Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Samsung ATIV Book 8: výkon i kvalita

5.9.2013, Jan Vítek, recenze
Samsung si k notebooku ATIV Book 8 vymyslel heslo Slow is Simply Not an Option. Očekávat bychom od něj tedy měli slušnou výbavu, kterou zastupuje displej PLS, procesor Core i7 nebo grafická karta Radeon HD 8870M. A to je pro začátek velmi dobré.

Vnější zpracování


Specifikace tohoto notebooku tedy vypadají velmi dobře, ale co jeho šasi a celkové fyzické provedení? Samsung v tomto případě vsadil na tmavě šedé tělo s lesklejším povrchem z broušeného hliníku či plastu a snažil se vytvořit jednoduše tvarované šasi s nekomplikovaným designem. ATIV Book 8 tak nemá na pohled téměř čím zaujmout, a je tak spíše nenápadným společníkem.


- klikněte pro zvětšení -

Kryt displeje je hliníkový a má na sobě pouze zrcadlově lesklé logo firmy Samsung. Na krajích se pak mírně svažuje a vepředu má maý výstupek, abychom měli displej za co chytit při jeho otevírání. Při tlaku seshora se prohýbá, ovšem to je u dnešních notebooků s tenounkými displeji naprosto běžné a ničemu to nevadí.


- klikněte pro zvětšení -

Spodní kryt notebooku je již plastový, neboť z hliníku by se vyráběl daleko hůře než jednoduchý vrchní kryt. Najdeme na něm čtyři nízké gumové nožky, několik průduchů pro nasávání čerstvého vzduchu, přičemž vepředu po stranách to nejsou průduchy, ale ukryté 4W reproduktory JBL. Jediný odšroubovatelný panel pak odhalí další kovový kryt a pod ním už najdeme jeden přístupný slot pro modul SO-DIMM, s jehož pomocí si můžeme rozšířit základní 8GB paměť RAM, čímž můžeme získat také dvoukanálový přístup.



Na 15,6" notebooku bez mechaniky a s výdechem chlazení na zadní straně je více než dost místa pro rozšiřující porty, takže bychom mohli očekávat jejich vhodné a rozumné rozmístění. Toho se dočkáme, přičemž ATIV Book 8 bude přívětivější k pravákům, jejichž ruka s myší se nebude muset potýkat s připojenými kabely. Napravo je totiž jen čtečka karet SD, SDHC a SDXC, dvojice portů USB 2.0 a otvor pro zámek Kensington.



Vše ostatní je na levé straně, která je tak daleko více zaplněna, a to konkrétně jedním 3,5mm konektorem pro headset, dvěma porty USB 3.0, obrazovými výstupy HDMI a D-Sub, ethernetovým RJ-45 s vyklápěcí packou a nakonec napájecím konektorem.


- klikněte pro zvětšení -

Jako obvykle si také ukážeme notebook zepředu a zezadu, ale tady není co zkoumat. Vepředu není vůbec nic a vzadu jen dlouhý kloub, přes nějž bude vyfukován teplý vzduch.


- klikněte pro zvětšení -


Vnitřní zpracování


Pokud jsem v předchozí kapitole pochválil decentní zelenou LED u napájecího adaptéru, která nás v noci svým svitem nebude rušit, pak v případě kontrolky u webkamery musím říci pravý opak. Ta má ostré modré světlo, které je namířeno přímo na uživatele, což je nepříjemné. Nicméně to není nic, co by se nedalo snadno napravit třeba nesmyvatelným fixem. Ostatní kontrolky na základně počítače již jsou se svým jasem umírněné.


- klikněte pro zvětšení -

Notebook má klasicky provedený kloub, jenž je součástí samotného displeje, který se tak po otevření zasouvá za základnu, až se o ni svou hranou zarazí. Do úhlu 180° tak displej otevřít nemůžeme a skončíme na obvyklých 135°, ale to pro práci na klíně stačí. Důležité je, že displej drží pevně a nemá ve svém nastavení žádnou vůli. Velmi se mi také zamlouval tenký rámeček, jenž těsně a pevně přiléhá k displeji, a nenechává tak žádnou mezeru, jak tomu nezřídka je.



Vrchní část základny je vytvořena z jednoho kusu hliníkového plechu s černým broušeným povrchem. Nad klávesnicí máme pouze hlavní vypínač vpravo, jehož malinká modrá kontrolka je vlevo vedle loga JBL. Malá oranžová kontrolka vedle ní pak ukazuje zapojené napájení.



Pak už základna nese pouze klávesnici a velký touchpad. Klávesnice nabídne numerický blok, jenž by mohl být od hlavní části oddělený, ovšem jinak jsem byl spokojen s šipkami, které jsou oddělené, takže je můžeme snadno nahmatat i poslepu. Stejně tak se hodí velký Enter a Backspace, ale leckdo si asi bude stěžovat na malinký levý Shift, jejž osekala klávesa s rourou.



Touchpad tu je v moderní podobě, tudíž jde o velkou jednolitou plochu, jež není nijak rozdělena na části a má pod sebou dole jen jedno tlačítko. Místo stisku či provedené gesto více prsty pak rozhoduje o výsledné akci. Samotný touchpad je mírně zapuštěn pod okolní plech, jehož zkosené hrany byly ponechány bez barvy. Povrch touchpadu je pak hladký a prsty po něm dobře jezdí, takže zde je vše v pořádku.

reklama