Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Samsung Galaxy Note 8.0: kreativní tablet s telefonem

29.7.2013, Jan Vítek, recenze
Pokud byste rádi vlastnili tablet, z nějž si můžete i zatelefonovat, či prostě jen rádi využijete možnost mobilního připojení, možná vám padne do oka model Galaxy Note 8.0. Ten nabídne 8" displej a slušnou výbavu, kde nebude chybět ani GPS či zadní fotoaparát.

Výkonnostní testy


Nyní se zaměříme na testy, které vyzkouší nejen zde přítomný procesor Samsung Exynos 4 Quad (Exynos 4412) - 1,6 GHz, ale také jeho grafické jádro ARM Mali-400 MP4. To si vezme na starost především nový 3DMark pro Android a pak si vyzkoušíme i dva obvyklé testy - Antutu a Nenamark. Očekávat bychom měli slušný výkon.





V obou případech byly výsledky 3DMarku blízké těm, které jsou v jeho databázi uvedeny u stejného zařízení, takže zde je vše v pořádku. S herním výkonem můžeme být tedy nadmíru spokojeni, což ostatně uvádí samotný benchmark.



Test Antutu ukazuje také velmi slušné skóre, a to včetně SD karty, která nabízí rychlé čtení.


- klikněte pro zvětšení -

A nakonec tu máme výsledek NenaMark 2.4, kde se náš Galaxy Note 8.0 umístil na první pozici. Zde není co dodat.


Výdrž na baterie a nabíjení


Dle specifikací máme v tomto tabletu 4600mAh baterii typu Li-ion, která by měla toto zařízení udržet v provozu jeden pracovní den při běžném využití. Samozřejmě bude velmi záležet na tom, jak moc bude podsvícen jeho displej, který je i zde jako obvykle největším požíračem wattů. Dále bude záviset na zatížení procesoru a případně využití dalších systémových prostředků či zapojených periferií k portu USB.

V našem případě jsme jako obvykle zkoušeli přehrávání videa (DVD kvalita) přes Wi-Fi při méně než polovičním jasu displeje, což tento Samsung vydržet po dobu 8 hodin a 20 minut. Dle manuálu má pak poskytnout až 27 hodin výdrže při telefonování a až 105 hodin při přehrávání hudby. To můžeme klidně akceptovat, neboť při tom jednak není třeba mít neustále zapnutý displej a také nároky na procesor nejsou vysoké.

A za jak dlouho se tento tablet dokázal opětovně nabít? Předem je třeba říci, že k dispozici má 10W adaptér, přičemž mu k dobíjení nestačí ani silnější napájení v portu USB 3.0. V takovém případě se ukáže přeškrtnutá baterie na znamení, že dobíjení nezačalo. Z téměř kompletně vybité baterie se pak na sto procent v našem případě dostal za 3 hodiny a 15 minut. To by mohlo být o chlup lepší, ale vzhledem ke zkušenostem s jinými tablety také podstatně horší.


Zkušenosti z provozu


S tabletem Samsung Galaxy Note 8.0 se pracuje velmi dobře. Oproti 10" modelům má o poznání menší a lehčí tělo, které se daleko lépe drží, a přitom mi ani nepřipadalo, že dva palce úhlopříčky zde hrají nějakou velkou roli. To samozřejmě především kvůli tomu, že zde máme rozlišení 1280 x 800, které nabídne stejnou pracovní plochu jako u větších tabletů. Velmi kvalitní jsou také ovladací prvky a velmi vhod přijde spodní hardwarové tlačítko.

S telefonem Samsung Galaxy Note 8.0 je to už horší a osobně si nemohu představit, že bych toto zařízení používal jako svůj hlavní "komunikátor". Do kapsy ho těžko schováte a pokud ano, tak to aby si člověk bál sednout a držet jej delší dobu v jedné ruce také není nic příjemného.

Co se týče stability a odezvy, pak zde nemáme námitek až na sekající se aplikaci Galerie, která se celkem často dlouze rozmýšlela, než zobrazila kýženou fotografii a někdy se jí to nepodařilo vůbec. Jinak je ale toto zařízení velmi pohotové, však i dle testů je jeho výkon velmi vysoký.
reklama