Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Samsung Galaxy S4: to nejlepší z Koreje

27.6.2013, Jakub Doležal, recenze
Není to tak dávno, kdy byly hlavní doménou Samsungu televizory. V posledních letech však štafetu převzaly telefony a my se dnes podíváme na jeden z nejlepších modelů, které Samsung vyrábí. Přivítejte milionový Galaxy S4.

Software


Telefon máme nastavený, kontakty sjednocené, přibylo pár fotografií a videí, zkrátka je čas zálohovat. Samsung pro tuto situaci připravil svoje softwarové řešení Kies, kde se opět snažil dodat co nejvíce myslitelných funkcí. Kies tak můžete pouštět v počítači v normální verzi, odlehčené verzi a pak ještě v prohlížeči. Jak si ale ukážeme za chvíli, měl by se raději soustředit pouze na jednu z nich.


Pokud připojíte telefon jako první, Kies se odmítnou nainstalovat

Kde Samsung Kies obstarat? Minule jsem chválil Sony, které u Xperie Z umístilo software do telefonu, takže nebylo třeba nic hledat. Samsung nic takového nepřipravil a vy se tak musíte vydat surfovat. Doba instalace není úplně nejkratší, avšak ani netrvá příliš dlouho. Výrazně horší je však fakt, že ihned po dokončení instalace si program chce stáhnout aktualizaci a opakovat tak dosavadní proces. Vždyť jste ale právě stáhli aktuální balík od Samsungu?


Aktualizace softwaru po instalaci proběhla celkem 2x

Inu nevadí, jedna aktualizace je ještě zvládnutelná. Bohužel po aktualizaci a spuštění programu si Samsung Kies opět řeknou o další aktualizaci a znovu se vypnou. Zde by měli pánové z Koreje trochu zapracovat. Jelikož používám software Kies už několikátý rok, mohu jen s povzdechem poznamenat, že výrobce za tu dobu stále nevyřešil řadu problémů a asi nejvíce vám při používání může vadit fakt, že Samsung Kies ani v poslední verzi stále neumí pracovat se zarovnáváním (klávesa Win + šipka) a namísto toho se program snaží na obrazovku vměstnat sám.


Takto vypadá fullscreen na externím monitoru, ano cca 20% okna je kdesi mimo monitor

Máme dobojováno a jsme připraveni na zálohování, které můžete provést buď skrze USB kabel nebo po Wi-Fi. Tedy alespoň tyto postupy nabízí výrobce, v reálném prostředí se vám Wi-Fi spojení podaří málokdy navázat a mně se to i přes dodržení pokynů výrobce nepodařilo. Tedy zařízení se vzájemně viděla, ale Kies v počítači nedokázaly načíst obsah telefonu.


Spojení funguje pouze po kabelu a navíc Kies odmítají případně aktualizovat firmware

Pomocí USB kabelu se však nakonec program úspěšně navázal komunikaci a bylo tak možné využít funkce zálohování či obnovení telefonu. Kies však můžete využít také jako správce multimediálních souborů a vše si před nahráním do telefonu řádně utřídit. Součástí balíku je software, který vám pomůže konvertovat nepodporované formáty.


Synchronizovat můžete všechno potřebné a přítomný je i automatický režim

Samsung Kies toho papírově nabízí mnoho, ale ve výsledku je tento software nesmírně problematický a zatím to nevypadá, že by jej výrobce hodlal uvést do pořádku. Zrovna v době sepisování vyšla další aktualizace, po které přestalo fungovat i kabelové spojení a musel jsem přeinstalovat ovladače. Navíc, jak si můžete všimnout z obrázků, odmítají Kies pro tento telefon případně nahrát novější firmware.


Pokud máte v telefonu více dat, doporučuji občas provést zálohu


SideSync


Samsung mezitím kromě Kies představil ještě software nazvaný SideSync, který je určen v současné době jen novým modelům, tedy například pro námi testovaný Galaxy S4. Vypuštění na trh má nastat až za pár měsíců, tak jsem si chtěl prozatím sehnat pouze betaverzi. K mému překvapení je však tento nový software určen pouze pro počítače Samsung ATIV a bude s nimi již distribuován. Od Samsungu to není zrovna nejhezčí gesto směrem k majitelům S4 a dalších novějších modelů.

reklama