Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Windows Phone a Nokia: nekončící trnitá cesta

16.9.2013, Jan Vítek, článek
První díl našeho seriálu o společnostech Microsoft a Nokia jsme začali i zakončili jejich spojením a nyní je na čase se blíže podívat na konkrétní produkty, čili platformu Windows Phone a telefony řady Lumia. Jak se tedy vyvíjely a co od nich můžeme čekat?

Windows Phone 8 - prozatím to pravé


Ano, Windows Phone 8 "Apollo" je konečně ten pravý systém, dokud tedy nebude nahrazen novým systémem, což by ale nemělo být pro majitele stávajících telefonů s WP8 žádný problém. Microsoft jednak slíbil, že tento systém bude mít jeho podporu minimálně do roku 2016 a na letošním Mobile World Congress bylo rovněž potvrzeno očekávání, že nástupce WP8 bude podporovat i dnešní telefony. Potenciální zákazníci by se tedy neměli obávat, že jejich telefon za chvíli zůstane bez aktualizací a oni přijdou o nejnovější softwarovou výbavu, nebo si budou muset koupit nový model. K tomu je ale samozřejmě bude nutit rychle se rozvíjející hardware.


- hlavní obrazovka se živými dlaždicemi -

Aktuální Windows Phone 8 tedy není určen pro telefony distribuované s Windows Phone 7, jež se musí spokojit s verzí 7.8. To se také dotklo aplikací, jež musí být zkompilovány zvlášť pro WP7 a WP8, takže některé novější aplikace nemusí na starších telefonech pracovat, což se samozřejmě může postupem času jen zhoršovat. Z toho důvodu je tedy Windows Phone 7 pouze přechodným systémem, jenž uživatele připravil na novou osmičkovou verzi, u níž tedy snad již nějakou dobu zůstaneme bez vše bořících změn.

Pokud máme porovnat filosofie firem Microsoft, Apple a Google ohledně jejich operačních systémů WP8, iOS a Android, pak Microsoft má blíže právě k firmě Apple a po jeho odkoupení mobilní divize firmy Nokia můžeme být v tomto názoru jen utvrzeni. Stejně jako Apple se Microsoft snaží udržet výrobce hardwaru na uzdě a klade jim podobná omezení, jaká připravil i pro výrobce netbooků, kteří měli zájem o levné verze jeho systému Windows XP a později Windows 7. Nicméně mezi tím a smartphony je velký rozdíl, protože od telefonu automaticky očekáváme vysokou spolehlivost, stoprocentní kompatibilitu hardwaru a bezproblémový provoz, zatímco na to, že počítač sem tam spadne, zamrzne a něco se na něm nespustí, jsme si postupem času již dokázali zvyknout a tolerovat to.

Je tedy dle mého názoru celkem rozumné, že si Microsoft hlídá, na jakém hardwaru má jeho systém běžet, i když to není tak utažené, jak by se mohlo zdát. Je tu především procesor Qualcomm Snapdragon S4 se dvěma jádry, HW podpora DirectX včetně Direct3D, minimálně 512 MB RAM, 4 GB flash paměti, výčet nutného vybavení, jako jsou různé senzory, zadní kamera s automatickým ostřením, atd. Záleží tedy především na použitém SoC, jinak je řada požadavků spíše formou doporučení a minimálních hodnot.

Apple ale samozřejmě neposkytuje svůj iOS nikomu a využívá jej pouze na svých telefonech, jež jsou nyní založeny už na jeho vlastních SoC a Android je zase pravý opak - jako otevřený systém může pracovat na všem možném, což je jeho výhodou i prokletím.



Nyní má Microsoft ve svých spárech také značku Nokia Lumia a mělo by to snad znamenat, že se ještě více přiblíží firmě Apple a zcela vyloučí jiné potenciální výrobce telefonů, kteří by chtěli využít jeho další verze systému Windows Phone? To alespoň pro dohlednou dobu nezní moc pravděpodobně, a to z jednoho prostého důvodu. Již jsme uvedli, že podpora WP8 má trvat do roku 2016 a další verze systému mají být kompatibilní i s dnes prodávanými modely, přičemž ty dnes u nás prodává nejen Nokia, ale také Samsung, HTC a Huawei. Nelze si pak moc dobře představit, že by Microsoft těmto firmám najednou odepřel podporu, leda že by mu přišlo líto, že už dlouho nikoho k smrti nenaštval.

Nicméně lze očekávat, že telefony Lumia budou mezi modely s Windows Phone stavěny ještě na vyšší piedestal než doposud, ale těžko říci, co to bude v praxi znamenat a zda vůbec něco hmatatelného.


Co tedy přinesl WP8?


Windows Phone 8 přinesl kromě jádra NT 6.2 také řadu jiných vylepšení, z nichž některá, jak už bylo řečeno, byla zpětně přeportována také do starého Windows Phone 7 (úprava velikosti živých dlaždic, atd.). Oproti staršímu WP7 je tak využitý jiný souborový systém, a mělo by tedy jít o NTFS, dále systém sítí, zabezpečení a ovladače včetně grafiky. Dokázal by také využít až 64jádrové procesory, ovšem zrovna tento mobilní ekosystém není na rozdíl od Androidu zasažený závodem o nejvyšší počet jader, což přímo vyplývá z otevřenosti a uvolněnosti celé androidí platformy, kde mezi sebou mohou výrobci telefonů volně soutěžit, což je u WP omezeno a u iOS to ani nepřipadá v úvahu.


- Internet Explorer 10 -

K dispozici jsou také již vyšší rozlišení, a to 1280 x 720 (768) a konečně již jsou podporovány i paměťové karty micro SD, i když ty se zrovna Nokia u svých top modelů nerozhodla moc využívat (prý aby to nenarušovalo jejich design). V takovém Samsung Ativ S ale slot pro micro SD najdeme, stejně jako u Huawei Ascend W1. Výchozím internetovým prohlížečem se pak u WP8 stal nový Internet Explorer 10, jenž s sebou přinesl značné zjednodušení rozhraní a také funkce z desktopové verze.

Multitasking již umožní tvůrcům aplikací je nechat běžet v pozadí a v případě potřeby ihned otevřít, takže díky tomu můžeme třeba nechat běžet navigaci, řídit se jejími slovními příkazy a telefon přitom využít k něčemu jinému. Uživatel pak může mezi spuštěnými aplikacemi jednoduše přepínat podržením tlačítka zpět, které otevře jejich náhledy.

Některé telefony rovněž přidaly do své nabídky technologii NFC, jež umožní nejen snadno přenášet data mezi kompatibilními zařízeními, ale rovněž pomocí telefonu provádět platby. K tomu se využívá nová aplikace Peněženka (Wallet), kterou můžeme spojit s našimi platebními kartami a stejná aplikace se pak využije pro platby ve Windows Phone Store.


- Data Sense -

Zmínit můžeme ještě Data Sense hlídající objem našich mobilních datových přenosů a pro rodiče bude užitečný rovněž Dětský koutek (Kids Corner), díky němuž se nemusíme bát, že nám náš potomek namísto hraní oblíbené hry smaže důležité upozornění nebo pošle výhružnou zprávu VIP klientovi.
reklama