Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Upgrade notebooku na USB 3.0, vyplatí se?

4.3.2014, Jakub Doležal, recenze
Máte-li doma starší notebook s USB 2.0, pak by vás nejradši výrobci viděli na cestě do obchodu pro nový. Co takhle mu dát šanci a skrze slot ExpressCard doplnit kartu s novým řadičem USB 3.0? Bude nárůst rychlosti úměrný nákladům?
Kapitoly článku:

Představení SanDisk Cruzer Extreme


Hlavním důvodem vylepšování notebooku o USB 3.0 je většinou nákup nové Flashky a stejné to bylo i v mém případě. Pro redakční účely musím často operovat s velkými objemy dat a starý 4GB Corsair nezvládal jak kapacitně, tak rychlostně. Ohledně výběru by bylo možné sepsat další článek, ale stručně řečeno je na trhu zatím jen jeden král s nejlepším poměrem rychlost/cena, SanDisk Cruzer Extreme.



Kapacita je nabízena v rozmezí 16-64 GB, přičemž přenosové rychlosti by měly být přibližně stejné bez ohledu na velikost. Reálné testy však často ukazují, že vyšší kapacity mají díky více paměťovým čipům vyšší rychlosti jak zápisu, tak čtení. Platí to zejména u SSD, ale často i u USB flash disků. SanDisk Cruzer Extreme je vzhledem ke svým velmi dobrým parametrům podezřele levná a výrobce náklady ušetřil na kvalitě obalu. Tedy přesněji řečeno, kvalita zpracování je velmi slušná, avšak celoplastové tělo dokáže na řadě míst povážlivě zaskřípat. Pokud však budete alespoň trochu ohleduplní, měl by tento výrobek pár let vydržet.



USB port je ve výchozím stavu uschován uvnitř těla a pro jeho vysunutí, je zapotřebí posunout plastovým jezdcem v horní části. Chod celého mechanizmu je překvapivě přesný, plynulý a hlavně nevyžaduje žádnou větší sílu. Flashdisk používám již 3 měsíce a zatím není vidět (cítit) žádná změna v chodu mechanizmu. Oproti využití plastové krytky se navíc nevystavujete riziku, že jí dříve nebo později tak jako tak ztratíte.


Testy přenosů


Metodika testování odpovídá té používané v našem magazínu Svět hardware, v rámci kterého máme s testováním paměťových zařízení bohaté zkušenosti. V prvním kole dojde na syntetické či chcete-li teoretické testy přenosové rychlosti v programech jako je ATTO Benchmark či CrystalDiskMark a následovat budou také reálné přenosy dat.

Přenášet budu soubor velikosti 12 GB a následně také sérii menších souborů o celkové velikosti 760 MB. Testy samozřejmě proběhnou, jak skrze nativní porty notebooku ve verzi USB 2.0, tak skrze nově přidanou kartu s porty USB 3.0. Kromě toho se pokusím změřit spotřebu karty v klidu a při práci z flashdiskem.


ATTO Disk Benchmark USB 3.0 (exFAT)





ATTO Disk Benchmark USB 2.0 (exFAT)




Resumé: Již první výsledky dávají zřetelně najevo, že rychlost obou rozhraní je propastně rozdílná. Při zapojení skrze USB 2.0 si v nejlepším případě lze sáhnout na 17 MB/s při zápisu a 33 MB/s při čtení. Naproti tomu novější USB 3.0 se pohybuje na hodnotách 103 MB/s při zápisu a 75 MB/s při čtení.


CrystalDiskMark USB 3.0 (exFAT)





CrystalDiskMark USB 2.0 (exFAT)




Resumé: V pořadí druhý testovací program opět naměřil značné rozdíly mezi oběma generacemi rozhraní. Sekvenční čtení a zápis takřka kopírují výsledky z předchozí testu. V případě menších souborů již není rozdíl tak markantní, ale stále dokáže být místy i dvojnásobný.


Přenos USB 2.0


USB 2.0
Velikost [MB]
Čas [s]
Rychlost [MB/s]
Velký soubor
12186
1452
8,39
Fotografie
762
53
14,38


Přenos USB 3.0


USB 3.0
Velikost [MB]
Čas [s]
Rychlost [MB/s]
Velký soubor
12186
171
71,26
Fotografie
762
28
27,21


Resumé: Zřejmě nejlepší kontrolou přenosových rychlostí je práce se soubory, které běžně kopírujete z místa na místo. V případě menších souborů o velikosti několik MB se rychlost přechodem na USB 3.0 takřka zdvojnásobí, respektive budete přesunem dat trávit poloviční čas. U větších souborů je akcelerace mnohem znatelnější a jistě sami uznáte, že čekat u přenosu přibližně 24 minut (1452 s) nebo cca 3 minuty (171 s) je hodně velký rozdíl.

 

Spotřeba


Další karta v notebooku se samozřejmě projeví na spotřebě, je však otázkou, v jak velké míře tomu bude. Přesné měření konzumace energie z akumulátoru notebooku metodou celkové výdrže je poněkud zdlouhavé, a proto se pro dnešek spolehneme na software Power Manager od Lenova, který zobrazuje aktuální spotřebu celého notebooku.
 
Měřením před a po zasunutí karty vedlo k následujícím zjištěním. V klidovém stavu bez přídavné ExpressCard konzumoval notebook v rozmezí 21,9-22,0 W. Po zasunutí karty došlo ke krátkodobému zvýšení na přibližně 25 W, avšak po několika sekundách spadla spotřeba do rozmezí 22,17-22,3 W. Je tedy vidět, že přidáním další karty se výdrž notebooku nijak zásadně nesníží.

reklama