Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

První zkušenosti se službou Microsoft My Phone

20.2.2009, Pavel Koza, preview
Jako jeden z prvních uživatelů v České republice jsem získal možnost registrovat se do betaverze nové služby Microsoft My Phone, kterou Microsoft představil na akci nazvané Mobile World Congress v Barceloně.
Kapitoly článku:
  1. První zkušenosti se službou Microsoft My Phone
  2. My Phone na stolním počítači, Závěr
K registraci jsem potřeboval šestnáct znaků dlouhý alfanumerický klíč, teprve po jeho zadání byl proces registrace dokončen. Registrace pro běžné uživatele je ale stále omezena, nejdříve je nutné se přihlásit do seznamu čekatelů, a teprve potom se můžete těšit na klíč a možnost dokončení registrace. Pokud vás zajímá, co pro nás Microsoft chystá, můžete si přečíst kompletní popis současné verze aplikace.



Microsoft My Phone je online služba pro synchronizaci uživatelských dat mezi servery Microsoftu a mobilním zařízením se systémem Windows Mobile sestávající se z hlavní serverové části a malého klienta na mobilním zařízení, jehož instalace je prvním krokem po úspěšné registraci a přihlášení se ke službě. Toho docílíte prostým spuštěním mobilního prohlížeče a zobrazením konkrétní stránky, na kterou budete odkázáni po registraci. Pak už jen klasicky stáhnout soubor a nainstalovat. Časem by to mělo být ještě víc zjednodušeno s instalací přímo ze stolního počítače, ale je to beta, tak se nedivte.



Pro případné uživatele jedno upozornění, jak se v praxi ukázalo, celkem důležité. Služba Microsoft My Phone je svázána vždy s jedním Live ID účtem a jako taková je určena pouze pro synchronizaci jedné sady informací, i když třebas na více zařízeních (což je princip zálohování a obnovení na jiný telefon). Někteří uživatelé sesynchronizovali zařízení svoje i manželky a pak se divili, že mají oba na zařízení nejen svoje věci, ale i věci toho druhého. Takže ještě jednou - každý člověk má pouze jeden Live ID účet a pouze jednu sadu informací. Pokud chcete synchronizovat dvě nebo více různých osob, musíte jim založit dva nebo více Live ID účtů. A v neposlední řadě nezapomínejte na to, že to je beta, takže nejlépe bude nesvěřovat systému hned z počátku vaše nejdůležitější a jinak nechráněná data, ano?




My Phone na zařízení


Jakmile je aplikace nainstalována na mobilním zařízení, můžeme ji spustit. Po prvním spuštění je samozřejmě nutná konfigurace. Celý proces je naprosto jednoduchý, nejdříve odsouhlasíte podmínky služby, pak zadáte svoje Live ID a heslo, a pak už necháte systém, aby se s tím popral sám. Pokud se mu to povede, přijde vám potvrzující email a na displeji se objeví nová obrazovka. Pokud ne, nejčastěji z důvodu špatného hesla, musíte postup opakovat.



Po úspěšném přihlášení je nyní na displeji dialog, kde si nastavíte způsob aktualizace. Volíte mezi automatickým nebo manuálním na vyžádání. I když se standardně zálohují pouze informace z paměti telefonu (kontakty, kalendář, úkoly, textové zprávy, hudba, fotografie, videa a jiné dokumenty) a ne z paměťové karty (to musíte ručně zapnout), není snad nutné výslovně upozorňovat na to, že se jedná o spousty dat, a tak pokud nemáte neomezený datový tarif, raději automatiku ani nezapínejte. Pokud máte, jako já, nastavenou synchronizaci s Exchange serverem, konfigurátor vás navíc upozorní, že některé informace (kontakty, kalendář, úkoly) se se službou My Phone vůbec synchronizovat nebudou, musíte nejdříve synchronizaci s Exchange serverem ukončit.



A tím je nastavení u konce. Poté se automaticky provede první synchronizace, následně si můžete prohlédnout nastavení nebo stav synchronizace. Všechny nastavené hodnoty si samozřejmě můžete snadno změnit a upravit, takže pokud jste během úvodní synchronizace něco zkazili, žádný strach, jde to opravit.



reklama