Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

HTC TouchFLO - uživatelské rozhraní a přehled aplikací I.

3.11.2008, Pavel Koza, recenze
Již delší dobu je společnost HTC nejpilnějším výrobcem zařízení se systémem Windows Mobile. Dnes už ale nestačí nabízet stále náročnějším uživatelům pouze kvalitní hardware, v neustále rostoucí konkurenci je neméně důležité poskytnout jim i vybranou sadu aplikací.
V HTC si to dobře uvědomují, a proto jsou všechna nová zařízení prodávaná pod značkou HTC plná nejrůznějších aplikací a utilitek. Některé jsou od autorů třetích stran, ale většina jich pochází přímo z dílny výrobce. A právě o nich je tento článek, protože i když se vesměs jedná o velmi povedené programy, v běžných recenzích pro jejich podrobný popis není prostor. Pokud nějaké novější zařízení od HTC vlastníte, neřekne vám nic nového, je to skutečně jen doplňkový článek k recenzím.



Každá z hlavních aplikací bude mít v tomto článku vyhrazenu vlastní kapitolu, menší aplikace si popíšeme společně. Budou zde ale pouze aplikace, nikoliv primitivní vylepšení systému nebo vzhledu. Z důvodu překotného vývoje se také nebudu pouštět do popisu aplikací již zastaralých nebo výrazně vylepšených, ale budu popisovat pouze aktuální verze tak, jak jsou nainstalovány na zařízeních HTC Touch Diamond, respektive HTC Touch Pro a novějších. V každém případě ale berte popis vlastností jednotlivých programů jako orientační, protože společnost HTC je velmi aktivní tvůrce a téměř v každé verzi ROM alespoň některé aplikace nějak upraví a vylepší. To samé platí i o snímcích obrazovek, které jsou většinou pořízeny na VGA zařízení, a tak se mohou od QVGA verzí aplikací trochu lišit.


HTC TouchFLO 3D v1.1


Modul pro obrazovku dnes nazvaný HTC TouchFLO 3D nahradil dříve používaný modul HTC Home. Na rozdíl od něj se nyní jedná o výhradního nájemníka obrazovky Dnes a pokud je aktivní, žádný další plug-in nemá šanci. TouchFLO 3D je snahou HTC nabídnout uživatelům svých high-end zařízení s VGA displejem ovládání základních a statisticky nejpoužívanějších aplikací pohodlně prsty, bez nutnosti používat stylus, navíc s bonusem v podobě velmi propracovaných a detailních 3D animací a grafických prvků. Stále se však jedná pouze o nadstavbu klasického systému Windows Mobile, takže jakmile potřebujete provést nějakou jen trochu méně používanou funkci, bez stylusu se většinou obejdete jen stěží. A nemusí jít ani o speciální funkci, například z přijaté MMSky uvidíte v záložce Zprávy pouze doprovodný text, zbytek si musíte prohlédnout v klasickém programu pro Windows Mobile, to samé se dá říci o detailu kontaktu a mnoha dalších vlastnostech. Prsty se dá bez problémů ovládat jen skutečně malá část systému; je jen na vás, jak často tuto malou část využíváte.

Při pohledu na kteroukoliv záložku modulu TouchFLO 3D zjistíme, že je obrazovka rozdělena na několik částí. Horní a dolní lišta je klasicky systémová, nabízející stavové ikonky a ovládací tlačítka. Hlavní část plochy zabírá obsah záložky (informace o počasí, náhled emailu, seznam oblíbených kontaktů...), pod kterým je tenký pruh ikonek sloužící pro navigaci mezi jednotlivými záložkami (u některých je vidět číslo, které udává počet nepřečtených zpráv nebo emailů); stejně tak ale můžete mezi záložkami listovat prostým tažením prstu do stran. Pokud se podíváte na ukázkové video nad tímto odstavcem, bude vám ovládání jasné a my se pustíme do podrobnějšího popisu jednotlivých záložek.


Výchozí obrazovka


Výchozí obrazovkou se rozumí ta záložka, která je automaticky přednastavená po restartu zařízení nebo stisku tlačítka Domů a která je v tom ovládacím pruhu ikonek ta úplně vlevo. Kromě zobrazení aktuálního času ve dvou podobách informuje i o nastaveném budíku (pokud je aktivní alespoň jeden budík pro následující den, hlásí jeho čas), počtu zmeškaných hovorů a nejbližší následující schůzce založené ve vašem kalendáři. Jako vesměs u všech informačních prvků v panelu TouchFLO 3D jsou i tyto "klikací", to znamená, že po kliknutí na danou informaci se otevře další nabídka; po tapnutí na budík se zobrazí možnost jeho nastavení, po tapnutí na informaci o zmeškaném hovoru se zobrazí seznam zmeškaných hovorů atp.




Lidé (People)


Záložka Lidé slouží především k rychlému volání až 15 oblíbených kontaktů. Seznam těchto kontaktů si můžete vytvořit podle svého a pokud je u kontaktu i fotografie, zobrazí se její náhled a usnadní tak orientaci. Bohužel k fotografii se váže jedna nepříjemná vlastnost, tedy alespoň pokud používáte synchronizaci s Outlookem / Exchange. Tyto aplikace si totiž do své databáze obrázky zmenšují a komprimují, takže na velkém displeji mobilního zařízení se musí zase zvětšovat a výsledek je... prostě špatný, schválně se zkuste kouknout na rozdíl mezi fotografií na druhém a třetím snímku obrazovky. Chudák Scarlett...:) Je samořejmě možné to "obejít" tak, že budete mít zásobě fotografie 280x280 bodů a po každé změně zařízení nebo jen prostém hard resetu je v mobilním zařízení přiřadíte ručně, ale to je trochu otrava. Jinak je po nalistování té správné osoby možné jí hned zavolat, nebo si zobrazit všechny informace, které o ní máte v zařízení uloženy.




I v této záložce je možné listovat mezi záznamy jak po jednom, tak i tažením prstu v malém pruhu zmenšených fotografií rychle od prvního kontaktu až k poslednímu. A pokud hledáte někoho méně oblíbeného, stačí si pomocí tlačítka Všichni (All People) vypsat seznam všech kontaktů a pak si ho tam postupně najít.


Zprávy (Messages)


Pro rychlé přečtení příchozí SMS nebo MMS zprávy slouží další záložka nazvaná jednoduše Zprávy. Při první aktivaci zobrazí tu nejnovější SMS nebo MMS v seznamu a pak máte několik možností. Můžete si zprávu buď poklepáním otevřít (v případě MMS je to nezbytné, protože na obrazovce uvidíte jen text a ikonku sponky značící přílohu) a prohlédnout, ale opět se otevře jenom klasický SMS/MMS manager a nikoliv nějaký pěkný software od HTC. Nebo můžete na zprávu odpovědět (případně ji smazat) výběrem odpovídající položky z kontextové nabídky. Můžete také vytvořit novou zprávu tapnutím na ikonku u pravého okraje displeje. A nebo můžete procházet všemi obdrženými zprávami pěkně jednou za druhou klasickým tažením prstu nahoru nebo dolů.




Pošta (Mail)


Pro většinu uživatelů mobilních zařízení je email nemyslitelnou součástí každodenního života a tak není divu, že i zde má svoji vlastní záložku. Ve stylizované obálce, která se při každé aktivaci záložky otevře a "vykoukne" z ní list papíru popsaný prvními větami z posledního emailu, si můžete rychle prohlédnout všechny nové emaily a najít mezi nimi ten, na který již netrpělivě čekáte. Pokud máte více účtů, oceníte možnost mezi nimi přepínat přímo na záložce a pak se pro lepší orientaci hodí jméno účtu napsané na obálce.




Funkčnost ovládání emailů je stejná jako u zpráv. Šoupáním prstíčku po displeji nahoru / dolů listujete postupně emaily od posledního k prvnímu, tapnutím se daný email otevře ve standardní aplikaci Pošta, tapnutím na ikonku nad seznamem účtů se vytvoří nový email a pomocí nabídky je možné upravit účty nebo začít synchronizaci. Trochu překvapivě zde není možnost aktuální email jednoduše smazat, často na první pohled poznám, co je spam nebo jinak zbytečný email, a tak by rychle mazání ušetřilo spoustu času.


Internet


Následující záložka s názvem Internet je velmi jednoduchá a slouží pouze ke spuštění prohlížeče Opera pro brouzdání po webu nebo přehrávače videí ze serveru YouTube. Případně můžete Operu otevřít rovnou na nějaké konkrétní stránce výběrem jednoho z několika nabízených bookmarků, ale to je skutečně vše, co tato záložka zvládne.




Fotografie a Videa (Photos and Videos)


I když se s nejlepšími fotomobily od Nokie nebo Sony Ericssonu nemůže měřit žádné zařízení s Windows Mobile (nejen) od HTC, je kvalita fotografií dostatečná na to, aby bylo focení a nahrávání videa dobrou zábavou. Na této záložce si pak můžete své výtvory prohlížet přímo na obrazovce Dnes. Samozřejmě si můžete zobrazit libovolné fotografie nebo videa ve formátech BMP, GIF, PNG, JPG, 3GP, MP4, WMV stažená z Internetu nebo jiných zdrojů, ale to už pak není úplně ono:) Fotografie jsou rozděleny do alb, každá složka s obrázky představuje jedno album. Složka s fotkami je přednastavena jako výchozí a právě výchozí album se zobrazuje na obrazovce Dnes. Mezi obrázky je samozřejmě možné klasickým tažením prstu přepínat a každá změna je doprovázena efektní animací.




Díky úzkému provázání s aplikací Album je možné snadno provádět řadu operací jako je možnost pročistit fotky a vymazat ty nepotřebné, poslat soubor někomu emailem nebo si prohlédnout vlastnosti souboru. Jednoduchým tapnutím na ikonku fotoaparátu nebo kamery také aktivujete aplikaci pro záznam obrazu v odpovídajícím režimu.


Hudba (Music)


Hudební záložka slouží, jak asi tušíte, pro přehrávání hudebních souborů ve formátech MP3, WMA, AAC/AAC+ a MPEG-4. V základním zobrazení vidíte seznam přehrávaných skladeb včetně náhledů obalů desek, mezi kterými můžete standardní cestou listovat pohybem prstu, dále název skladby a alba a v neposlední řadě ukazatel, která část skladby se právě přehrává. Tento ukazatel navíc reaguje, jako jeden z mála, na plynulé kroužení prstem kolem ovládacího tlačítka pod displejem, kroužením jedním směrem posouváte skladbu dopředu, opačným dozadu. Samozřejmým doplňkem je i možnost aktuálně přehrávaný seznam skladeb promíchat nebo přehrávat jednu skladbu vícekrát.




Velmi důležitou vlastností hudebního přehrávače je knihovna, kde si můžete prohlížet skladby nakopírované na zařízení, případně z nich vytvářet hudební seznamy. Třídění skladeb je možné podle celkem obvyklých kritérií, jako je název alba, žánru nebo umělce. Jediné, co mi přišlo hodně kostrbaté, je právě vytváření a editace hudebních seznamů, ale naštěstí lze použít i seznamy vytvořené ve Windows Media Playeru.




Přehrávání skladeb samozřejmě funguje na pozadí a kupodivu ani pak není pohyb po TouchFLO 3D nijak znatelně pomalejší.


Počasí (Weather)


Aplikace pro předpověď počasí jsou na mobilních zařízeních velmi populární, a tak záložka s touto službou nemůže chybět ani zde. I když jde v principu o jednoduchou věc, nesmírně propracované grafické znázornění potěší nejednoho příznivce HTC zařízení. V seznamu měst, u kterých chcete informace o počasí až na 5 následujících dní sledovat, může být až 10 položek; pak lze mezi nimi listovat prstem a při každé změně města dojde k efektní animaci.




Teplotu si můžete nastavit ve stupních Celsia nebo Farenheita rovněž automatickou aktualizaci je možné nastavit pouze podle potřeby. Jak jsem již řekl, nic speciálního, ale grafik si vyhrál:).


Nastavení (Settings)


V HTC jsou si dobře vědomi, že v klasickém prostředí Windows Mobile toho bez stylusu mnoho nenastavíte, a tak aby byl efekt uživatelského prostředí co nejlepší, pro pár těch úplně nejzákladnějších a běžnými uživateli nejpoužívanějších nastavení vytvořili nové rozhraní, které už se prstem ovládá nesrovnatelně lépe. V záložce Nastavení tak snadno a rychle vyvoláte synchronizaci s Exchange serverem, přepnete vyzváněcí profil, zapnete nebo vypnete komunikační a datové moduly jako telefon, Bluetooth nebo WiFi nebo vyvoláte stažení dat o počasí.




U všech možností ale platí, že je graficky uzpůsobena pro ovládání prstem vždy jen ta první část, jakmile chcete jít dál (nastavit vyzváněcí tón, spárovat Bluetooth zařízení atp.), TouchFLO vás přepne do standardního Windows režimu a bez stylusu se už neobejdete.


Programy (Programs)


Úspěšně jsme se probojovali až k poslední kartě, která nese jméno Programy a umožní vám nastavit si až 18 nejpoužívanějších aplikací k rychlému spuštění. Ovládání je intuitivní, tapnutím spustíte, tažením prstu rolujete nabídkou a pomocí příkazů můžete aplikace do seznamu přidávat i je odebírat.




TouchFLO 3D v režimu "naležato"


První zařízení s TouchFLO 3D měly aktivně zablokovanou možnost zobrazit tento modul v režimu naležato. S uvedením zařízení HTC Touch Pro, které orientaci displeje mění automaticky podle stavu vysouvací klávesnice, bylo nutné přizpůsobit i aplikaci samotnou. V porovnání s velmi propracovanou hlavní verzí programu sice TouchFLO naležato působí jak hodně chudý příbuzný, ale stačit to musí, protože nic jiného nemáte k dispozici. Celé TouchFLO totiž v režimu naležato představuje jedna jediná statická obrazovka, na které najdete 8 virtuálních tlačítek pro spuštění různých aplikací jako je email, úkoly nebo prohlížeč Internetu. Víc ani ťuk.




TouchFLO 3D na zařízení s displejem 800 x 480 bodů


Nové zařízení HTC Touch HD nabídlo krásný displej s rozlišením 480 x 800 bodů a tak bylo nutné trochu upravit i TouchFLO 3D. Jak sami vidíte na screenshotech, změn není obecně nijak mnoho, jedná se spíš jen o pozvolný vývoj programu a některé novinky jsou přidány pouze v důsledku většího displeje. Například v záložce Lidé máme k dispozici kontextové ikonky pro rychlé volání nebo psaní zpráv, u počasí zase vidíme předpověď i na následující dny přímo na hlavní obrazovce. Zcela nová je záložka umožňující sledování akcií a za zmínku stojí i nový konfigurační panel, na kterém si nepotřebné záložky jednoduše vypnete.





A to je vše, co aplikace HTC TouchFLO 3D v tuto chvíli umí a dovede. Nepochybuji však, že vývoj tohoto, pro většinu uživatelů užitečného nástroje bude ještě bouřlivý a že nás čeká spousta příjemných překvapení. Mimo jiné by se mohla zlepšit možnost uživatelské konfigurace, protože v tuto chvíli jsou téměř jakékoliv úpravy běžnému uživateli hodně nepřístupné. Může si samozřejmě změnit pozadí a pár dalších drobností, ale další vylepšení, jako je například aktivace další záložky (Hovory / Calls), jsou určené jen pokročilým uživatelům, kteří mají alespoň mlhavou představu, co vlastně dělají.

V prvních verzích byl také problém s rychlostí a celkovým výkonem, ale tyto zásadní problémy se podařilo velmi rychle vyřešit, takže nyní je TouchFLO 3D skutečně velmi rychlé skoro za všech okolností. Jeho nevýhodou ale stále zůstává celkem vysoká náročnost na zdroje, především pokud jde o paměť, takže si ho část uživatelů jednoduše vypne a používá jiné moduly pro obrazovku Dnes.
reklama