Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

OPPO R7: první dojmy

9.7.2015, Jakub Doležal, preview
Čínské telefony jsou většinou nabité technologiemi za zlomek ceny oproti ostatním konkurentům. OPPO R7 však tento trend úplně nesdílí a vydává se vlastním směrem. Čím chce tedy výrobce zaujmout při cenovce 9500 Kč?
Kapitoly článku:

Design


Se vzhledem telefonu se trápí naprostá většina výrobců a jen málokdo dokáže vytvořit tak ikonický design jako např. Apple. Veleobři typu Samsung, Sony, LG či HTC se stále snaží nabídnout vzhledově exkluzivní telefony, nicméně až letos se v jejich laboratořích urodilo něco zajímavého.




Přední strana působí elegantně, i když tmavší odstín by lépe zakryl kameru a reproduktor


OPPO R7 o to více překvapuje, neboť od prvního vybalení máte v ruce perfektně vypadající telefon. Žádný plastový slepenec s odlepujícími se rohy, ale velmi precizně slícovaný model, který se může pyšnit celokovovými zády ze slitiny leteckého hliníku a magnézia. Tím si OPPO hodlá zaručit vysokou pevnost a odolnost proti ohybu.




V balení se nachází průhledné ochranné pouzdro


Telefon bude prakticky kdekoliv budit pozornost. OPPO se sice jako většina ostatních inspirovalo u Apple, ale neřekl bych, že vytvořilo pouze kopii. Přidalo totiž kus vlastní invence zejména v kvalitě použitých materiálů.

Přední strana je tradičně ve znamení displeje, kamery, reproduktoru a bohužel i kapacitních tlačítek. Jejich přítomnost sice řada uživatelů jistě kvituje, na druhou stranu zbytečně přidávají další centimetr na výšku telefonu, nebo o to mohl být větší displej. Pozornějšímu oku jistě neunikne ani indikační dioda v levém horním rohu, ale zřejmě má pouze bílou barvu.





Boky přístroje nabízí standardní výbavu moderního telefonu a je vidět, že se OPPO poučilo u minulého modelu R5. Zesílilo totiž tloušťku telefonu a vrátilo zpět tradiční 3,5mm jack pro sluchátka. MicroUSB konektor je tradiční typ B a na moderní oboustranný si musíme počkat do další generace.


ColorOS


Ani OPPO se neubránilo vlastní grafické nadstavbě nad operačním systémem Android, a to včetně řady vlastních aplikací. Především u aplikací ale lze snahu výrobce pochopit, protože obchod Google Play v domovské Číně nefunguje a je tedy nutné si některé funkce připravit sám.




Tovární Android je přebarven k nepoznání


Nadstavba se výrobci povedla a přinesla řadu zajímavých fines, jako např. gesta pro zapnutí telefonu, rychlé spuštění fotoaparátu a podobně. Prostředí je vesměs rychlé bez viditelného zadrhávání animací, takže pro běžného uživatele prakticky není co vytknout. Respektive takto modifikovaný Android přináší řadu ulehčení při běžném provozu.





Bohužel OPPO se teď nachází ve stejné situaci, jako se před lety nacházel Samsung, který chtěl taktéž upravit Android dle svých představ. Vývojáři při takto velkých změnách v systému zkrátka nestíhají držet krok s Googlem a majorita modelů je nyní na KitKatu. Bohužel se to týká i nově uvedeného modelu a OPPO žádný plán aktualizací doposud nepředstavilo.




Lesk i bída českých mobilních sítí, LTE budete mít jen ve velkých městech

Záleží tedy na uživateli, zda bude spíše využívat vychytávky, které mu připravilo, nebo bude denně v diskuzích hořekovat nad špatnou podporou ze strany výrobce. Systém jako takový je ale povedený, svižný a rozhodně se nejedná o narychlo slepenou vlastní verzi.
reklama