Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Sony Xperia Z5 Compact: malá, ale šikovná

8.11.2016, Jan Pánek, recenze
Do redakce zavítal populární telefon Sony Xperia Z5 Compact, který nabídne kompaktní rozměry, ale výkon vlajkové lodě. Nově přichází se čtečkou otisků prstů, pozměněným designem, lepším displejem nebo velkou výdrží. Jak si vedl v našem testu?

Výkon


Z hlediska parametrů telefon představoval špičku roku 2015. Letos už máme na trhu rychlejší, výkonnější a úspornější procesory. Zde tiká 8jádrový Snapdragon 810, který reálně stačí na veškerý obsah obchodu Play. Může jít o hry nebo o náročné aplikace. Výkonovým úskalím ale může být menší hodnota paměti RAM - 2 GB. U takto drahého telefonu bychom očekávali o něco málo více, aspoň 3 GB, které má model Z5. Nicméně u testu jsem se nesetkal s problémy. Multitasking byl bezproblémový, což jsem testoval na Real Racing 3, který je sice starší, ale i tak dokáže dobře prověřit i nejnovější telefony.





Hra se nesekala a zůstala nakešovaná i při používání dalších aplikací, přestože má přes 300 MB. Při běžném a méně náročnějším použití se tedy nevyskytnou problémy, které se ale můžou ukázat při vyšším vytížení a náročnějšímu multitaskingu.





To hned porovnám s Xperií Z5, která má vyšší rozlišení, takže si každá aplikace vezme více z paměti RAM kvůli větším obrázkům, ale reálně byl rozdíl ve využití RAM mezi telefony asi 0,7 GB. Na druhou stranu Real Racing 3 se na Xperii Z5 při delším hraním občasně sekal, což se u menšího telefonu nestalo.





Při delším hraní se telefony zahřívaly. I zde se vrátím k HTC One M7 a k Real Racing 3, protože mě tato kombinace zaměstnávala na dlouhé večery před pár lety. Díky tomu mohu dobře porovnat zahřívání. Myslím, že HTC tehdy hřálo o trochu více - zde srovnávám Snapdragon 810 a 600.

Zahřívání tedy už není u Snapdragonu 810 tak špatné, jak bylo, situace je vyřešena solidně, ale pořád bych ocenil nižší teploty. Telefon se také relativně hodně zahřívá u samotného nabíjení, ale samozřejmě to není ani zdaleka tak výrazné jako u hraní her. Kombinace nabíjení a hraní je tak nejhorší.

Když jsme u maximálních výkonů, oba telefony prošly přes AnTuTu, menší model Z5 Compact si odnesl skóre 67.587 bodů, zatímco větší Xperia dosáhla 81.113 bodů. Před testem jsem vymazal z mezipaměti všechna data, takže by výsledky měly být relevantní, nicméně při běžném používání byla verze Compact o něco rychlejší.





Samozřejmě jsme otestovali i výkon v dalších aplikacích, uživatelském prostředí a při prohlížení webu, kde nenastaly žádné problémy, výkonu bylo vždy dost. Často jsem díky CPU-Z monitoroval využití procesoru. Standardně (u obou modelů) byla zapnutá 4 úsporná jádra a jedno výkonné k tomu. Značnou část provozu jádra trávila na minimální frekvenci.


Úložiště


V případě obou telefonů mělo úložiště kapacitu 32 GB a z toho bylo volných 21,8 GB u menšího modelu. Systém tedy zabírá hodně místa, ale nesmíme zapomenout na několik objemných předinstalovaných aplikací, které lze odstranit.





Telefon disponuje slotem na micro SD karty, a to do 200 GB, takže případný nedostatek kapacity lze vyřešit i tímto způsobem. Na trhu je přitom jen jediná paměťová varianta.


Výdrž baterie


Jedním z nejzásadnějších témat je výdrž baterie, proto jsem se na tuto problematiku zaměřil podrobněji. Obecně se Xperie vyznačují velmi dlouhou výdrží.

Abych nezačal syntetickými testy, začnu menším klišé. Pokud telefon normálně používáte, baterie vám vydrží bez problému 2 dny v provozu, pokud hrajete hry, procenta mizí před očima. Telefon si při pohotovostním režimu vezme klidně jen několik procent za den - záleží na aplikacích na pozadí a dalším nastavení, ale 8 % denně by neměl být problém. Jen připomenu, že menší Compact má baterii o kapacitě 2700 mAh, větší model 2900 mAh.

Na druhou stranu se mi stalo, že jsem nechal běžet aplikace na pozadí, v těchto konkrétních případech Real Racing 3. Potom se telefon choval jako "probuzený", tedy jako by byla zapnutá obrazovka a jako bych měl hru pouze "pauznutou". V takovém případě mi za noc zmizelo přes 20 % baterie.





Když už jsem zmínil Real Racing 3, při testování se mi stala taková "nepříjemnost", kdy jsem musel Xperii Z5 rychle vybít na test rychlosti nabíjení. Pro to jsem zvolil právě tuto hru s jasem na přibližně 20 %. Telefon se vybil na nulu za 3 hodiny a 20 minut, což je solidní.

Dále jsem zvolil univerzální test měření výdrže za pomocí videa. Na telefonech jsem ve smyčce přehrával HD (720p) video pomocí MX Playeru. Jas byl nastaven na 50 %, zvuk vedený do sluchátek také a telefon jsem přepnul na režim letadlo.

Podle očekávání oba telefony excelovaly. Dobře se zde projevil i rozdíl kapacit baterií v poměru k displejům. Xperia Z5 má o 0,6" větší displej, ale jen o 200 mAh větší baterii. V testu dosáhla pěkného výsledku 9 hodin a 58 minut, což značí úbytek asi 10 % za hodinu.

Menší model ale předvedl lepší výsledek. S 11 hodinami a 18 minutami se řadí mezi špičku, pokud pominu telefony speciálně navržené pro výdrž - ty mají třeba 4000mAh nebo 5000mAh baterie, úspornější procesory a podobně velký displej, takže se s nimi nemůže Xperia Z5 Compact měřit.

Abychom zde neměli jen tento těžko do praxe převoditelný výsledek, připravili jsme i další test. Ten se skládal z 1 hodiny přehrávání HD videa při 50% jasu, následovala půlhodina hraní nenáročné 2D hry (Hill Climb Racing), dále hodinové surfování na webu a celé to bylo zakončeno hodinovým poslechem hudby do sluchátek.

Začínali jsme na 100 %, takže cíl každého telefonu je mít co nejvíce kapacity baterie na konci testu. Ani zde nebude překvapením, že jako lepší skončila Xperia Z5 Compact se skórem 68 % zbylé kapacity baterie. Xperia Z5 měla na konci testu 62 %, přičemž nejvíce ztratila na kompaktní model při prohlížení internetu.


Testy výdrže
Sony Xperia Z5
Sony Xperia Z5 Compact
HD Video (hod:min)
9:58
11:18
Zůstatek procent po univerzálním testu
62 %
68 %
Délka nabíjení (hod:min)
2:28
2:04


Pokud tedy hledáte telefony na výdrž, obě Xperie jsou dobrým řešením. Menší model však ten větší předčil, a to vcelku výrazně.


Nabíjení


Oba telefony se mohou pochlubit rychlým nabíjením v podobě Quick Charge 2.0 od Qualcommu. Oba telefony se při nabíjení mírně zahřívají, což není příjemné, ale ani výrazné. Proces nabíjení indikuje notifikační dioda, a to hned 3 barvami. Červená značí 0-15 % kapacity, oranžová 15-90 % a zelená 90-100 %.

Sony Xperia Z5 Compact se do 90 % nabila za 1:38 min, do 100 % to trvalo ještě dalších 27 minut - celkově tedy 2:04 min. Na 50 % se telefon nabije za 55 minut.

Sony Xperia Z5 se do 90 % nabila za 1:50 min, do 100 % to trvalo ještě dalších 36 minut - celkově tedy 2:28 min, což je více než u menšího modelu. Na 50 % se telefon nabije za cca hodinu.

reklama