Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení HTC Touch Diamond

11.11.2008, Pavel Koza, recenze
Je to sice už trochu déle, co společnost HTC začala prodávat svoje luxusně se tvářící i jmenující zařízení HTC Touch Diamond, ale i tak stojí za to si ho pořádně představit, protože kromě působivého vzhledu a hodně kompaktních rozměrů nabízí i velmi slušný výkon, skvělé možnosti pro telefonování, krásný VGA displej a bohatou softwarovou výbavičku. Pokud jste si někdy přáli mít zařízení nejen nabité vlastnostmi, ale i lahodící oku, HTC Touch Diamond by mohl být tím pravým.
Je to sice už trochu déle, co společnost HTC začala prodávat svoje luxusně se tvářící i jmenující zařízení HTC Touch Diamond, ale i tak stojí za to si ho pořádně představit, protože kromě působivého vzhledu a hodně kompaktních rozměrů nabízí i velmi slušný výkon, skvělé možnosti pro telefonování, krásný VGA displej a bohatou softwarovou výbavičku. Pokud jste si někdy přáli mít zařízení nejen nabité vlastnostmi, ale i lahodící oku, HTC Touch Diamond by mohl být tím pravým.





Tímto bych chtěl zároveň poděkovat společnosti Sunnysoft, která mi zařízení půjčila k otestování.

A na úvod ještě jedna poznámka. Testované zařízení mělo anglickou verzi ROM verze 1.93.405.1 WWE (ROM) / 1.00.25.05 (radio) a bylo připojeno k počítači Asus M50Sv. Všechny parametry, benchmarky, aplikace a screenshoty reflektují stav s touto verzí systému a tímto příslušenstvím. Jakákoliv jiná verze nebo kombinace příslušenství může nabízet více či méně odlišné výsledky.


Základní informace


Zařízení HTC Touch Diamond je, alespoň podle technické specifikace, svojí výbavou (a cenou) určeno spíš náročnějším uživatelům, kteří chtějí víc než jen telefonovat a občas poslat email nebo SMSku. Takový je alespoň záměr výrobce, nicméně v během testování jsem se přiklonil k trochu jiným závěrům. Za jeho předchůdce můžeme považovat zařízení HTC Touch Cruise (podrobné srovnání parametrů najdete zde), proti kterému ale nabízí zlepšení v téměř každém parametru.




Jako téměř každé zařízení vyrobené společností HTC je i HTC Touch Diamond možné koupit nejen od výrobce, ale nabízí ho i operátoři; někteří téměř beze změn, jiní s velkými úpravami jak vzhledu, tak aplikací. V našich končinách patří do první skupiny operátoři Vodafone a Telefonica O2, naopak T-Mobile nabízí Diamonda ve svém vlastním barevném provedení jako T-Mobile MDA Compact IV a kromě několika designových odlišností se liší i softwarovou výbavou, mimo jiné má v ROMce i navigaci TomTom.

Ale dost zdržování, je na čase rozbalit krabici a podívat se zařízení na zoubek.


Obsah balení


Už samotná krabička, ve které si Diamonda přinesete domů, dává tušit něco výjimečného. Nejzajímavější je její tvar, protože ani v nejmenším nepřipomíná klasické krabice typu kvádr, ale (při troše fantazie) vybroušený černý diamant. Nicméně sebelepší krabice pořád zůstane pouhým obalem, protože to nejdůležitější je uvnitř.




Stejně jako zvenku, tak i uvnitř je vše propracované do nejmenšího detailu. Zařízení a dodávané příslušenství je rozděleno v několika sekcích a tak chvilku trvá, než všechno najdete a vybalíte. Kompletní obsah balení je následující:
  • Zařízení HTC Touch Diamond
  • Baterie
  • Dvojice stylusů (jeden v zařízení a jeden náhradní)
  • Stereosluchátka typu "pecky"
  • Zdroj elektrické energie
  • USB kabel
  • Ochranná fólie na displej
  • Dvojice CD-ROM s programy
  • Miniaturní příručka pro rychlý start
  • Stejně malá příručka pro TouchFLO 3D
  • Záruční informace a katalog příslušenství

Zařízení si jako obvykle necháme na pozdější kapitoly, nyní se budeme věnovat příslušenství. Stylus je relativně krátký (pouze 78 milimetrů na délku), bez možnosti teleskopického protažení, přesto je docela těžký, protože hlavní část stylusu je kovová, pouze hrot a opačný konec jsou plastové. Za zmínku určitě stojí fakt, že kovová část stylusu je magnetická, takže při zasouvání do zařízení proběhne poslední fáze automaticky, jen za pomoci přitahování dvou magnetů. Ty pak navíc stylus přidržují a brání jeho náhodnému vypadnutí. Přesto výrobce přibalil do krabice jeden stylus náhradní, což nikdy neurazí. Jako skutečná třešinka na dortíku vypadá schopnost zařízení reagovat na vyndání stylusu - pokud je zařízení vypnuté, zapne se, pokud vyndáte stylus během telefonického hovoru, automaticky se spustí poznámkový blok a předvyplní informace o telefonátu. Skutečně milé (a užitečné) zpestření.

Stereosluchátka jsou celkem obyčejné "pecky" se speciálním HTC ExtUSB konektorem, takže je využijete jen s Diamondem (nebo jiným novějším zařízením od HTC). Na kabelu najdeme i malý a jednoduchý ovládací prvek s mikrofonem a jedním tlačítkem, pomocí kterého zvládneme přijmout nebo ukončit hovor. V případě, že chcete víc, nabízí HTC hned několik náhradních a propracovanějších sluchátek, ovšem samozřejmě už za extra příplatek.




Zdroj elektrické energie rozhodně nedělá zařízení ostudu. Zapomeňte na nudné černé adaptéry, zdroj pro Diamonda je opět "diamantově" zkosený se svítivým logem na přední straně, s výměnnou koncovkou do zásuvky (v balení je ale pouze jedna koncovka, která odpovídá danému regionu prodeje), ale hlavně oddělitelným USB kabelem, který tak můžete použít jak samostatně pro synchronizaci a dobíjení z počítače, tak i pro nabíjení prostřednictvím zdroje. USB kabel je asi 150 centimetrů dlouhý, bohužel ale není úplně univerzální, protože má na jednom konci místo klasického miniUSB konektoru zase ten speciální HTC ExtUSB konektor.




Dokonalost dělají detaily a v tomto případě je jedním takovým detailem přiložená ochranná fólie. Aby povrch zařízení hyzdila co nejméně, je přesně tvarovaná tak, aby chránila plochu od horního okraje zařízení až po horní dvojici ovládacích tlačítek na dolním okraji. Protože je ale těsně pod horním okrajem reproduktor a kamera pro videohovory, je v těch místech fólie perforovaná a nebrání tak ani poslechu, ani natáčení.

Dál v krabici najdeme už jen dvojici cédéček s bonusovými aplikacemi (na prvním je testovací verze Microsoft Outlook 2007 a synchronizační aplikace pro Windows XP a Windows Vista, na druhém pak pouze (!) anglický manuál) a několik miniaturních knížeček, konkrétně příručku pro rychlý start, rychlé seznámení se s uživatelským rozhraním TouchFLO 3D, záruční informace a katalog příslušenství, které si můžete k Diamondu přikoupit, stylusy počínaje a ochrannými pouzdry nebo držákem na sklo do auta konče.
reklama