Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Samsung Galaxy S4: to nejlepší z Koreje

27.6.2013, Jakub Doležal, recenze
Není to tak dávno, kdy byly hlavní doménou Samsungu televizory. V posledních letech však štafetu převzaly telefony a my se dnes podíváme na jeden z nejlepších modelů, které Samsung vyrábí. Přivítejte milionový Galaxy S4.

Testy výkonu


Jak jsem již několikrát zmínil v předchozích kapitolách, je výkon Galaxy S4 ohromný na poměry mobilního zařízení a s přehledem si zahrajete všechny nové herní tituly, pustíte plynulé 1080p video a v rámci běžného používání budete jen těžko hledat situaci, kdy dostanete Snapdragon 600 do úzkých. Jistě jsou výkonnější čipsety, nicméně je otázkou, k čemu by vyšší výkon vlastně byl.





Samsung v rámci oslav prodejních úspěchů modelu Galaxy S4 uvolnil zdarma ke stažení Need For Speed: Most Wanted a po několika hodinách hraní musím uznat, že v přítomnosti moderního telefonu s výkonným čipsetem jsou přenosné herní konzole pomalu zbytečná zátěž navíc.





Výkonný čipset na jednu stranu potěší hráče, avšak v delší zátěži se dokáže Galaxy S4 celkem slušně zahřát až rozpálit. Teplo se na rozdíl od Sony Xperia Z rozprostírá prakticky po celé ploše zadního krytu, což se pozitivně projevuje na pocitově nižší teplotě. Při běžné činnosti se však Snapdragon 600 příliš nezahřívá, tělo telefonu je tedy spíš vlažné.




Displej


Obrazovka s úhlopříčkou 5“ a rozlišením 1920x1080 se veze na současné vlně „čím větší a jemnější, tím lepší“. Technologii panelu si obstaral sám Samsung a v pořadí již několikátá generace AMOLEDu je jasným úkazem toho, že Korejci displeje zkrátka umí. Někomu se možná budou zdát barvy přesaturované, nicméně při silnějším zdroji okolního světla má displej pomalejší tendenci „šednout“ v barevném podání.

Opět si však neodpustím zamyšlení nad jemností obrazovky, která přesahuje hodnotu 440 PPI a tím pádem budou pixely viditelné leda pod mikroskopem. Snaha výrobců trumfnout konkurenci se zvrhla ve zbytečné zbrojení a telefon tak zbytečně vykresluje více obrazových bodů, než je kdokoliv z nás schopný vidět. Přitom zrovna zde by se jistě dalo uspořit pár procent baterie navíc.


Jemný displej potřebuje kvalitní zdroj dat, 360p video to rozhodně není

Samsung Galaxy S4 je tedy vybaven špičkovým displejem s velmi jemným rozlišením a ve stejných superlativech lze mluvit o pozorovacích úhlech či podání barev. V porovnání s ostatními telefony AMOLED rozhodně nezaostává a při rozhodování tak spíše bude rozhodovat osobní náklonnost k jednomu či druhému řešení.

Čitelnost na slunci byla vždy silnou stránkou displejů z továrny Samsungu a ani Galaxy S4 nemá problémy zobrazit vše podstatné i při silnějším okolním světle. Drobná výtka směřuje pouze na čidlo pro nastavení jasu, které by mohlo reagovat o něco rychleji. Nicméně přímo ve stahovacím roletovém menu máte případně možnost jas ihned změnit.


Zleva: Lumia 920, HTC One a Galaxy S4


Zleva: Lumia 920, HTC One a Galaxy S4


Zespodu: Lumia 920, HTC One a Galaxy S4


Zleva: Lumia 920, HTC One a Galaxy S4

Z nočního porovnání displejů se opět potvrzuje, že výkony jsou vesměs vyrovnané a o vaší finální volbě rozhodnou spíše osobní preference, než parametry jednoho z panelů. U Lumie 920 však displej přeci jen začíná ztrácet na aktuální špičku a reputaci snad napraví nová Lumia 920. Jen dodám, že všechny telefony měly vypnuté úsporné funkce a jas byl zapnutý na maximální možnou hodnotu.

reklama