Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Oppo Find 7a: konec starým pořádkům?

29.5.2014, Jakub Doležal, preview
Když chceme na Androidu to nejlepší, díváme se na velikány jako Samsung, Sony či HTC. Co takhle se ale podívat do Číny na značku Oppo a její zbrusu nový model Find 7a? Má se snad Galaxy S5 nebo HTC One čeho bát?

Prodejní balení


Řada prodejců se s balením telefonu příliš nezabývá a často dostanete jednoduchou krabičku z recyklovaného papíru. Oppo vyráží s balením, které se často nevidí. Telefon je spolu s příslušenstvím uschován v černé plastové krabičce. Uvnitř je vše pečlivě zabaleno a rozděleno, nic na vás nevypadne, nic nemusíte „dolovat“ ven.


- klikněte pro zvětšení -

Na jednu stranu je takové balení radost otevírat a výrazně to zlepší první dojem, na druhou stranu putuje krabička za 10 minut do skříně či koše a co si budeme povídat, recyklovaný papír se přece jen rozkládá v přírodě lépe. Designérům v Oppo však nelze upřít snahu vytvořit pocit exkluzivity, stejně jako se to daří společnosti Apple u jejího balení produktů.

Samotné balení obsahuje klasickou várku příslušenství, tedy sluchátka spolu s náhradními nástavci, několik tištěných manuálů, synchronizační kabel a nabíječku. Abych byl zcela korektní, dostanete nezvykle velkou nabíječku a navíc s neodnímatelným kabelem. Proč je takto velká, osvětlí až pohled na funkce telefonu, díky technologii VOOC totiž umí nabít telefon ve výrazně kratším čase než klasické nabíječky.


Zpracování telefonu


Ještě teď mám v paměti první čínské tablety a telefony, které se člověk bál vzít do ruky, aby se nerozpadly. Špatně slícované plasty, vrzající konstrukce, nekvalitní tlačítka a celkově špatně promyšlený design. Jenže Find 7a takový není, ba právě naopak je příkladně zpracovaný.


- klikněte pro zvětšení -

Přední stranu telefonu tvoří až na spodní bradu jednolitý kus tvrzeného skla osazený ve velmi tenkém rámečku. Pro reproduktor je v horní části vyfrézován otvor a celý povrch chrání z výroby nalepené dvě fólie. Tu první částečně neprůhlednou strhnete při po prvním zapnutí telefonu, ale ta druhá je již průhledná a navíc není příliš rozpoznatelná při běžném pohledu.



Ve spodní části telefonu se nachází již zmíněná plastová vyvýšenina a kromě ní zde najdeme kapacitní tlačítka a notifikační diodu modré barvy přes celou šířku telefonu. Přítomnost tlačítek zbytečně navyšuje výšku telefonu a v případě diody bych vytkl pouze modrý barevný odstín. Více barev by usnadnilo rozpoznat zmeškaný hovor nebo zprávu.





Boky přístroje jsou opět plastové a lemované hliníkovými linkami. Na levé straně najdeme tlačítko pro zapnutí přístroje a na opačné straně telefonu se nachází dvojklávesa pro regulaci hlasitosti. Na pravém boku zůstaneme, neboť sem výrobce umístil ještě tlačítko pro odjištění zadního krytu a jeho zmáčknutí je poměrně nepříjemným oříškem. Prst ani nehet na stisknutí stačit nebudou, mějte tedy po ruce ideálně mikrotužku.



Horní a spodní okraj telefonu jsou po designové stránce shodné s boky přístroje. Ohledně konektorů nalezneme na horním okraji 3,5mm výstup na sluchátka a na odvrácené straně je to Micro USB konektor a nedaleko umístěný mikrofon. Zbývá nám tedy ještě zadní strana.


- klikněte pro zvětšení -

Ta je nezvykle odnímatelná a bude nabízena v několika barevných provedeních. Kromě bílé přibude i několik tmavších odstínů černé. Kromě loga výrobce se zde nachází čočka fotoaparátu, dvojitý LED blesk, v pořadí již druhý mikrofon a úplně vespod mřížka stereo reproduktorů. Umístění „hudební aparatury“ je bohužel při položení na stole poněkud nešťastné.


- klikněte pro zvětšení -

reklama