Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 14 12311 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 202

Téma: Naprosto zoufalý příjem signálu - Loox 560

  1. #1
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Jun 2005
    Příspěvků
    548

    Zdravím! Vrátil jsem se z dovolené, na kterou jsem nakonec pracně sehnal Loox N560. Jak je toto PDA šikovně malé, s dobrým displejem, rozměry a hmotností, GPS modul je naprosto zoufalá záležitost.
    Dosud jsem měl zkušenost s řadou GPS zařízení, Garminem Legend počínaje a Asus BT100 konče.
    Loox je pro mně obrovským zklamáním. V situaci, kdy Acer n35 má anténku jen povytaženou směrem k zemi (takže z boku vypadá takto: |\ ) a je za tu anténku zachycen v palubní ventilaci a přijímá dle TT5 signál na úrovni 1-3/5, v situaci, kdy Asus BT100 chytí signál ve městě v úzké uličce s vysokými budovami (akorát bylo nutné držet ho na rameni), Loox propadá.
    Není schopen chytit signál po ceste z Ruzyně do Modřan (cca 20km volnou krajinou, bez vysoké zástavby, necelých půl hodiny cesty), ačkoliv je položen na platu za sedačkami těsně u zadního okna. Není schopen určit pozici během 14 minut (!!!), kdy jdu volnou plochou krajinou s jedním malým kopcem po pravé straně, ačkoliv dle GPSDash vidí asi 8 satelitů zeleně. Když už má pozici chycenou, je prakticky nemožné nechat se dle GPSDash navigovat k cíli při chůzi, protože směr pohybu (během asi 15min cesty různě složitou zástavbou) se mění zhruba o 90 stupňů oběma směry (asi nemusím opakovat, že s BT100 jsem takové problémy rozhodně neměl).
    Jsou i situace, kdy se Loox chytil nad očekávání dobře, např. ležím v hotelu na posteli, hraju si s mapou a najednou vidím, že mi přepočítává trasu a koukám, že má chycenou pozici. Jindy zase v celkem vysoké zástavbě chytil pozici během asi minuty, což by BT100 neuměla. Ale to byly bohužel jen slabé chvilky a většinou je chytání pozice daleko pomalejší a nepřesnější než u Aceru n35 nebo Asus BT100. Sliboval jsem si lepší příjem signálu díky SiRF III chipsetu, který má údajně lépe zpracovávat odražený signál).
    Řešení s nastavením vyšší komunikační rychlosti vyzkouším, ale moc si od něj neslibuji. Externí anténa mi přijde dost úchylné řešení; na to, abych s sebou tahal další krám a při každé lokalizaci musel zapojovat kabel, jsem si nemusel pořizovat interní GPS.
    Po pročtení diskuze zde na fóru soudím, že v tom nejsem sám. Víc tipů než externí anténa a WinNavigator jsem nenašel. Nemůže být v mém kousku nějak zničená/odpadlá zabudovaná GPS anténa?

    Zoufalý GPS modul je pro mně takové zklamání, že to vypadá na prodej a zakoupení setu PDA+ BT GPS (a rovnou bych vzal něco s TMC), což mi ale přijde trochu škoda, protože jinak by byl Loox velmi slušný stroj. Máte někdo další tipy, co s tou zpropadenou GPS?

    Pokud by to někomu k něčemu bylo, tak část cesty z letiště jsem zaznamenal zde: http://birdie.porcus.cz/media/1/File...-30-32.nmea.gz
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SMob
    Registrace
    May 2005
    Příspěvků
    662

    Já s tím jezdím v pohodě všude, na geo bych to asi nedoporučoval, ale na navigaci problémy nemám.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    0

    Citace Původně odesláno od tortoise
    Když už má pozici chycenou, je prakticky nemožné nechat se dle GPSDash navigovat k cíli při chůzi, protože směr pohybu (během asi 15min cesty různě složitou zástavbou) se mění zhruba o 90 stupňů oběma směry (asi nemusím opakovat, že s BT100 jsem takové problémy rozhodně neměl).
    a neni zrovna tohle zpusobeno ze byla zapnuta "Static navigation", ktera se pouziva pri jizde autem?

    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    63

    A de sa ta statická oná zapína-vypína? Neviem o tom, žeby N560 mala také čosi v settingu gps, ani v navi softe som sa s takým niečim nestretol.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    0

    procti si tohle: http://www.ce4you.cz/forums/view_topic.asp?t=10793 a k te SN tohle: http://www.ce4you.cz/forums/view_top...148&dd=0&fi=20

    kde se to tu z casti resi byt u jine GPSky. Prohledej si fora s navigaci tam se o tom doctes jak to funguje.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Jun 2005
    Příspěvků
    548

    Tak jsem provedl upravu polozek NMEA protokolu, zvedl rychlost, vypnul Static navigation a opravdu se to zlepsilo, a to ze o dost. Napr. kdyz jsem dojel autem na nabrezi, vypnul TT5, po pul hodine vylezl z budovy a zapnul TT5, lokalizace byla provedena do peti vterin od hlasky "Cekani na GPS singal". V aute to je nyni taky OK (1-4 carky z peti, PDA polozene na sedadle spolujezdce, centrum Prahy).
    Obcas to po zapnuti lokalizuje ponekud dele, nez to delavala BT100, ale to se da prezit.
    Diky vsem za tipy.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Mar 2006
    Příspěvků
    35

    Citace Původně odesláno od tortoise
    Tak jsem provedl upravu polozek NMEA protokolu, zvedl rychlost, vypnul Static navigation a opravdu se to zlepsilo, a to ze o dost. Napr. kdyz jsem dojel autem na nabrezi, vypnul TT5, po pul hodine vylezl z budovy a zapnul TT5, lokalizace byla provedena do peti vterin od hlasky "Cekani na GPS singal". V aute to je nyni taky OK (1-4 carky z peti, PDA polozene na sedadle spolujezdce, centrum Prahy).
    Obcas to po zapnuti lokalizuje ponekud dele, nez to delavala BT100, ale to se da prezit.
    Diky vsem za tipy.
    Muzes mi prosim konkretne napsat jake parametry a hodnoty jsi menil a nastavil? A jaky program jsi na to pouzil? Testuju nastaveni v sirftech.exe, ale neprijde mi to moc rozdilne.. Moc dik.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    0

    No možná to je nošení dříví do lesa - taky jsem si rval zbytky vlasů při fixaci GPS nicméně nejzásadnější pomocí bylo zjištění, že je dobrý do fixace prvního satelitu držet PDA svisle (anténa je očividně na zadní straně).

    Pomocí SirfTechu jsem vypnul "Static navigation" a v zalozce "Switch to NMEA Protocol" nastavil GSA a GSV z 5 na 1. GPS se mi fixne tak za 1-2 minuty a pak drzi jak pribita...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel SMob
    Registrace
    Jun 2005
    Příspěvků
    548

    Citace Původně odesláno od v.koutensky
    je dobrý do fixace prvního satelitu držet PDA svisle (anténa je očividně na zadní straně).
    No, mám pocit, že GPS v N560 funguje úplně náhodně a s nějakou anténou nakolmo to nesouvisí. Konkrétní příklad ze včerejška. Jel jsem během dne 2x stejnou trasu, v rozmezí asi dvou hodin. PDA bylo vždy svisle v držáku, vždy jsem TT5 zapnul těsně před nástupem do auta. V jednom případě se GPS chytla celkem brzy, asi do 3-4 minut (centrum Prahy) a držela po dobu jízdy. V druhém případě (opakuji, ta samá trasa) jsem na signál čekal 17 minut a to v situaci, kdy ukazatele signálu (sloupečky satelitů v detailech nastavení GPS u TT5) hlásily asi 8 družic, z toho 5 s úrovní 50-70% (bohužel vše šedě, tzn. nefixovaně). Je fakt, že když se chytil, asi 2km mu trvalo, než se signál stabilizoval a pak už ukazoval pořád dobře.

    Kdyby byly lepší výsledky té druhé jízdy, řeknu si "fajn, poprvé tahal celý almanach nebo něco takového", ale paradoxně ta první jízda byla bez problémů a ta druhá dost mizerná.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    0

    A nakrmils pred druhou jizdou trpasliky marmeladou? Nejrychlejc ty mali neradi nosej pakety kdyz maj malinovou.

    Bude to chtit vyzkouset tu externi antenu..
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SMob
    Registrace
    May 2005
    Příspěvků
    662

    Tak takkovýhle problémy nemám, jak se fixne, tak jede bez probléml na továrním nastavení. Fix zas studena 3-5 minut. Pak uz do minuty.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    0

    jj jakmile je po fixu, tak je klid.. na miste s dobrym signalem se mi to fixne i do minuty, po dalsich pustenich uz behem par vterin. Nastavil jsem si podle jednoho navodu co tu je vetsi komunikacni rychlost integrovaneho GPS modulu na 57600 baudu a docela bych rekl, ze to i pomohlo. I kdyz nechapu proc
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    80

    Zdravím, tak mám N560 3 týdny a musím říct, že ta GPS mi spíš připopíná parodii na GPS. Jsem z toho docela votrávenej. Nejhorší je, že signál chytá jak se jí zachce. Někdy se připojím na 4 i 5 satelitů jen tak z okna (většinou večer nebo během dopoledne) a například odpoledne můžu stát na silnici uprostřed pole, široko daleko nic a nefixne se ani za hodinu. A není neobvyklé, že i když se třeba chytne, tak mi určí polohu někde mimo silnici. Běžná věc je že ráno jedu do práce přes celou Prahu a chytne se 3x za cestu asi tak na 2 minuty. Zkoušel už jsem všechna možná nastavení v NMEA protokolu i SN, ale myslím, že to nemá žádný vliv na příjem signálu samotné GPSky, ale pouze to ovlivní tok dat pro programy, které ty NMEA zprávy zpracovávají. Jinak umístěnou jí mám za předním sklem v držáku, a běžně mám v TT5 1-2 dílky, málokdy se stane že jsou 4. Fakt už nevím, co víc vyzkoušet. Nejhorší je, že když pustím navigaci jen tak na zkoušku, tak to jakžtakž funguje, ale taky se mi už stalo, že jsem jel někam po Praze a chtěl jsem se nechat navigovat jen podle GPS a myslel jsem, že celé PDAčko vyletí oknem. Nepřesné určení polohy, každou chvíli ztráta signálu. Prostě podle mě je LOOX N560 na seriózní navigaci po větším městě naprosto nevhodný. Jako PDA je dobrý, ale jako navigace je to moc drahá hračka bez užitné hodnoty. Možná někde mezi vesnicema, ale do města určitě NE. Pokud má někdo jinou zkušenost, rád se přesvědčím na vlastní oči.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Mar 2006
    Příspěvků
    35

    Citace Původně odesláno od Synek
    Zdravím, tak mám N560 3 týdny a musím říct, že ta GPS mi spíš připopíná parodii na GPS. Jsem z toho docela votrávenej. Nejhorší je, že signál chytá jak se jí zachce. Někdy se připojím na 4 i 5 satelitů jen tak z okna (většinou večer nebo během dopoledne) a například odpoledne můžu stát na silnici uprostřed pole, široko daleko nic a nefixne se ani za hodinu. A není neobvyklé, že i když se třeba chytne, tak mi určí polohu někde mimo silnici. Běžná věc je že ráno jedu do práce přes celou Prahu a chytne se 3x za cestu asi tak na 2 minuty. Zkoušel už jsem všechna možná nastavení v NMEA protokolu i SN, ale myslím, že to nemá žádný vliv na příjem signálu samotné GPSky, ale pouze to ovlivní tok dat pro programy, které ty NMEA zprávy zpracovávají. Jinak umístěnou jí mám za předním sklem v držáku, a běžně mám v TT5 1-2 dílky, málokdy se stane že jsou 4. Fakt už nevím, co víc vyzkoušet. Nejhorší je, že když pustím navigaci jen tak na zkoušku, tak to jakžtakž funguje, ale taky se mi už stalo, že jsem jel někam po Praze a chtěl jsem se nechat navigovat jen podle GPS a myslel jsem, že celé PDAčko vyletí oknem. Nepřesné určení polohy, každou chvíli ztráta signálu. Prostě podle mě je LOOX N560 na seriózní navigaci po větším městě naprosto nevhodný. Jako PDA je dobrý, ale jako navigace je to moc drahá hračka bez užitné hodnoty. Možná někde mezi vesnicema, ale do města určitě NE. Pokud má někdo jinou zkušenost, rád se přesvědčím na vlastní oči.
    Mam uplne stejne zkusenosti a hodlam to dat do servisu, protoze to je nemozny. U me to ale od zacatku nebylo. Upgradoval jsem sveho Looxe N520 updatem z webu FSC a od ty doby mi to chodi takhle. Jeste jsem prisel na jednu vec, zkus vyndat pametovou kartu pri spustene navigaci. U me to udela to, ze se navigace chytne temer okamzite a signal je temer naplno. Pokud kartu opet zandam, signal zmizi. Ale neni to pravidlem, obcas to takhle udela, obcas ne.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    80

    No už jsem to taky zkoušel, ale ruku do ohně bych za to nedal. Spíš mi to připadá, že jak se pohybují satelity, jsou vždy vidět jen některé a ta GPS je ochotná se fixnout jen na některé z těch dostupných, a když dojde k tomu, že okolo je satelitů dost, ale ona s nějakým "nemluví", tak se prostě nefixne. Připadá mi to tak, že je ta jakoby "citlivost" GPS závislá na čase resp. na tom, jaké má k dispozici satelity. Tak třeba dneska z okna celé dopoledne na 4 fixnutá a najednou se odpojila a konec. Vidí 3, ale nefixne se. Proto taky záleží na tom, v kterou denní dobu chci použít navigaci, jestli bude fungovat, nebo ne.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 14 12311 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Zoufalý příjem signálu - že by stopa?
    Od tortoise v sekci Fujitsu Siemens Computers
    Reakcí: 19
    Poslední příspěvek: 20-02-2009, 07:39
  2. Naprosto perfektni prijem signalu - Loox N560 GPS
    Od yndor v sekci Fujitsu Siemens Computers
    Reakcí: 41
    Poslední příspěvek: 21-04-2008, 14:29
  3. FS Loox 520 - problem s prijmem signalu
    Od pellsi v sekci Fujitsu Siemens Computers
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 16-03-2007, 21:23
  4. Zlepšení GPS signálu u LOOX serie N 500
    Od Pepa7 v sekci Fujitsu Siemens Computers
    Reakcí: 44
    Poslední příspěvek: 13-08-2006, 20:47
  5. Příjem GPS signálu v Břežanském údolí v Praze
    Od Sochor Vaclav4 v sekci Příslušenství pro navigaci
    Reakcí: 27
    Poslední příspěvek: 30-09-2005, 19:05