Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Windows Phone a Nokia: nekončící trnitá cesta

16.9.2013, Jan Vítek, článek
První díl našeho seriálu o společnostech Microsoft a Nokia jsme začali i zakončili jejich spojením a nyní je na čase se blíže podívat na konkrétní produkty, čili platformu Windows Phone a telefony řady Lumia. Jak se tedy vyvíjely a co od nich můžeme čekat?

Co nás čeká a možná mine


Minulost je tedy již daná a co se týče budoucnosti, do ní se teď pokusíme trochu nahlédnout. V kontrastu s platformou Android, kde je neustále něco za dveřmi, jsou vody kolem Windows Phone spíše stojaté. To je dáno větší sešněrovaností celé platformy, hardwarovými restrikcemi a samozřejmě především tím, že je tu zainteresován daleko menší počet firem.

Velmi důležitým ukazatelem vývoje platformy je její podíl na trhu. Co se týče telefonů s Windows Phone 7 v roce 2011, pak jejich podíl na trhu počítaný z prodaných kusů se pohyboval mezi 1,5 až 2 procenty (včetně zařízení s Windows Mobile) a v roce 2012 spíše klesal. Nicméně dle firmy IDC zabývající se analýzou trhu měla Nokia na další roky daleko lepší vyhlídky především díky její dominanci na rychle rostoucích trzích bez zhýčkaných zákazníků, čili především v Africe či latinské Americe a také díky příchodu Windows Phone 8.


- prodeje telefonů Nokia (v milionech) -

To se nakonec potvrdilo a podíl prodaných telefonů se systémem Windows Phone začal v tomto roce výrazně růst. Systém WP konečně překonal BlackBerry, jenž je s výrazným poklesem na 2,9 % nejspíše odsouzen k záhubě, a dostal se opět dle IDC ve druhém čtvrtletí na podíl 3,7 % celosvětově. A jak si stojí v Evropě? Na pěti hlavních trzích (Velká Británie, Německo, Itálie, Francie a Španělsko) si za poslední kvartál vedl WP skutečně dobře a dosáhl podílu 8,3 %. Tento trend ale nereflektují výsledky z USA, kde WP stoupl pouze mírně na 3,5 %.

Taková situace má dle Forbesu původ v tom, že američtí operátoři poskytují velmi slušně dotované hi-end telefony, o něž je tak velký zájem, přičemž telefony s Windows Phone 8 se řadí spíše do střední a nižší třídy, která je populárnější v Evropě. Jedním z ožehavých problémů Nokie a Microsoftu je tedy prosazení jejich platformy právě v USA, kde prodeje stagnují. To může mít původ v tom, že AT&T má dle dohody exkluzivní nárok na distribuci nejnovějších telefonů Nokia, takže by se možná hodil další výrobce hi-end modelů pro Windows Phone a především zvýšená pozornost Microsoftu směrem k americkému trhu.
 
 
Co bude dělat zbytek firmy Nokia? Mluví se sice o koupi firmy Nokia, ovšem té bez divize Devices and Services zůstanou ještě 3 hlavní části, které jí mají zajistit prosperitu.
  • NSN (Nokia Solutions and Networks) se momentálně zabývá technologií LTE, čili je silná v technologiích sítí a investuje do výzkumu a vývoje.
  • HERE se bude i nadále věnovat vývoji map a automobilových aplikací s využitím cloudových technologií. Momentálně Nokia jedná s firmou Mercedes-Benz o vývoji map pro automaticky řízená auta. Microsoft bude také dle dohody minimálně po 4 roky platit za služby HERE, což Nokii přináší jistý zisk.
  • Advanced Technologies bude mít za úkol především růst patentového portfolia, a tedy duševního vlastnictví, které lze dnes velmi dobře zpeněžit (zeptejte se firmy Rambus).
 

Steve Ballmer si uvědomuje nutnost nastartoval platformu Windows Phone a jednou z možností je využití zmíněných rychle rostoucích trhů, kde by Microsoft s Nokií mohl využít své základní a ne zase tak chytré telefony Asha, které rovněž přecházejí pod jeho křídla, jako prostředníka pro prosazení Windows Phone, ovšem ne nutně přednostně telefonů Nokia. Bylo totiž zdůrazněno, že Nokia nebude Microsoftem protěžována na úkor ostatních partnerů, takže pokud jiné společnosti vycítí příležitost, mohou se jí chopit, což se týká především firem HTC, Samsung, LG a Huawei, které již s WP své zkušenosti mají.


Nokia Asha 200

Microsoft tedy začíná tam, kde Nokia skončila neúspěchem a my se můžeme pouze dohadovat, jaké budou jeho další kroky. Je očividné, že musí jednat rychle a jeho strategie by měla být jasná a čitelná pro ostatní potenciální partnery a v nevědomosti bychom neměli být ponecháni ani my, široká veřejnost. Výhodou Microsoftu je, že nyní získává kontrolu nad hardwarem a v důsledku by měly stoupnout také výdělky z licencí samotného operačního systému Windows Phone, což tomuto sektoru získá více prostředků.



Hlavním protivníkem byl a zůstává Android, jemuž jako otevřenému systému náleží zhruba 3/4 trhu a jeho podíl dále roste na úkor umírajících systémů, ale i drahých iPhone. Není divu, že nejnovější reakce firmy Apple tak zahrnuje vedle iPhone 5S také levnější iPhone 5C, což je sice velká novinka, ale v žádném případě ne objektivně levný telefon (však je založen na hardwaru modelu iPhone 5). Apple iPhone tak i nadále zůstávají v kategorii telefonů pro majetné, což telefonům s WP8 nechává více prostoru v boji proti Androidu a Microsoft toho může využít k dosažení svého velkého cíle - ztrojnásobit podíl Windows Phone na trhu do roku 2018.
reklama