Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Sony VAIO Duo 11: především dotykově

2.7.2013, Jan Vítek, recenze
Po recenzi hybridního tabletu od firmy Fujitsu se nyní podíváme naopak na hybridní ultrabook v podání Sony. Můžeme se těšit na 11" obrazovku s rozlišením Full HD, ovládání pomocí aktivního stylusu a rovněž využití coby notebooku a tabletu.
Hybridní ultrabook Sony VAIO Duo 11 je jedním z nových typů mobilních počítačů, které jsou určeny pro Windows 8 a dotykové ovládání, přičemž v tomto případě tomu Sony podřídilo v podstatě celý design. Spokojeni můžeme být s celkovým zpracováním a pevným tělem, přičemž sklo displeje by také mělo přežívat bez škrábanců.


- klikněte pro zvětšení -

Otázkou je přínos mechanismu zdvihajícího displej do fixního úhlu, takže buď budeme používat počítač takto, nebo v režimu tabletu. Jiná poloha displeje není možná, což je nevýhoda společně s tím, že na klávesnici a miniaturní dotykový ovladač zbylo málo prostoru, což se projevilo na jejich provedení. Vyváží to ale výhoda velmi stabilního usazení displeje, který se ani nehne a také to, že od klávesnice je to k dotykové ploše displeje jen krátká vzdálenost, v podstatě nejkratší možná. Pokud je tedy nějaký hybridní notebook vhodný pro dotykové ovládání, je to tento.

Co se týče nabídky rozhraní a výbavy celkově, ta je nadstandardní. Máme tu i GPS modul, TPM, podporu NFC, čtečku karet SD i MS, podsvícenou klávesnici a další vymoženosti. Hardware založený na nízkospotřebovém procesoru Core i5, integrované grafice a SSD pracuje tak, jak má, takže s výkonem můžeme být spokojeni (především SSD je velmi rychlé), dále můžeme pochválit displej IPS s rozlišením Full HD a vysokým jasem, jenž je čitelný i na přímém slunci, zvuk také není špatný a dodávaný stylus rozpoznávající úrovně přítlaku rovněž není k zahození. Škoda jen že přítlak není rozpoznán třeba ve Photoshopu, ale v ArtRage Studio Pro zase ano.

Zklamáním pak je zadní kamera, která má stejný čip jako přední, čili rozlišení 2,1 Mpix, které je dnes hluboce podprůměrná a tomu odpovídá také kvalita fotografií. Co se týče výdrže na baterie, pak Sony splnilo to, co slibovalo a pokud někomu výdrž přes čtyři hodiny nebude stačit, může si dokoupit přídavnou baterii a prodloužit si ji cca dvojnásobně. A nakonec k hlučnosti, spotřebě a teplotám - zde je vše v pořádku a zvláště hlučnost je i v zátěži velmi nízká.

V těchto dnech by se navíc měl začít prodávat nový model VAIO Duo 13.
 
 

Plusy


+ Kvalitní provedení
+ Velmi vhodné pro dotykové ovládání
+ Slušný výkon, především SSD
+ Široká výbava
+ Tichý provoz
 
 

Minusy


- Provedení klávesnice a dotykového ovladače
- Pouze 1 nastavitelná poloha při otevření displeje
- Kvalita zadní kamery
- Stylus nerozpoznává úroveň přítlaku ve všech aplikacích
 
 
Za zapůjčení ultrabooku VAIO Duo 11 děkujeme Sony.
 
 
Cena v době testování: cca 29 000 Kč s DPH, záruka standardní (od výrobce 1letá omezená)



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama