Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Sony VAIO Duo 11: především dotykově

2.7.2013, Jan Vítek, recenze
Po recenzi hybridního tabletu od firmy Fujitsu se nyní podíváme naopak na hybridní ultrabook v podání Sony. Můžeme se těšit na 11" obrazovku s rozlišením Full HD, ovládání pomocí aktivního stylusu a rovněž využití coby notebooku a tabletu.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí tabletu a také jeho hlučnost. V klidovém provozu tento stroj jen velmi lehce šumí, až je to nepostřehnutelné a i ve vedru, kdy teplota místnosti přesahovala 26 °C, se v zátěži ozývalo jen slabší šumění, které by snad nikoho nedokázalo rušit u práce. Uvidíme ale co na to šasi a jeho teploty.

Teploty byly tedy měřeny ve 26°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy procesor a GPU vytížil 3DMark a o zbylý dostupný výkon procesoru se postaral Prime95. Grafika je součástí CPU a v případě SSD na teplotě nezáleží (ovšem teplotní čidlo má, takže si teploty uvedeme), takže by stačilo uvést hodnoty u procesoru.

Ten pracoval do teploty 75 °C a pak už se přestával více zahřívat, ovšem stále pracoval i na stoprocentní zátěži při frekvenci 2,4 GHz, což je velmi slušné a ukazuje to na kvalitní chlazení.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
46 °C
75 °C
GPU
-
-
SSD
38 °C
42 °C

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, na klávesnicí a pak u výdechu chlazení a na zadní straně.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži

Teplota klávesnice je naprosto v pořádku, protože výkonné součástky jsou umísteny více vzadu, tedy až za displejem, kde je také šasi nejvíce rozehřáté, ale to poznáme jen na spodní straně. Když přičteme zvýšenou teplotu okolí, pak i yrploys 45 °C je celkem v pořádku, ovšem takový notebook položený na klíně asi nebude zrovna příjemný.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na svou 6článkovou a 4960mAh baterii, která mu má stačit na 4 hodiny a 45 minut.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
4:30
1:40
Spotřeba
9 W
26 W

Ve skutečnosti nám baterie vydržela 4 a půl hodiny, pokud tedy displej nebyl vysvícen na maximum, protože pak jde spotřeba o 2 W výš, což se už velmi projeví na celkové výdrži. S vypnutým Wi-fi bychom se pak jistě dostali i na čas o čtvrt hodiny delší.



 

reklama