Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

HTC TouchFLO - uživatelské rozhraní a přehled aplikací II.

8.6.2009, Pavel Koza, recenze
Společnost HTC je zdaleka nejvýznamnějším výrobcem mobilních zařízení s operačním systémem Windows Mobile a nemalou měrou k tomu přispívá i jejich stále zdokonalovaná sada bonusových aplikací.
Ta se skládá z výborného grafického rozhraní TouchFLO, mnoha vlastních drobných utilitek a nástrojů pro pohodlnou správu zařízení, a v neposlední řadě i vhodně vybírané aplikace třetích stran s mobilní Operou v čele, které najdeme předinstalované na každém novém HTC zařízení s dotykovou obrazovkou. V tomto článku nejdete podrobný popis všech těchto vlastností připravený pro další generace zařízení reprezentované zařízením HTC Touch Diamond2 a nově i HTC Touch Pro2.





Původně jsem měl v plánu shrnout celou historii vývoje aplikací v jednom jediném článku, ale nakonec se ukázalo jako lepší rozdělit to po "generacích", i když některé shodné pasáže budu jen kopírovat. V tomto článku se tedy budu věnovat tomu, jak vypadá grafické prostředí a další aplikace na dvojici nových zařízení HTC Touch Diamond2 a HTC Touch Pro2, jehož podrobnou recenzi budu mít připravenou během několika dní. Pokud máte starší zařízení, možná uvítáte první část seriálu popisující situaci na zařízeních HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro, HTC Touch 3G či HTC Touch HD.

Článek byl psán nejdříve výhradně o prostředí na zařízení HTC Touch Diamond2, později byl trochu přepracován podle prostředí na zařízení HTC Touch Pro2. Mezi hlavní změny, které představilo zařízení HTC Touch Pro2, patří TouchFLO 3D i v režimu displeje na šířku, vylepšenou aplikaci pro volání včetně lepší podpory knferenčních hovorů, integrace služeb sociálního serveru Facebook (možnost propojení kontaktů a jejich účty na Facebooku, aktualizace statusu přímo ze zařízení atp.) a pár dalších vlastností. Dá se předpokládat, že pokud HTC uvolní novější firmware i pro Diamond2, většina novinek se promítne i na toto o pár týdnů starší zařízení, ale v tomto okamžiku tomu tak není.


TouchFLO 3D v2


Modul TouchFLO 3D, který plně nahrazuje výchozí obrazovku pro Windows Mobile zařízení, zraje jak dobré víno. HTC věnuje vylepšování své stěžejní aplikace nemálo úsilí a na výsledku je to jednoznačně znát. Pokud jste o TouchFLO ještě nikdy neslyšeli, vězte, že se jedná o plně grafické prostředí určené k ovládání nejpoužívanějších vlastností zařízení prsty, bez nutnosti používat stylus. Seznam takto podporovaných vlastností se proti předchozí verzi navíc výrazně rozrostl, takže už se nejedná pouze o slušivý obleček, pod kterým se skrývá klasický systém Windows Mobile, ale v mnoha případech jde HTC příjemně do hloubky, což platí mimo jiné pro správu kontaktů, organizaci času, budík, nastavení času a časových pásem a mnoho dalších. I proto bude tento popis samotného TouchFLO 3D výrazně delší a podrobnější, než tomu bylo v prvním článku.
Při pohledu na kteroukoliv záložku modulu TouchFLO 3D zjistíme, že je obrazovka rozdělena na několik částí, což vynikne především na zařízení s širokoúhlým WVGA displejem. Horní a dolní lišta je klasicky systémová, nabízející stavové ikonky a ovládací tlačítka. Hlavní část plochy zabírá obsah záložky (informace o počasí, náhled emailu, seznam oblíbených kontaktů...), pod kterým je pruh dalších doplňkových informací, a úplně dole najdeme tenký pruh ikonek sloužící pro navigaci mezi jednotlivými záložkami (u některých je vidět číslo, které udává počet nepřečtených zpráv nebo emailů); stejně tak ale můžete mezi záložkami listovat prostým tažením prstu do stran.





Pokud se podíváte na ukázkové video, bude vám ovládání jasné a my se pustíme do podrobnějšího popisu jednotlivých záložek.
reklama