Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Nokia Lumia 1020: první ohlasy ze světa

19.9.2013, Jakub Doležal, preview
Zabiják kompaktních fotoaparátů kombinovaný s telefonem se sice již nějaký ten týden prodává, avšak k nám se teprve chystá. Jaké jsou první recenze a dojmy uživatelů? Je Lumia 1020 bezchybný stroj, nebo naopak krabička plná problémů?
Kapitoly článku:
  1. Nokia Lumia 1020: první ohlasy ze světa
  2. Ohlasy ze světa a závěr

Ohlasy z redakcí


Recenzí na Lumii 1020 je poměrně dost a je vidět, že o tento model je velký zájem. Nokia však poněkud nezvykle uvedla telefon na trh nejdříve v USA s tamním operátorem AT&T, který si na něj držel exkluzivitu několik týdnů. Většina zdrojů informací pochází ze zámoří, nicméně i v Evropě se již první vlaštovky najdou. V době sepisování článku není Lumia 1020 v rámci celé ČR stále v prodeji a prakticky u všech kontrolovaných eshopů svítí nápis „do dvou týdnů“, což jinými slovy znamená, že zatím neví.

Nokia Lumia 1020 colors

Pojďme se ale podívat na ohlasy okolo telefonu a začněme hardwarem. Ačkoliv je uvnitř Lumie 1020 použit již relativně zastaralý čipset, jsou reakce uživatelského prostředí stále bleskové. Ostatně to je jeden z hlavních kladů Windows Phone 8, které i na relativně starém hardwaru fungují až neuvěřitelně plynule. Nicméně svůj podíl na tom má i Nokia, která kvůli vyššímu rozlišení senzoru musela zasáhnout jak do pouzdra čipsetu, tak do operačního systému. Obě složky telefonu totiž prozatím počítaly se senzory do 20 MPix.

Výkon je tedy naprosto dostatečný a jediné místo v systému, kde nebyla většina redakcí spokojená s rychlostí, je načítání aplikace Nokia Pro Cam pro focení. Paradoxně jedna z nejdůležitějších věcí se vývojářům nepodařila odladit dostatečně a řada konkurenčních telefonů je k focení připravena mnohem rychleji než právě tato fotografická Lumia.

Nokia Lumia 1020 38 Mpix
Možnosti zoomu jsou neuvěřitelné (klikněte pro 13MB originál)

Pokud se zaměříme na focení, pak se v recenzích jen těžko hledají nějaké výtky. Fotografické soukolí je zkrátka perfektně namazané a prakticky v jakékoliv situaci dokážete zachytit velmi slušný snímek. Platí to samozřejmě i noci, kde kromě velkého čipu pomáhá také xenonový blesk, který na rozdíl od svých LED sourozenců opravdu osvítí focenou scénu.

Velmi zajímavou a ojedinělou funkcí je možnost přeostření. Vždyť sama Nokia při uvádění telefonu razila heslo „Foťte nyní, vybírejte poté“. Obrovské rozlišení snímků totiž dovolí provádět výřezy objektů či celých částí scény, na které jste předtím vůbec necílili. To je poměrně velká změna oproti tradičnímu způsobu focení skrze mobilní telefony.

Nokia Lumia 1020 camera grip

Zahanbit se nenechá ani nahrávání videa, které sice při rozlišení 1080p zaznamenává jen 30 FPS, nicméně zde Nokia kontruje optickou stabilizací, kterou již dotáhla na vysokou úroveň. Aby nebylo focení málo, můžete ještě dokoupit fotografický grip a ten vám kromě lepšího držení přidá i další akumulátor. Pro aktivní fotografy prý prakticky povinné příslušenství.

Vnitřní paměť je papírových 32 GB, avšak v realitě dostanete o notný kus méně. Přibližně začínáte na 25 GB volného místa a to se opravdu nezdá mnoho. Zvlášť když můžete náraz fotit jak do 38 MPix (cca 15 MB), tak zároveň do „komprimovaných“ 5 MPix (cca 3 MB). Druhý a možná o dost podstatnější zádrhel nastává ve chvíli, kdy chcete velkoformátové fotografie dostat z telefonu ven. Sdílet na sociálních sítích je nemůžete, e-mailem odeslat nejdou, skrze NFC také ne a kupodivu nefunguje ani upload na SkyDrive.

Jistě tušíte, kam zmíněným seznamem mířím. Ano, jedinou možností je prozatím propojit Lumii kabelem s počítačem a fotografie s rozlišením 38 MPix přesunout ručně. Microsoft je v podobných excesech expert a nyní se k němu přidává ještě Nokia, i když je otázkou, na či straně je tentokrát větší podíl viny.
 
Tím se dostáváme také k druhému záporu a ten se netýká jen Nokie, ale prakticky celé platformy Windows Phone. Stále totiž chybí velmi základní aplikace, které jsou u zelené a jablečné konkurence naprostým standardem. Bavíme se o YouTube, Facebooku (nyní beta), Google+, Dropboxu, Instagramu, Snapchatu, Opeře a radě dalších aplikací. Microsoftu se stále nedaří vyřešit spory s Googlem či nalákat vývojáře oblíbených služeb.

Výdrž baterie je u mobilů prozatím velmi ožehavým tématem, nicméně platforma Windows Phone v tomto směru opět boduje a telefony s dlaždicemi uvnitř přináší velmi dobrou životnost na jedno nabití. Lumia 1020 sice nabízí stejnou kapacitu 2000 mAh jako Lumia 920, avšak akumulátor prošel jistými změnami a novější Nokia tak prý vydrží zase o kousek déle. Tedy samozřejmě za předpokladu, že nefotíte jako smyslu zbavení.

Poslední redakční zastávka proběhne u ergonomie, která díky vystouplému fotoaparátu není úplně ideální a podobně neslavné je i usazení telefonu na rovné ploše stolu. Na druhou stranu žádná z recenzí nezmiňuje ergonomii jako špatnou, spíše naopak jsou redaktoři překvapeni relativně dobrým úchopem vzhledem k již zmiňovanému hrbu. Povrch telefonu sice prošel úpravami, nicméně stále je Lumia 1020 kluzká, i když ne tolik jako její předchůdci.


Ohlasy uživatelů


Z českých uživatelských fór toho prozatím díky nedostupnosti mnoho nevyčteme a budoucí majitelé se tak spíše hádají o dostupnosti a finální ceně. Pro informace tak musíme za hranice a opět do zámoří k zákazníkům AT&T. Řeší se např. nemožnost uploadu velkých fotografií skrze SkyDrive, nicméně to jsem již popsal výše a snad to Microsoft s Nokií do budoucna opraví.

Někteří uživatelé si také stěžují na kvalitu displeje, přesněji na různé anomálie (tečky či artefakty v obraze), které se vyskytují při převážně černém pozadí. Odborně se tomuto problému říká „Mura Effect“ a jedná se tzv. dětskou nemoc displejů vyráběných technologií AMOLED. Při běžném provozu se tento neduh málokdy projeví, na druhou stranu mít „fleky“ na telefonu za takto vysokou částku se asi nebude líbit každému. Uznání závady však bude záviset na Nokii.

Část majitelů se také zmiňuje o jistém rušení během hovorů, kdy je slyšet šum či efekt připomínající foukání větru. Každopádně to může být způsobeno řadou dalších faktorů včetně kvality sítě a vzhledem k tomu, že jsou telefony prozatím provozovány především pod AT&T, bude lepší počkat na reakce od jiných operátorů. Pár uživatelům také odmítá občas připojit Wi-Fi a z osobní zkušenosti dodám, že Lumia 920 se chovala podobně.


Závěrem


Nokii velmi dlouho chyběl v nabídce vlajkový model, který by v některém aspektu výrazně vyčníval nad konkurencí. S Lumií 1020 se to Finům konečně podařilo a světlo světa spatřil špičkový fotomobil, který strčí do kapsy i řadu kompaktních fotoaparátu. Systém je bleskově rychlý a většina úkonů velmi intuitivních, zejména pak změna parametrů při focení.

Nokia Lumia 1020 homescreen

Ani Lumia 1020 však není dokonalý stroj. Velké fotografie nelze extrahovat jinak než skrze USB kabel, přičemž tím hlavním záporem jsou stále chybějící aplikace, což je fakt, který se vyčítá Microsoftu prakticky od přerodu platformy. V domácích podmínkách také musím zmínit cenu, která prozatím osciluje okolo 16 500 Kč. To není zrovna malá částka za telefon, který má v sobě starší komponenty a jehož jedinou zásadnější inovací je fotoaparát. Poptávka je však zřejmě dostatečně vysoká a uvidíme, za jak dlouho spadne cena do přívětivějších hladin.
 



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama