zaroven pouzivaji stack od Microsoftu (tedy zadny Widcomm ci Plugfree).
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední