Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Samsung Galaxy S5 a Gear 2: sehraná dvojka?

30.6.2014, Jakub Doležal, recenze
Nastává doba, kdy budou chytré hodinky nezbytnou výbavou telefonu, nebo je toto příslušenství jen pro pár nadšenců? Abychom to zjistili, pozvali jsme do redakce to nejnovější ze stáje Samsungu. Přivítejte Galaxy S5 a Gear 2.
Chytré hodinky jsou na trhu již nějaký ten rok a konkrétně u Samsungu dnes držím v ruce 2. generaci. K jejímu představení došlo v dubnu roku 2014 a přinesla s sebou několik zásadních změn. U některých si dokonce troufám tvrdit, že by mohly znamenat problémy pro Google. Co tedy Samsung provedl?
 

 
Než si odhalíme specifikace a možný důvod budoucích rozmíšek, musím poznamenat, že Samsung je v oblasti chytrých hodinek zatím značně osamocený. Vznikají sice různé projekty jako např. Pebble, ale z velkých výrobců se k produkci odhodlalo jen Sony a ostatní zatím teprve vyvíjí své modely či čekají na vhodnou chvíli. Technologický pionýr Apple si tentokrát dává poměrně na čas.
 
 

Hardware


Do těla hodinek se toho mnoho nevejde a nelze tedy očekávat žádné zářné specifikace. Celému tělu vévodí Super AMOLED panel s úhlopříčkou 41 milimetrů. Strany displeje jsou v poměru 1:1 a rozlišení je 320 x 320 pixelů. Nicméně je nutné brát v úvahu, že displej je velmi malý a nízký počet obrazových bodů tak vůbec nevadí.


Základní deska modelu Gear 2, Exynos v červeném rámečku (zdroj foto: ifixit)

Výkon obstarává Exynos 3250, což je 2jádrový procesor na frekvenci 2,0 GHz doplněný o 512 MB operační paměti a pro aplikace jsou připraveny 4 GB místa bez možnosti rozšíření. Z další výbavy je tu úsporné Bluetooth 4.0 LE, integrovaný fotoaparát s rozlišením 2 MPx a potěší certifikace IP67 shodná s Galaxy S5.


Akumulátor zabírá v hodinkách nejvíce prostoru (zdroj foto: ifixit)

Hodinky jsou připraveny i na sport díky akcelerometru, gyroskopu a především senzoru srdečního tepu. Navíc si na cvičení můžete spárovat Bluetooth sluchátka a poslouchat hudbu či pokyny přímo z hodinek. Omezená paměť však nedovolí příliš rozsáhlé seznamy skladeb.
 
 

Software

 
Zřejmě největším překvapením, které Samsung učinil, je absence operačního systému Android. Ten byl totiž nahrazen vlastním systémem z dílny Samsungu. Ano, konečně se v komerční podobě setkáváme s bájným Tizenem. Restrikce a nepřizpůsobený Android nejspíše donutily Samsung nasadit vlastní řešení, což by mohlo do budoucna Google velmi mrzet.


Operační systém Tizen může pro Google znamenat problém do budoucna.

Tizen by měl dle Samsungu nabídnout méně limitů a dovolit lepší sladění s hardwarem. Jak moc se to inženýrům z Koreje povedlo či nepovedlo, si povíme již v následující kapitole.

reklama