Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Chytré hodinky: návyková záležitost?

19.3.2015, Jakub Doležal, článek
Trh s mobilními telefony je už prakticky přesycený a výrobci tak zkouší nové cesty, jak zaujmout. Stanou se dalším hitem "wearables" alias chytré hodinky a náramky s řadou čidel, nebo je to jen další slepá ulička a jaká je vlastně současná nabídka?

Co vlastně s nimi?


Asi první otázka, která napadne majoritu budoucích kupců, se bude týkat užitnosti chytrých hodinek. Přeci jen tento kus hardware stojí nemalé peníze, takže je nutné zvážit, zda celkový přínos vynahradí investici v řádu několika tisíc korun. Pojďme si tedy shrnout jednotlivé možnosti uplatnění, které vám chytré hodinky nabídnou.


Přesný čas kdykoli a kdekoli


I ty nejlepší hodinové strojky nedokáží udržet pravidelný chod, a tak se i během jediného dne dokáží zpozdit. Pravda, těch pár sekund nikomu neublíží, nicméně u chytrých hodinek tato starost odpadá a navíc se pravidelně aktualizují proti „časovým“ serverům, takže ukazují přesný čas i datum. To se týká i přejezdů mezi pásmy a odpadá tak ruční úprava po příjezdu do cílové destinace.


Nepřesný čas či datum? U chytrých hodinek minulost. (zdroj: play.google.com)


Alarm tichý i hlasitý


Budit na předem nastavený čas dokáží prakticky každé hodinky s quartzovým strojkem, nicméně chytré hodinky to opět posouvají o úroveň výše. Nejen, že si můžete nastavit rozdílné buzení prakticky na každý den, ale navíc umí některé modely pouze vibrovat. Pokud tedy sdílíte ložnici s drahou polovičkou, nemusíte ji nutně budit hlasitým pípáním.


Chytré hodinky vás umí vzbudit i jemnými vibracemi (zdroj: brit.co)


Konec zmeškaným hovorům i náhradní handsfree


Nechat si telefon v batohu, brašně, na stole nebo jen omylem vypnout vibrace, je každodenní chléb většiny z nás. Chytré hodinky však ve své většině umí upozornit na příchozí hovor zavibrováním a takové upozornění už snad nemáte šanci necítit. Je to tedy konec nepřijatým telefonátům, či důležitým zprávám a e-mailům.


Mikrofon a reproduktor změní hodinky v telefon (zdroj: cooltagged.com)

I přesto, že je u nás ovládání telefonu za jízdy zakázané, nemá majorita řidičů v autě nainstalované handsfree a veškeré hovory tak řeší přizvednutým ramenem a často velmi pomalou i nepředvídatelnou jízdou. Přitom vybrané modely hodinek obsahují integrovaný mikrofon i reproduktor a umí tedy přijmout nebo vytočit hovor bez zásadního soustředění se na daný úkon.


Osobní trenér


Chytré hodinky nabírají každým rokem více a více čidel. Umí tedy změřit počet kroků, vzdálenost, převýšení či srdeční tep. Senzory jsou samozřejmě nepřesné, ale zlepšují se a mohou podat celkem rozumná data, která následně zpracuje aplikace v telefonu. Rázem máte osobního trenéra a můžete lépe sledovat své sportovní výkony. Novinkou je snaha monitorovat kvalitu spánku pomocí senzoru náklonu.


Osobní trenér na ruce? S moderními hodinkami naprostý standard
(zdroj: samsung.com)


Modní doplněk


Doby, kdy byly tradiční hodinky určené jen pro přesné zjištění času, jsou již pryč a dnes slouží spíše jako módní doplněk. Chytré hodinky byly alespoň v úvodu taktéž spíše "pracovním" nástrojem a jejich vzhled byl až příliš technický, než aby si je mohl dovolit nosit vysoko postavený manažer. Výrobci však poměrně rychle zareagovali a co nevidět doslova zaplaví trh modely, které od tradičních hodinek na první pohled prakticky nemáte šanci rozeznat.


Chytré hodinky nejsou jen pro geeky, design již napodobuje ty tradiční
(zdroj: techradar)
reklama