Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení HTC Touch Pro

20.11.2008, Pavel Koza, recenze
Zařízení HTC Touch Diamond sice vzbudilo při svém uvedení zaslouženou pozornost, ale ne všichni z něj byli nadšeni stejnou měrou. I přes vylepšené schopnosti softwarových klávesnic je pro část uživatelů používajících své malé zařízení pro vkládání objemnějších textů hardwarová klávesnice nutností, a tak ani to nejúžasnější zařízení bez klávesnice prostě není to pravé.
V HTC naštěstí mají pro podobné požadavky uživatelů pochopení, a tak vám dnes podrobně představím zařízení, které je sice při kolmém předním pohledu od Diamonda k nerozeznání, ale už letmý pohled z boku napoví, že rozhodně nejde o stejná zařízení. Jmenuje se HTC Touch Pro (kódové označení Raphael) a je o něm celá tato recenze.





Tímto bych chtěl zároveň poděkovat společnosti Sunnysoft, která mi zařízení půjčila k otestování.

A na úvod ještě jedna poznámka. Testované zařízení mělo anglickou verzi ROM verze 1.90.401.1 WWE (ROM) / 1.02.25.19 (radio), byla v něm použita microSD karta SanDisk 16 GB a 8 GB a zařízení bylo připojeno k počítači Asus M50Sv, případně Asus EEE 901. Všechny parametry, benchmarky, aplikace a screenshoty reflektují stav s touto verzí systému a tímto příslušenstvím. Jakákoliv jiná verze nebo kombinace příslušenství může nabízet více či méně odlišné výsledky.


Základní informace


HTC má se zařízeními s vysouvací klávesnicí velmi bohaté zkušenosti. Pokud budeme počítat i první generaci, která se ale prodávala pouze pod značkou prodejců a nikoliv přímo HTC (T-Mobile MDA Vario, Qtek 9100), je HTC Touch Pro již čtvrtou generací zařízení s dotykovou obrazovkou a vysouvací klávesnicí. A podobně jako mezi Cruisem a Diamondem je i zde mezi TyTNem II a Pro-čkem jasně patrné zlepšení snad ve všech parametrech. I když, jak bude patrno z recenze, není všechno zlato, co se třpytí.




Úvodní kolmý pohled na oba "diamantové" krasavce, tedy HTC Touch Diamond a HTC Touch Pro, může svádět k domněnce, že jediný rozdíl mezi oběma zařízeními je pouze v přidané vysouvací klávesnici. Opak je však pravdou a nutno podotknout, že rozdílů je až nečekaně mnoho. Stejně jako většina ostatních zařízení od HTC je v nabídce nejen pod vlastním logem, ale i pod značkou mobilních operátorů. U nás ho nabízí všichni tři operátoři a stejně jako u Diamonda platí, že Vodafone a Telefonica O2 prodávají standardní zařízení pod značkou HTC, jediný T-Mobile má upravený model lišící se designem a integrovanou navigací TomTom, který jako T-Mobile MDA Vario IV.




To je na úvod vše, přejděme k samotné recenzi. A pokud náhodou v některých pasážích budete mít pocit, že už jste to někde četli, máte pravdu. Pokud je něco na Touch Pro stejné jako na Diamondu, často jsem to po otestování jen zkopíroval.


Obsah balení


Pokud jste četli recenzi HTC Touch Diamond, nebo ho dokonce viděli na vlastní oči, bude pro vás čtení této kapitoly pouhopouhým opakováním. Kromě jediné změny, přítomnosti primitivního ochranného pouzdra, je totiž tvar i obsah balení identický. Konkrétně v malé krabičce najdeme:



  • Zařízení HTC Touch Pro
  • Baterie
  • Dvojice stylusů (jeden v zařízení a jeden náhradní)
  • Stereosluchátka typu "pecky"
  • Zdroj elektrické energie
  • USB kabel
  • Jednoduché ochranné pouzdro
  • Ochranná fólie na displej
  • Dvojice CD-ROM s programy
  • Miniaturní příručka pro rychlý start
  • Miniaturní příručka pro rychlý start
  • Stejně malá příručka pro TouchFLO 3D
  • Záruční informace a katalog příslušenství

Zařízení si jako obvykle necháme na pozdější kapitoly, nyní se budeme věnovat příslušenství. Stylus je relativně krátký (pouze 78 milimetrů na délku), bez možnosti teleskopického protažení, přesto je docela těžký, protože hlavní část stylusu je kovová, pouze hrot a opačná část jsou plastové. Za zmínku určitě stojí fakt, že kovová část stylusu je magnetická, takže při zasouvání do zařízení proběhne poslední fáze automaticky, jen za pomoci přitahování dvou magnetů. Ty pak navíc stylus přidržují a brání jeho náhodnému vypadnutí. Přesto výrobce přibalil do krabice jeden stylus náhradní, což nikdy neurazí.

Stereosluchátka jsou celkem obyčejné "pecky" se speciálním HTC ExtUSB konektorem, takže je využijete jen s Raphaelem (nebo jiným novějším zařízením od HTC). Na kabelu najdeme i malý a jednoduchý ovládací prvek s mikrofonem a jedním tlačítkem, pomocí kterého zvládneme přijmout nebo ukončit hovor. V případě, že chcete víc, nabízí HTC hned několik náhradních a propracovanějších sluchátek, ovšem samozřejmě už za extra příplatek.




Zdroj elektrické energie rozhodně nedělá zařízení ostudu. Zapomeňte na nudné černé adaptéry, zdroj pro Raphaela je opět "diamantově" zkosený se svítivým logem na přední straně, s výměnnou koncovkou do zásuvky (v balení je ale pouze jedna koncovka, která odpovídá danému regionu prodeje), ale hlavně oddělitelným USB kabelem, který tak můžete použít jak samostatně pro synchronizaci a dobíjení z počítače, tak i pro nabíjení prostřednictvím zdroje. USB kabel je asi 150 centimetrů dlouhý, bohužel ale není úplně univerzální, protože má na jednom konci místo klasického miniUSB konektoru zase ten speciální HTC ExtUSB konektor.




Jediným rozdílem mezi Diamondem a Pro-čkem je velmi jednoduché kožené pouzdro s vytlačeným logem HTC na jedné ze stran. V principu se jedná o oboustranně přístupný "tunýlek", který má přesně uprostřed gumový pruh bránící propadnutí zařízení na druhou stranu. Osobně mě ale nijak nezaujalo, už jsem viděl i lepší pouzdýrka.




Dokonalost dělají detaily a v tomto případě je jedním takovým detailem přiložená ochranná fólie. Aby povrch zařízení hyzdila co nejméně, je přesně tvarovaná tak, aby chránila plochu od horního okraje zařízení až po horní dvojici ovládacích tlačítek na dolním okraji. Protože je ale těsně pod horním okrajem reproduktor a kamera pro videohovory, je v těch místech fólie perforovaná a nebrání tak ani poslechu, ani natáčení.

Dál v krabici najdeme už jen dvojici cédéček s bonusovými aplikacemi a několik miniaturních knížeček, konkrétně příručku pro rychlý start, rychlé seznámení se s uživatelským rozhraním TouchFLO 3D, záruční informace a katalog příslušenství, které si můžete k Raphaelu přikoupit, stylusy počínaje a ochrannými pouzdry nebo držákem na sklo do auta konče.
reklama