Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Prvních 60 minut se zařízením Toshiba TG01

12.10.2009, Pavel Koza, preview
Když se před mnoha měsíci začalo proslýchat, že Toshiba chystá zařízení s gigahertzovým procesorem Qualcomm Snapdragon, obrovským WVGA displejem s úhlopříčkou 4,1 palce a stylově tenkým tělem, o vlas tenčím než 1 centimetr, jen málokterý příznivec mobilních zařízení zůstal v klidu.
Kapitoly článku:
  1. Prvních 60 minut se zařízením Toshiba TG01
  2. Parametry zařízení
  3. Rozhraní Toshiba 3D Menu, závěr
Později se zařízení začalo říkat Toshiba TG01 a kromě již zmíněných hlavních taháků mělo nabídnout i slušnou výbavu včetně rychlých dat přes mobilní síť a vlastní uživatelské prostředí nazvané Toshiba 3D Menu. V tomto krátkém preview se můžete přesvědčit o tom, nakolik se tyto plány povedlo splnit a jak zařízení Toshiba TG01 vypadá ve skutečnosti.





Na úvod, jako obvykle, jedno důležité upozornění - tento článek není recenzí. Popisované zařízení nebylo podrobeno mému důkladnému testování a hnidopišskému odkrývání slabých míst. Jde o první, veskrze pozitivní dojmy s minimem kritických zkušeností. Pokud chcete znát i slabé stránky zařízení, musíte si počkat na podrobnou recenzi. Zařízení, ke kterému jsem se nachomýtl, bylo navíc předprodukční jednotkou, takže se finální verze může od této celkem dost lišit. Proto berte veškeré informace zde uvedené s rezervou, ve finále to může být jinak.





Za zapůjčení zařízení bych chtěl tímto poděkovat společnosti Sunnysoft, u které si je (v případě, že se u nás skutečně začne prodávat), budete moci zakoupit i vy. Zda se zařízení bude prodávat i v naší prodejní síti je ale zatím ve hvězdách, respektive v jednání...


Vzhled zařízení


První pohled na stříbrnou variantu zařízení Toshiba TG01 rozhodně překvapí. Zařízení je skutečně obrovské a jeho výjimečná tenkost jen snižuje jisté nepohodlí, které se kvůli jeho rozměrům dá očekávat. Na druhou stranu to je prostě vlastnost a komu velikost zařízení nevyhovuje, vybere si z nabídky výrobců Windows phone zařízení jiné. To za materiál, ze kterého je tělo zařízení vyrobené, už si Toshiba malé mínus zaslouží, protože jde o velmi levně vypadající plast. Není to sice vysloveně mizerné a po pár hodinách už mi to ani nepřišlo, ale u takového zařízení bych očekával větší péči jeho schránku.





Samotný design zařízení je velmi strohý, jak sami můžete vidět na fotkách u tohoto článku nebo všech fotkách ve fotogalerii. Minimum ovládacích prvků, pod displejem pouze tlačítka pro krok zpět či na návrat na hlavní obrazovku a mezi tím zoomovací lišta fungující navíc dost nepřesně a jen v omezeném počtu aplikací. Po stranách pak jen tlačítka pro regulaci hlasitosti, speciální tlačítko pro focení a tlačítko pro zapnutí a vypnutí přístroje. Pokud postrádáte tlačítka pro ovládání telefonu, nejste sami. Toshiba jejich absenci vyřešila netradičními ikonkami na displeji zařízení v levém, respektive pravém rohu.





Jako hodně nepraktické se jeví umístění paměťové karty. Že je nutné sundavat kryt baterie a vyndavat i celou baterii kvůli výměně SIM karty je celkem pochopitelné. Ale že je nutné vyndat baterii (což samozřejmě vede k vypnutí zařízení) i kvůli výměně paměťové karty, to je již hodně nemilé a uživatele měnící karty i několikrát za den to rozhodně otráví. A nepomůže ani to, že nabíhání zařízení po vyndání baterie je velmi rychlé, mnohem rychlejší, než je u Windows phone zařízení obvyklé.





Na zařízení také najdeme pouze jediný konektor typu microUSB, ke kterému je možné připojit klasický synchronizační kabel, nabíječku, jakákoliv sluchátka s konektorem 3,5 milimetrů (přes dodávanou redukci) a dokonce i některá USB zařízení jako je paměťové médium, myš nebo klávesnice díky technologii USB Host. Skutečně, zařízení Toshiba TG01 podporuje tuto před časem velmi populární technologii, takže pokud se dobře zadíváte například na fotku s myší, uvidíte v pravém dolním rohu i malý kurzor:).





Stylus budeme přímo v zařízení hledat marně, ale podle zahraničních recenzí by nějaký stylus měl být přibalený v krabici.
reklama