Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: QVGA vs. VGA úvaha..

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2006
    Příspěvků
    134

    Ahoj všem.

    Nedávno jsem měl možnost porovnat své PDA (WM5, 300Mhz, QVGA) s FSC 720kou (2003SE, 624Mhz, VGA) a byl jsem poněkud..zmaten.

    Snad všichni zde na foru tvrdí, jak jedive VGA je koukatelné a QVGA je o ničem. Jistě, co se týče rozlišení, kvality, tedy celkově je to nepopiratelně hezčí, čitelnější apodobně.

    Ale.

    Už nikdo se nezmiňuje o tom, že VGA = 4x více bodů, čili výpočtově 4x náročnější na procesor. Dnešní nejvýkonnější procesory mají 624Mhz, což je jen 2x více, než ve výše uvedeném případu. Jistě, nedá se to brát tak, že to bude 2x pomalejší, nějaká optimalizace jistě probíhá, ale stejně..

    Co z toho vyplívá? Že VGA jsou pomalejší! Konkrétní případ je třeba v TT - na 520 zcela plynule, bez jediného škubnutí. Na 720 se obraz při otáčení celé mapy poškubával a třeba i práce v menu byla poznamenána nedostatečným výkonem procesoru. Navíc toto je obecný problém, né TT. Prostě je vidět, že ten procesor nestíhá.

    Napadá mě tedy otázka, proč VGA, když to procesory nestíhají? Je to samozřejmě trochu přehnané, ale stejně je rozdíl vidět i na první pohled a podle mě to není zcela ideální.

    Co vy na to? Prosím, no flame, je to jen úvaha.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    0

    Prestan uz psat vypliva, protoze to tluce do oci. Reka taky nepline a na zemnim plinu doma taky nevarite.
    Vykon centralniho procesoru je jedna vec, pouziti grafickeho chipu nerkuli 3D akceleratoru (v pripade Axima 51v) druha.
    Ze by nestihal Loox se 624MHz procesorem TomToma kvuliva VGA rozliseni se mi nepozdava, neb tentyz TomTom pracuje na daleko slabsim Aceru 311 zcela plynule. Vubec plynulost neplynulost TomToma zavisi od vice faktoru, nejvice pak na poctu kategorii (hlavne externich) POI, taktez na rychlosti komunikace a pouzite GPS, poctu a narocnosti dalsich uloh spustenych na pozadi atd...
    Ostatne nejlepsim zpusobem objektivizace vykonu by bylo, kdyby sis provedl na svych masinkach treba Spb Benchmark plus dalsi a pak je porovnal, odkazy na podobne programky zde urcite najdes...i ve freewaru.
    Jinak hotove benchmarky naleznes taky zde a zde
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2006
    Příspěvků
    134

    Nojo, sory, toho jsem si nevšiml . Btw když už mi opravuješ pravopis, budu Ti příště vděčný za diakritiku.

    K věci.

    Tebou zmíněný grafický akcelerátor, který má snad jen axim je k tématu nerelevantní.

    Možná jsem se přesně nevyjádřil - jedná se mi o rychlost překreslování jednotlivých pixelů, potažmo celého obrazu (tedy s rychlostí třeba odezvy jednotlivých programů to nesouvisí) . U VGA je vidět postupné překreslování (v případě 720 tuším odzhora dolů), u QVGA to tak zřetelné není. Jistě, neříkám, že to je nepoužitelné, ale přeci jen je to vidět.

    A poslední věc - benchmarky mě nezajímají. Stačí mi to co vidím.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    0

    Pokracuj pls ve svych zcestnych uvahach sam
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    0

    OT: pozrite si na http://www.jbenchmark.com/index.jsp výsledok Dell X51v a môjho Looxa N520. Test sa robil na rovnakom rozlišení. Čo z toho vyplýva? Dell je riadne delo
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    0

    Citace Původně odesláno od PatrikL
    Dell je riadne delo
    To už se ale pěknou dobu ví.. V grafickém výkonu nad něj snad není!
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Feb 2006
    Příspěvků
    1,369

    Možná jsem se přesně nevyjádřil - jedná se mi o rychlost překreslování jednotlivých pixelů, potažmo celého obrazu (tedy s rychlostí třeba odezvy jednotlivých programů to nesouvisí) . U VGA je vidět postupné překreslování (v případě 720 tuším odzhora dolů), u QVGA to tak zřetelné není. Jistě, neříkám, že to je nepoužitelné, ale přeci jen je to vidět.
    tož bys mohl zkusit toto
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2006
    Příspěvků
    87

    Citace Původně odesláno od Surgical
    Prestan uz psat vypliva, protoze to tluce do oci. Reka taky nepline a na zemnim plinu doma taky nevarite.
    Vykon centralniho procesoru je jedna vec, pouziti grafickeho chipu nerkuli 3D akceleratoru (v pripade Axima 51v) druha.
    Ze by nestihal Loox se 624MHz procesorem TomToma kvuliva VGA rozliseni se mi nepozdava, neb tentyz TomTom pracuje na daleko slabsim Aceru 311 zcela plynule. Vubec plynulost neplynulost TomToma zavisi od vice faktoru, nejvice pak na poctu kategorii (hlavne externich) POI, taktez na rychlosti komunikace a pouzite GPS, poctu a narocnosti dalsich uloh spustenych na pozadi atd...
    Ostatne nejlepsim zpusobem objektivizace vykonu by bylo, kdyby sis provedl na svych masinkach treba Spb Benchmark plus dalsi a pak je porovnal, odkazy na podobne programky zde urcite najdes...i ve freewaru.
    Jinak hotove benchmarky naleznes taky zde a zde

    Ha ha a co tvůj plin? Co to je?

    JInak můj názor na VGA je ten, že pokud se doopravdy nebude využívat plné rozlišení 640x480 i v OS tak je VGA k prdu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    0

    To je napsaný úmyslně!! :sarcastic: (správně pro všechny okolnosti je vyplývá, voda plyne a na zamním plynu ...) Aby už bylo jasno

    Když VGA tak jenom kuli realVGA jinak si také myslím že je nanic..
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    0

    a opravdovy duvod k napsani prispevku byl jakej?Vybiras novy zelezo a rozhodujes se mezi qvga a vga?a nebo te prudi ze ty mas "jen" qvga?
    Popravde receno nikdy sem si nevsim ze by se vga "vykreslovalo" ani nejake pomalosti systemu z duvodu rozliseni.Ono uz i tva uvaha o rychlosti cpu a rozliseni je dost spatne zduvodnena.Musel bys predpokladat ze qvga tvuj procesor jen tim vykreslovanim zatezuje na 100% pak by se asi dalo s mnoha vyhradami souhlasit s tim ze na vga potrebuju 6x vyssi vykon,ale pokud ho vytezuje treba jen na 40% tak ti ten 2x rychlejsi procesor vicemene staci...a osobn esi myslim ze i 40% je zbytecne moc kdyz pominu ze nemuzes srovnavat vykon procesoru jen na zaklade kmitoctu...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Jun 2004
    Příspěvků
    9,300

    Nemluve o takovych drobnostech, ze system sam osobe prekresluje v bufferu a to jeste pouze ty casti, ktere se zmenily...
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Reakcí: 20
    Poslední příspěvek: 28-01-2007, 12:57
  2. VGA x QVGA
    Od G.FreeMan v sekci Jaké si vybrat / koupit zařízení?
    Reakcí: 19
    Poslední příspěvek: 12-06-2006, 11:54
  3. hry QVGA
    Od anawarr v sekci Zbývající SMP
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 10-02-2006, 01:04
  4. Skiny QVGA pro WAD+PB5
    Od empiK v sekci Programy pro Pocket PC
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 04-01-2006, 23:38
  5. Lehká úvaha nad koupí MPx220 :-)
    Od sebastian_ce4you v sekci Motorola
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 02-09-2005, 09:24