Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Sony Xperia Z: návrat k odolnosti?

16.5.2013, Jakub Doležal, recenze
Moderní telefony jsou výkonné, tenké, lehké, ale chybí jim odolnost. Kolik z vás dostalo zpět neuznanou reklamaci kvůli vodě? A co všudypřítomný prach a následné profukování konektorů? Změní to Xperia Z od Sony?
Model Xperia Z dokončil svou testovací proceduru a my se nyní pojďme podívat na výsledky. V ruce máme vlajkový model z Japonska, který Sony vybavilo tím nejlepším, co mělo k dispozici, avšak bude to stačit na konkurenci a hlavně obhájí Xperia Z svou poměrně vysokou cenu?

Cením si toho, že Sony u tohoto modelu nedodalo jen hardwarově našlapaný telefon, ale zkusilo jeho užitnou hodnotu zvýšit něčím dalším. Odolnost proti vodě a prachu je velkým krokem kupředu a ostatní mobily mohou jen závistivě koukat, na druhou stranu máme sklo z obou stran přístroje, takže stačí jeden nešikovný pád a máte vymalováno. Je to škoda, neboť jinak je Xperia Z neskutečně lehká, velmi tenká a precizně zpracovaná.


V mnoha směrech inovativní, ale nedostatků je mnoho

Po hardwarové stránce není telefonu příliš co vytknout. Jeho mobilní čipset je dostatečně výkonný pro jakékoliv nasazení a ve spolupráci s baterií dokáže i přesto nabídnout rozumnou výdrž. Displej Xperie Z je sice jeden z nejjemnějších, ale na druhou stranu možná úplně zbytečně, protože takto vysokou hodnotu PPI už stejně nemáte šanci vidět. Podání barev by mohlo být lepší, stejně jako pozorovací úhly a hlavně Full HD znamená vyšší datové a výpočetní nároky.

Zklamáním je fotoaparát, od kterého jsem při všech těch papírových parametrech čekal rozhodně více. Při denním světle budou fotografie samozřejmě dobré, ale běda jak slunce začne sestupovat za horizont. V přítmí a tmě si zkrátka Xperia Z neumí poradit tak dobře, jako například Lumia 920.

Nepotěší ani chvílemi se odpojující Wi-Fi, avšak Sony prý již pracuje na softwarové záplatě. Dalším poměrně nepříjemným faktem jsou krytky, které se špatně vyndávají, a díky absenci bezdrátového nabíjení budete pod jednu z nich muset každé dva tři dny, takže nehty si rozhodně nestřihejte.

Sony Xperia Z patří rozhodně do kategorie povedených telefonů. Je vybavena moderním hardwarem a výrobce místy přidává nadstandardní funkce. Na pomyslný Olymp to ale nestačí, cestou totiž odhalíte řadu chyb, které mohou používání telefonu řádně znepříjemnit. Některé problémy by mohly odstranit budoucí aktualizace, ale z tohoto dodatečného záplatování se začíná stávat nepříjemný evergreen každého výrobce. Xperia Z je jistě exkluzivní model v nabídce Sony, nicméně cena by přeci jen mohla sestoupit o pár tisíc níže, zvlášť nyní, když na trh dorazilo HTC One a Galaxy S4.


Sony Xperia Z je vhodná:


1) Do náročnějšího prostředí, je vodotěsná a odolá i prachu
2) Jako náhrada tabletu, přesto se ještě vejde do kapsy
3) Pro uživatele, kteří ocení vyšší výkon
 
 

Plusy


+ Výkonný hardware
+ Povedený design
+ Tenké a lehké tělo
+ Vodotěsný, prachotěsný
+ Rozumná hodnota výdrže
+ Software pro synchronizaci s PC
 
 

Minusy


- Absence bezdrátového nabíjení
- Při vyšší zátěži se poměrně zahřívá
- Displej mírně zaostává proti ostatním
- Fotoaparát mohl být lepší
- Odpojující se Wi-Fi v telefonu
- Vyšší cena
- Nefunkční Wi-Fi synchronizace
 
 
Za zapůjčení telefonu Sony Xperia Z děkujeme CZC.

 
 
Cena v době testování: cca 16 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte telefon Sony Xperia Z?
V anketě šlo hlasovat od 16.5.2013 do 30.5.2014. Počet hlasujících: 3
Výborný67 %
Průměrný33 %
Špatný0 %
reklama