Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 16

Téma: AP Asus WL-500g aj ako Bluetooth AP (2 in 1 :o)

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Sep 2005
    Příspěvků
    26

    asi viaceri z vas maju toto popularne zariadenie doma. ci uz ako ap, router, klient, print server,... preco mu nepridat dalsiu funkciu ? ja ho pouzivam doma ako ap na pokrytie bytu wifickom, ako printserver, bootserver pre movix (super vec, ked si chcete rychlo nieco pozriet a nechce sa vam cakat na nabeh os. len zapichnem do booku ethernet, zvolim bootovanie zo siete a o par sekund mam movix), ako "teplomer" (cez usb2serial su pripojene teplotne cidla DS18B20, hodnoty sa ziskavaju digitempom a grafy kresli rrdtools) a ako bluetooth (dalej len bt) ap. co ma k poslednemenovanemu viedlo ? najskor to bol len fakt, ze pda vydrzi dlhsie zive, ked netuje cez bt, ako cez wifi. a neskor som zistil, ze moj acer n50 ma nejake problemy udrzat wifi spojenie dlhsie ako jednu-dve minuty. (trocha off topic, ale keby to niekoho zaujimalo, tak konkretne ap je v kombo rezime b+g a pouziva wpa-psk. pda sa pripoji, chvilu prenasa data. potom zostane spojenie sice aktivne, ale nic netecie. dokonca graf sily signalu je od toho momentu len rovna ciara, teda neukazuje aktuálnu hodnotu. myslim, ze ciste b-ecko, ktore nie je sifrovane mu problem nerobi. ale isty som si nie) s5 k teme. takze pokial chcete net cez bt, mate vlastne len dve moznosti. bud mat zapnuty pc s active syncom, alebo si zakupit jednoucelove zariadenie, napr. toto. alebo......

    o tychto linuxackych zariadeniach existuje jedno dobre forum. kto mate wl500-ku, a trochu ste sa s nou hrali, tak o nom urcite viete. vsetky podklady som cerpal hlavne z neho. ak vam nieco nebude jasne, skuste sa pozriet tam.

    ingrediencie:
    asus wl-500g samozrejme. (b som neskusal, ale nevidim dovod, preco by nemalo ist)
    usb hub
    usb pamatovy klucik - tu sa pozastavim. staci nejaky stary suflikovy aj 64mb. kedze tento asus ma len usb 1, tak si najlepsie rozumie prave so starymi, co su este na usb 1. niektore nove na usb 2, co som skusal, mi nechceli ist. ak budete kupovat novy, zial asi budete musiet hladat taky co asus zoberie. to bol aj moj pripad. mne ide avixe platinium drive 128mb. ale su tam asi aj rozdiely nielen medzi jednotlivymi vyrobcami, ci modelmi, ale asi aj seriami. kedze moj kluc mi spolahlivo ide az druhy kus (prvy co som mal, mal zelenu indikacnu diodku a nejak sa nekamaratil s usb hubmi. druhy ju ma cervenu, inak vezeraju rovnako). takze neberte to s istotou, ze prave tento ide spolahlivo.
    usb bluetooth klucik - odskusane mam od msi (microstar) btoes (bt 1.2 class 2 - 10m) a starkey2 (bt 2 class 1 - 100m). mali by ist vsetky, co su na widcomm chipsete - takmer vsetky znackove. ak si nie ste isti vo vasom vybranom type, tak si od vyrobcu stiahnite drivery a pozrite si, ci su widcomm.

    a ideme varit...
    prve co musite mat v asuse je olegov firmware s podporou ipkg, myslim, ze ta je od verzie 1.9.2.7-5.
    dalej si musite na kluci vytvorit ext3 a swap particiu, naformatovat, pripojit a nastavit system balickov ipkg a zabezpecit, aby vam to nabiehalo po reboote. chce to aspon minimalnu znalost linuxu. celkom pekny navod je na www.macsat.com.
    v subore /opt/etc/ipkg.conf musite mat ako zdroj aj unslung. napr takto:
    Kód:
    src wl500g http://wl500g.dyndns.org/ipkg
    src unslung http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/unslung/wl500g
    dest root /
    ak mate, aktualizujte si zoznam balickov prikazom:
    Kód:
    /opt/bin/ipkg update
    nainstalujte si balicky bluez (bluez-libs a bluez-utils) prikazom:
    Kód:
    /opt/bin/ipkg install @nazov balicka@
    ak chcete, mozete si nainstalovat aj dalsie balicky, co vas zaujmu. dostupne vypisete prikazom:
    Kód:
    /opt/bin/ipkg list
    teraz si v subore /opt/etc/bluetooth/hcid.conf v casti device v polozke name mozete (ale nemusite) zvolit vlastne meno, pod ktorym sa vam bude asus ukazovat vo vzduchu. predvolene je tusim "BlueZ (%d)"
    v tom istom adresari je subor pin a v nom, pozor prekvapenie, pin ! ten by ste si uz naozaj mali zvolit vlastny. moze byt cisto ciselny, alebo aj textovy. ale niektore zariadania si s textovymi pinmi poradit nevedia.
    teraz si vytvorte a ulozte v asuse niekde na ext3 particii tieto tri subory:
    bluez1:
    Kód:
    #!/bin/sh
    insmod /opt/lib/btmodules/bluez.o
    insmod /opt/lib/btmodules/hci_usb.o
    insmod /opt/lib/btmodules/l2cap.o
    insmod /opt/lib/btmodules/bnep.o
    /opt/sbin/sdpd
    /opt/sbin/hcid
    /opt/bin/sdptool add NAP
    /opt/bin/pand --listen --role NAP --master --autozap
    bluez2:
    Kód:
    #!/bin/sh
    ifconfig bnep0 10.0.0.1
    brctl addif br0 bnep0
    bluez_loop:
    Kód:
    #!/bin/sh
    while true; do
      @cesta@/bluez2
      sleep 30
    done
    kde @cesta@ je uplna cesta, kde ste ulozili subor bluez2
    vsetkym trom nastavte chmod na 755
    a posledny krok je pridat na koniec suboru, ktory sa vam spusta po reboote, tieto riadky:
    Kód:
    @cesta@/bluez1
    @cesta@/bluez_loop &
    kde @cesta@ je uplna cesta, kde ste subory ulozili

    princip cinnosti je asi takyto:
    v prvom subore sa najskor zavedu do jadra ovladace na bt, spustia sa potrebne deamony a zaregistruje sa sluzba nap (network access point), ktora nam spristupni pan (personal area network), alebo opacne ? to je jedno
    druhy subor nam prida rozhranie bnep0 do bridge-u, bez coho by nam vlastne nesla siet "do neho".
    a treti nam tento subor na pozadi cely cas spusta kazdych 30 sek.
    viem, ze to je nesikovne riesenie, ale robil som dost narychlo. problem je v tom, ze sietove rozhranie bnep0 sa vytvori az potom, ako sa k ap pripojime pda-ckom. tzn. sa neda pridat do mostu hned pri starte asusu, ale az v momente,ked existuje. toto po 30 sek. opakujuce sa volanie vlastne vzdy skonci s chybou, az na vynimku (pre nas dolezitu), ktora je tesne po propojeni. pred tym bnep0 neexistuje a potom sa uz v moste nachadza. patrilo by sa to osetrit. ak sa vam chce, napiste co ste vymysleli, poopravim to.
    prakticky to vyzera tak, ze siet mate v pda nie okamzite, ale max. do 30 sek.

    dolezite: v pda si pre bt sietovku musite nastavit staticku ip adresu, masku, branu a dns pre vasu siet. a to i vtedy, pokial vam na asuse bezi dhcp ! aspon u mna mi beziaci dhcp server v asuse pda-cku ip adresu nepridelil . je to asi tym, ze v momente, ked sa vytvori sietove rozhranie bnep0 este nie je v bridge.

    tieto skripty su robene pre jedno sucasne pripojene zariadenie. kazde dalsie sucasne pripojene zariadenie vytvori nove sietove rozhranie s dalsim poradovym cislom (bnep1, bnep2,...). takze ak planujete mat v jednom okamihu pripojene viac ako jedno zariadenie sucasne, treba dopisat prislusne riadky do suboru bluez2, inak ostatne zariadenia budu bez netu.

    uzivajte si modrozuby internet...
    :yes: nech zije asus wl-500g :yes:

    EDIT: opravenych zopar chyb v prikazoch
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2005
    Příspěvků
    144

    Jezisi, to zprovozneni je docela huste Kazdopadne diky za navod. Mam ale dotaz - jak dlouho vydrzi pda pripojene do teto bt site? Napr. vydrzi cely den bez nabijeni?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Sep 2005
    Příspěvků
    26

    o tom dost pochybujem. ale toto priamo zalezi od konkretneho pda a kapacity baterky v nom. ale zhruba mozno aj o tretinu dlhie ako z wifi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Sep 2003
    Příspěvků
    23

    a co my Widláci? Nejaka pomoc nebo se naucit Linux
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Sep 2005
    Příspěvků
    26

    no hej, pri asusoch beziacich na linuxoch je dobre vediet aspon jeho zaklady. len potom sa da s neho vyzdimat o vela viac. a ziskat tym vlastne maly linux server s kopov funkcii navyse.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    2

    Zaujalo ma vyuzitie routra ako teplomera.
    Mohol by si napisat podrobnejsi navod ako si to doma rozchodit ?
    Da sa pouzit aj viac cidiel naraz, resp. da sa to pouzit aj na meranie tlaku ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Sep 2005
    Příspěvků
    26

    Citace Původně odesláno od MirecXP
    Zaujalo ma vyuzitie routra ako teplomera.
    Mohol by si napisat podrobnejsi navod ako si to doma rozchodit ?
    Da sa pouzit aj viac cidiel naraz, resp. da sa to pouzit aj na meranie tlaku ?
    Zodpovedane cez ICQ. Ak bude viac zaujemcov, nieco mozem napisat.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2005
    Příspěvků
    119

    Teda návod je to šílenej, už ho dlouho hledám, ale tohle asi nezvládnu.
    Je to použitelné i třeba pro mobily? Třeba Nokia N73 s Gnuboxem? To asi nebude kompatibilní routování, že?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Sep 2005
    Příspěvků
    26

    Citace Původně odesláno od landys
    Teda návod je to šílenej, už ho dlouho hledám, ale tohle asi nezvládnu.
    Je to použitelné i třeba prmobily? Třeba Nokia N73 s Gnuboxem? To asi nebude kompatibilní routování, že?
    Nepochopil som, ci sa chces mobilom pripojit cez BT na Asus, alebo na mobile samotnom prevadzkovat BT AP.
    A routovanie sa v mojom pripade nerobi, lebo Asusa pouzivam ako AP pre obe bezdrotove rozhrania. Pokial by bol Asus v rezime wifi klient a lanku ma nastavenu na route, tak nieje velky problem ani BT routrovat von na wifi a tym moze Asus wifi klient byt sucasne BT AP. Rozdiel je iba v tom, ze treba upravit script, v ktorom sa povodne pridava vzniknute BT sietove rozhranie do mostu tak, aby sa miesto toho spravne pridalo do routrovania k lanke von na wifi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2005
    Příspěvků
    119

    Chci WL500b používat pro přístup na net přes Bluetooth, tedy mít WL500b nejen jako Wi-Fi router, ale zároveň jako Bluetooth router. Teď jde o to, jakým standardem by to routovalo, zda by si s tím Symbianová Nokia poradila a taky třeba Sony Ericsson K750i...
    Přes WAN port tam mám přivedený net, takže WL500b mě doma dělá domácí Wi-Fi síť, teď by ještě mohl Bluetooth :-)
    Linux ale bohužel zatím neovládám a je to pro mě španělská vesnice :-(
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Sep 2005
    Příspěvků
    26

    Citace Původně odesláno od landys
    Chci WL500b používat pro přístup na net přes Bluetooth, tedy mít WL500b nejen jako Wi-Fi router, ale zároveň jako Bluetooth router. Teď jde o to, jakým standardem by to routovalo, zda by si s tím Symbianová Nokia poradila a taky třeba Sony Ericsson K750i...
    Přes WAN port tam mám přivedený net, takže WL500b mě doma dělá domácí Wi-Fi síť, teď by ještě mohl Bluetooth :-)
    Linux ale bohužel zatím neovládám a je to pro mě španělská vesnice :-(
    V tomto rezime som Asus nepouzival, ale su v principe len dve moznosti ako moze mat routrovanie nastavene. Bud ma lan a wlan spolu v bridge a ten cez maskaradu routroje na wan, alebo bridge nieje a lan aj wlan cez maskaradu routruje na wan zvlast. V prvom pripade nieje nutne ziaden script upravit, v druhom je nutne urobit to, co som pisal naposledy. Pravdepodobnejsia je prva moznost.
    Druha dolezitejsia vec je, aspon podla mojich vedomosti, ze ziadene mobily (mimo tych na windowse) sa nevedia pripajat na net cez BT cez profil PAN (Personal Area Network), ktory poskytuje Asus. Symbianovske fony sa myslim vedia cez BT napojit na net, ale iba cez iny mobil, a to je profil DUN (DialUp Network).
    No pokial nevies aspon trosicku o com je shell v linuxe, budes mat velmi tazku cestu, alebo si niekoho najdi Napriek tomu si myslim ze navod na macsat.com a nasledne ten moj je dost podrobny a nemal by byt velmi velky problem to rozchodit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2005
    Příspěvků
    119

    Asi máš pravdu, na mobily by to nebylo, ze Symbianových mají vytáčené připojení jen některé (třeba N73 ano, N80 ne) a SonoErik jede přes Javu.
    Na PDA je to ale skvělý nápad ;-)
    Takže Asuse nechám jen jako domácí AP, na Nokii N80ie s Wi-Finou to stačí taky, až na tu houpající se sílu signálu, myslel jsem, že je to softwarová záležitost, pak jsem to celé rozebral a problém nenašel, žádný studeňák, ale když milimetr pohnu s anténou, najednou je vše zase OK. Už jsem z toho magor, ale to sem taky nepatří :
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    bach
    Guest

    Citace Původně odesláno od landys
    Teda návod je to šílenej, už ho dlouho hledám, ale tohle asi nezvládnu.
    Je to použitelné i třeba pro mobily? Třeba Nokia N73 s Gnuboxem? To asi nebude kompatibilní routování, že?
    Zajímalo by mě zprovoznění teploměru na Asus WL500gp , byla by šance to někam napsat , nebo se spojit?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2005
    Příspěvků
    119

    Tak o takové blbině jsem se nikdy nikde nezmínil :?
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Sep 2005
    Příspěvků
    26

    landys: ale ja som to spomenul
    Citace Původně odesláno od bach
    Zajímalo by mě zprovoznění teploměru na Asus WL500gp , byla by šance to někam napsat , nebo se spojit?
    teplomer nieje ziadna veda, nie su tam ziadne haciky ako pri BT, vsetko uplne rovnako ako na hoc jakom linux stroji. ako som spomenul v prispevku, ktory otvaral tuto temu, cez usb2serial kabel a pasivny DS9097 adapter su pripojene teplotne cidla DS18B20, hodnoty sa ziskavaju digitempom a grafy kresli rrdtools. potrebujes na to rozbehnute ipkg, takze si pozri cast "a ideme varit...", akurat potrebujes ine balicky (digitemp pre meranie, prip. rrdtool ak ces aj grafy). ich pouzitie je jednoduche podla man. stranok. iba jednu vec treba spravit po reboote (pridat do spustacieho skriptu), a to zaviest manualne do jadra moduly pre usb2serial:
    Kód:
    insmod usbserial
    insmod pl2303
    p.s.: icq mam v profile (podpise)

    p.s. pre vsetkych: skript nekonecnej smycky bluez_loop som odstranil a miesto neho som v skripte bluez1 nahradil riadok:
    Kód:
    /opt/bin/pand --listen --role NAP --master --autozap
    riadkom:
    Kód:
    /opt/bin/pand --listen --role NAP --master --autozap --devup @cesta@/bluez2
    (kde @cesta@ je uplna cesta, kde mate subory ulozene)
    cim sa odstranilo to max. 30 sek. cakanie, kedze teraz sa skript bluez2 vola automaticky po pripojeni (vytvoreni zariadenia).
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Asus 632 a bluetooth
    Od gete v sekci Zbývající zařízení Asus
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 23-05-2006, 19:22
  2. WIFI připojení s Loox 720 k Asus wl-500g
    Od PetrHons v sekci Fujitsu Siemens Computers
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 09-02-2006, 17:25
  3. Pda, Bluetooth ASUS GPS BT-100
    Od zden0 v sekci Obecné problémy
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 27-11-2005, 15:50
  4. wifi ipaqu 4700 a Asuswl-500g
    Od Kmirek v sekci Zbývající zařízení HP a Compaq
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 31-07-2005, 13:00
  5. Asus Spacelink WL-500g je vynikající bezdrátový router
    Od Erikt68i v sekci Co se jinam nevešlo
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 13-04-2005, 19:57