Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Samsung ATIV Book 8: výkon i kvalita

5.9.2013, Jan Vítek, recenze
Samsung si k notebooku ATIV Book 8 vymyslel heslo Slow is Simply Not an Option. Očekávat bychom od něj tedy měli slušnou výbavu, kterou zastupuje displej PLS, procesor Core i7 nebo grafická karta Radeon HD 8870M. A to je pro začátek velmi dobré.

Použitý hardware


Notebook v této konfiguraci nabídne procesor Intel Core i7 3635QM patřící do rodiny mobilních Ivy Bridge, mezi nimiž zdaleka nejde o ten nejlepší model, ale přesto se jedná o velmi dobrý procesor. Ten nám nabídne čtyři fyzická jádra a podporu Hyperthreadingu, přičemž frekvence těchto jader se pohybuje dle specifikací mezi 2,4 až 3,4 GHz. Můžeme tedy očekávat velmi slušný výkon, přičemž v reálném provozu tento procesor dosáhne až na 3,3 GHz, ovšem při plném vytížení jednoho jádra to je 3,2 GHz a v případě plného vytížení osmi vlákny to je překvapivě stejné. Taková frekvence v plné zátěži ale odpovídá specifikacím, neboť má jít o 2400 + 800 MHz. S výkonem tedy budeme asi velmi spokojeni, ale počkejme si na testy.



Tento procesor však má TDP 45 W, takže nemůžeme očekávat, že bude energeticky úsporný, tedy alespoň ne v porovnání se stále populárnějšími nízkonapěťovými modely používanými u ultrabooků, jejich TDP je zpravidla 17 W. Nejde také o procesor pro uživatele či firmy, kteří potřebují technologie Intel vPro a TXT. To je ale naprosto logické, však tento notebook nepatří mezi firemní modely a ve výbavě i tak má AES-NI pro akceleraci AES šifrování a virtualizační technologie VT-i a VT-d. Přesvědčit se o tom můžete zde.



Co se týče pamětí, pak Samsung nám připravil 8 GB DDR3-1600 MHz, které jsou součástí základní desky a nastaveno mají časování 11-11-11-28 1T. V tomto případě ale budeme moci tyto paměti doplnit o další modul, tedy nejlépe ještě jeden 8GB se stejnými specifikacemi, což by nám rovněž mělo zajistit dvoukanálový přístup k pamětem. Ty originální ale pochopitelně vyměnit nepůjdou.



Grafický čip AMD Radeon HD 8870M se 2 GB GDDR5 slibuje velmi slušný výkon, díky němuž si zahrajeme i náročnější hry. Jedná se o architekturu GCN se 640 stream procesory taktovanými na 725 MHz, přičemž paměti budou pracovat na 4500 MHz a komunikovat přes 128bitovou sběrnici.

Tento mobilní grafický čip patří do sektoru Performance/Gaming, což je jinými slovy lepší mainstream. Pro našence má AMD v nabídce ještě vyšší kategorii Enthusiast, a to sérii Radeon HD 8900M, kde model 8970M má pod kapotou 1280 stream procesorů na 900 MHz a pracuje s 5000MHz paměťmi. Taková karta pochopitelně nabídne daleko vyšší výkon, jenž by měl být čistě dle specifikací více než dvojnásobný.

Pevný disk Samsung Momentus Spinpoint M8, model ST1000LM024, patří mezi klasické mobilní pevné disky. Nabídne nám kapacitu 1 TB a využívá rozhraní SATA 6 Gbps, 8 MB vyrovnávací paměti a plotny se mu otáčí na 5400 RPM.



Instalovaný software


Operační systém Microsoft Windows 8 Pro v 64bitové verzi je doplněn o různé aplikace firmy Samsung a vedle nich také jako obvykle zkušební verze Microsoft Office a nechybí ani zkušební verze antivirového softwaru, v tomto případě Norton Internet Security.


- klikněte pro zvětšení -

Co se týče aplikací Samsung, máme tu alternativu k aplikaci Fotoaparát ze systému Windows 8 - S Camera. Tato alternativa je lépe vybavena a nabídne snadné zoomování, různé efekty, animace apod. Další "S" aplikace jsou S Player pro přehrávání multimédií, S Gallery pro prohlížení fotografií a měl by tu být také S Note, ale ten tu v našem případě nebyl, nebo šlo o přejmenovanou aplikaci Čtečka pro zobrazování souborů .pdf či .xps.

Následují aplikace třetích stran, jako jsou třeba recepty Jamieho Olivera, čtečka od Kindle, Xbox Adera, Adobe Photoshop Elements 11, Music Maker Jam, slovník Merriam-Webster a také nějaké jednodušší hry.

reklama