Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Prvních 60 minut s HP iPAQ rx5935 Travel Companion

18.10.2006, Pavel Koza, preview
Navigace (nejen) do auta je dnešním fenoménem. S různými navigačními pomocníky se doslova roztrhl pytel a nabídka roste každým dnem. Nyní se do arény rázně rozhodla vstoupit i společnost HP se svou novou modelovou řadou HP iPAQ rx5900 Travel Companion.
Není to samozřejmě první iPAQ s integrovaným GPS modulem, ale je to první iPAQ, který je především navigací, a teprve až pak kapesním počítačem. Jaké z něj mám první dojmy se dozvíte v tomto preview.

Upozornění: Tento článek není recenzí. Popisované zařízení nebylo podrobeno mému důkladnému testování a hnidopišskému odkrývání slabých míst. Jde o první, veskrze pozitivní, dojmy. Nejedná se tudíž o objektivní zprávu, ale o zcela subjektivní popis úplně nového zařízení, který je plný nekritického obdivu a nadšení z nových funkcí a vlastností. Pokud se vám z nějakého důvodu tato forma nepozdává, počkejte si na recenzi.

Dnes už je asi úplně každému jasné, že klasickým Pocket PC zařízením definitivně odzvonilo. Na trhu mají šanci pouze Pocket PC s integrovaným telefonním modulem ve formě komunikátoru nebo s integrovaným GPS modulem ve formě navigace. Dnes bych vám rád představil zástupce druhé kategorie z dílny HP, se kterým jsem měl možnost si pár hodin pohrát. Jako skoro pokaždé v tomto typu článku však musím upozornit i na to, že se jednalo o předprodukční kus a tak je nutné brát všechny informace a mé krátké zkušenosti s rezervou, protože ve finální verzi, která by měla na trh přijít koncem října nebo začátkem listopadu, mohou být některé věci jinak. Za zapůjčení zařízení k recenzi zároveň děkuji společnosti Sunnysoft, u které si je za pár týdnů budete moci zakoupit.



Zařízení HP iPAQ rx5935 Travel Companion, o kterém bude řeč, bych na první pohled zařadil spíš mezi jednoúčelové navigace než do skupiny Pocket PC s GPS. Mimo jiné tomu nahrává i graficky znázorněná orientace na šířku, což je v oblasti Pocket PC věc poměrně neobvyklá. Teprve na druhý, důkladnější pohled si můžeme všimnout, že toho tento iPAQ nabízí mnohem, mnohem víc a celkový vzhled zařízení jenom klame svým blyštivě stříbrným tělem. Díky nezvyklému tvaru mi zařízení přišlo z počátku větší, než ve skutečnosti je, ale 120.5 x 76 x 16.5 milimetrů a 170 gramů není nic, co by vaším kapsám mělo přidělat starosti. Na přední straně zařízení najdeme ovládací prvky skládající se z kurzorového ovladače a dvou tlačítek, které mají za úkol především nabídnout komfortní ovládání zařízení bez nutnosti vytahovat stylus. Předdefinované akce "OK" a "Start Menu" tomu rozhodně nasvědčují. Kromě těchto dvou tlačítek jich po obvodu najdeme ještě pět, čtveřici tlačítek na levé straně je navíc možné přiřadit dvě akce (dlouhý a krátký stisk) místo jedné.



První obrovský šok na vás čeká při seznámení se s parametry zařízení. Netýká se procesoru, Samsung SC32442 taktovaný na 400 MHz není nic výjimečného, zato 2000 MB FlashROM paměti pro vaše data a aplikace ano! Ne, to není překlep, skutečně je přímo v zařízení integrována paměť o kapacitě 2GB. K dispozici máte samozřejmě o trochu méně, část si systém rezervuje pro sebe, ovšem vzhledem k výchozí kapacitě jde jen o drobný zlomek. Zajímavé rovněž je to, že i když má zařízení Windows Mobile 5, převážná většina volného místa (1777MB) je k dispozici ve formě iPAQ File Store, tedy jakési simulaci paměťové karty. Naopak paměti RAM pro běh aplikací je k dispozici klasicky 64 MB.

Také displej pro vás přichystal pár překvapení. Nejde ani tak o jeho parametry, úhlopříčka 3,5 palců, 16bitové barvy, rozlišení 320x240 a dotyková vrstva jsou standardem, i když v tomto případě jde o neuvěřitelně jasný a sněhobíle podsvícenou obrazovku. Jde o antireflexní vrstvu na displeji pro lepší čitelnost v jasném světle v prvé řadě a o možnost otočit displej skutečně ve čtyřech různých orientacích na straně druhé. Zatímco většina ostatních (možná dokonce všechna) Pocket PC umožní uživateli kromě standardní orientace na výšku otočit obraz buď o 90 stupňů doleva nebo o 90 stupňů doprava, tento iPAQ umí otočit obraz i "vzhůru nohama". Vylepšený ovladač grafiky má ale s největší pravděpodobností za následek i nefunkčnost programu pro snímání obrazovky, takže se zatím budete muset obejít bez screenshotů. Antireflexní vrstva se pak stará o lepší čitelnost ve venkovním prostředí. Je sice nutné mít trvale zapnuté podsvícení, ale kvalita zobrazení je venku minimálně o třídu lepší, než u ostatních zařízení. A pokud bych to měl srovnat s nějakou matnou fólií, iPAQ vede na celé čáře.

Hlavním tahákem zařízení je navigace, takže nesmím zapomenout ani na ni. Základem je rychlý a přesný integrovaný modul SiRF Star III. Vzhledem k délce zápůjčky jsem neprováděl žádné důkladnější testy, prostě jsem spustil navigační aplikaci a ta se po chvilce zaměřila. Podle modelu, kterých bude podle specifikace na webu HP hned několik, najdete přímo v ROM buď TomTom 6 nebo MapKing 12 nebo nějakou extra navigaci pro Dálný východ, nebo nic:) Díky obrovské paměti však i při kompletních mapových podkladech zbude spousta místa na další soubory jako filmy nebo zvukové soubory. A pokud byste měli problém s příjmem signálu, snadno k iPAQu připojíte i externí anténu.



Se zvukem jsem neměl čas mnoho experimentovat, pro reprodukci nabízí zařízení velmi propracovaný grafický equalizer včetně simulace 3D zvuku, pro záznam je k dispozici automatická regulace citlivosti. Výstup reproduktoru je hlasitý a pokud by vám to nestačilo, můžete využít standardní 3,5mm konektor na sluchátka.

Na rozdíl od většiny navigací nabízí iPAQ rx5935 i bohaté možnosti komunikace. Základem je USB (pouze klient, stále...), ovšem na rozdíl od všech ostatních iPAQů (kromě nového hw6800;) je k dispozici na zařízení standardní miniUSB konektor určený k synchronizaci i dobíjení. Infračervený port sice chybí, zato máte na výběr mezi Bluetooth 2.0 s EDR a WiFi b/g. Při této příležitosti ale musím zmínit skutečnost, že budou v prodeji dva hlavní modely - řada rx5700 a rx5900, přičemž integrovaný WiFi modul bude mít pouze ta vyšší řada. Bluetooth má na starosti, jako obyčejně, společnosti Broadcom, takže budete mít k dispozici maximální komfort obsluhy a spoustu vlastností. WiFi jsem zkoušel se svým novým AP od D-Linku a i když úvodní instalace trvala trochu déle, nakonec vše běhalo jako na drátkách, citlivost je skvělá.



I když je hlavním posláním tohoto zařízení být v autě připojeno k 12V zdroji elektrické energie, díky svým schopnostem to určitě nebude poslání jediné. A na cestách mimo napájecí kabel jistě oceníte i velkou Li-Ion baterii s kapacitou 1700 mAh. Integrovaný klasický SD slot si poradí jak s paměťovými kartami (testem úspěšně prošel i 4GB Pretec), tak i s IO kartami (otestováno na SD foťáku od HP), možnosti rozšíření jsou tedy relativně slušné.

K zařízení je samozřejmě přibalena i spousta příslušenství, robustním držákem do auta počínaje a ochranným pouzdrem konče, ale o tom si více povíme v recenzi. Pokud bych měl své krátké zkušenosti s nejnovějším iPAQem shrnout, tak technici od HP opět odvedli velký kus práce. HP iPAQ rx5935 je sice v prvé řadě špičková navigace, ale ostatní parametry přístroje z něj dělají neméně dobré PDA. 2GB integrované paměti vyrazí běžnému uživateli dech a pokud ke svému každodennímu životu nepotřebujete kompletní mapu světa, zbyde vám tolik volného místa, že se bez problémů obejdete bez další paměťové karty. Celkový výkon zařízení je skvěle vyladěný a i detaily (konfigurační aplety, kvalita zpracování apod.) jsou standardně na špičkové úrovni. I když toto zařízení pro mě osobně není to vysněné (vzhledem ke své profesi je pro mě navigace v autě většinou jen příjemné zpestření cesty, moc toho totiž nenajezdím), na recenzi se těším už teď.
reklama